Szlovák elnökválasztás: Korcok átvette a vezetést Pellegrinitől

2024. március 24. 06:14

Ketten mennek tovább.

2024. március 24. 06:14

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A szombaton tartott szlovákiai államfőválasztás szavazatainak 90,77 százalékos feldolgozottsága mellett Ivan Korcok korábbi külügyminiszter 40,3 százalékon áll és így 

átvette a vezetést Peter Pellegrinitől, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnökétől, 

aki szorosan a második a feldolgozott voksok 38,4 százalékával.

Bár a szoros eredmények miatt a sorrend elvben még igen, de az arányok érdemben már nem változhatnak, így már biztos, hogy az államfőválasztás április 6-án esedékes második fordulójába ők ketten kerülnek. A vonatkozó szabályozás szerint az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez már nem kell megszerezni az összes szavazásra jogosult választópolgár szavazatának legalább felét, hanem elégséges a szavazáson résztvevők többségének voksa.

Az államfőválasztáson kilenc jelöltre lehetett szavazni. A szavazatok 85,61 százalékos feldolgozottsága mellett, a választáson induló többi hét jelölt közül még négyen szereztek 1 százalékot meghaladó szavazatot. Így a harmadik helyen Stefan Harabín, a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke végzett a feldolgozott voksok 12 százalékával,

 a negyedik helyen a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje, Forró Krisztián végzett a voksok 3,3 százalékát megszerezve. 

Őt az ötödik helyen Igor Matovic, korábbi miniszterelnök követi a voksok 2,2 százalékával, illetve hatodikként Ján Kubis, korábbi külügyminiszter, aki a voksok 1,9 százalékát szerezte meg.

A részvételi arány egyelőre 50 százalékosnak mutatkozik. Ez nem számít különösebb meglepetésnek, tekintve, hogy az utóbbi néhány államfőválasztás alkalmával is 40 és 50 százalék között alakult. A választás hivatalos végeredményeinek nyilvánosságra hozatala vasárnap délutánra várható.

(MTI)

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:06
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­ö­­g­­ö­­­s­ ­l­á­­n­y­­o­­­k­­­ ­­­v­á­­­r­n­a­­k­­ ­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Ehetős Odó
2024. március 24. 17:28
Tót korcsok...
Csubszi
2024. március 24. 13:28
A korcs veszíteni fog!
scorpicores
2024. március 24. 12:32
Valszeg a második körben bebukik ez a "nyugatos" soros bérenc...nincsen tartaléka...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!