Olaszország döntött: Magyarország útját választja

2024. április 12. 10:20

A blokkosodás helyett az olaszok is mernek nyitni a kínai cégek felé, nagy kérdés, mit szólnak Brüsszelben ehhez a váratlan fordulathoz.

2024. április 12. 10:20
Summit on demographics with Italian PM Giorgia Meloni attending

Nyitókép: AFP/Kisbenedek Attila

Olaszország szabad piac, ezért természetesen a szabályokat betartva ösztönözni kell a hazai mellett a külföldi befektetéseket is – jelentette ki Adolfo Urso vállalkozásvédelmi miniszter, aki a Corriere della Serának azt is elárulta, hogy folyamatosan tárgyalnak azokkal a vállalatokkal, amelyek gyárakat építenének Európában.

Úgy értesültem, hogy a Stellantis kínai partnere gyárat építene Európában, Lengyelország és más uniós tagállamok között gondolkozik. Megtehetné ezt Olaszországban is

– mondta a miniszter, aki tehát egyértelműen azon az állásponton van, hogy országa gazdaságának erősítése céljából a blokkosodás helyett igenis nyitni kell a keleti országok felé is.

Magyarország régóta ezt hangoztatja, ám rengeteg támadás éri emiatt Brüsszelből – nagy kérdés, egy kínai gyár olaszországi felépítésére hogyan reagálnának Nyugaton. Nem ez lenne az első eset, amikor kettős mércét alkalmaznak: korábban a kínai autóakkumulátor-gyár miatt kritizálták Magyarországot, miután fél Európa elől szerezte meg a beruházást.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Civis1
2024. április 14. 09:09
Jaaa!A kis mediterán szélkakas megint fordult????
Mich99
2024. április 12. 13:35
@Pandaka Mindenki a saját szerencsétlenségének a kovácsa.
Mich99
2024. április 12. 13:26
Na, ez már valami!
ertönszena
2024. április 12. 12:45
Az olaszoknak valószínűleg szabad. Nem arról van szó ugyanis, hogy a kínaiakkal nem szabad üzletelni. Hogy egy klasszikust (egy szarházit) idézzek: „Mi az, hogy? Nagyon is!”. Arról van szó, hogy a magállamoknak szabad, a perifériának tilos. Nekünk azért tilos, mert Kína csúnya, rossz, nem demokratikus ország, amely idejön gazdasági és politikai befolyást szerezni meg kémkedni (és hasonló ökörségek). Nekik pedig azért szabad, mert nekik muszáj. Értjük?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!