A drónok egyre okosabban repülnek

2016. január 20. 07:13

Az MIT a drónokat a madarak tájékozódási reflexeivel vértezte fel, egy szimulált erdőben is sikeresen repülnek már.

2016. január 20. 07:13

A drónok már nemcsak divatból kötelezőek 2016-ban, hanem hasznos segítőtársai is az embernek, filmeznek fotóznak és követik gazdáit, mint az ebek és felügyelnek objektumokra is akár. A tájékozódás viszont eddig elég sebezhető pontjuk volt, kellett mindig valamiféle emberi segítség. Az MIT Computer Science and Artificial Intelligence Lab egy szimulált erdővel sikeresen idomította drónjait, hogy viselkedjenek úgy, mint a kolibrik. Kikerülik így a mesterséges akadályokat és speciális figurákat is bemutatnak, valós időben változtatják meg a repülési céljukat, igazodnak a változó környezethez és akadályokhoz miközben feltérképezik és megtalálják a szabad repülésre lehetőséget adó légi utakat. Mindezt automatikusan és saját mesterséges intelligenciájukra támaszkodva teszik.

A drónok legnagyobb problémája a kísérlet közben a kezdetben az volt, hogy adaptálódjanak a környezetükhöz és döntéseket tudjanak hozni emberi segítség nélkül is. A drón AI-ja könnyen tanul, a kísérleteket a hadseregben felderítési feladatokra és szőlészetekben a szőlőtőkék ellenőrzésére akarják először majd felhasználni éles bevtésekben, ahol a drónoknak maguknak kell megoldani a feladatukat (az első esetben a környezetet körbejárni és feltérképezni, a második esetben pedig a szőlőtőkék állapotának a felmérésében), mindezt úgy, hogy semmiféle előre beprogramozott feladatot nem kapnak, csak egy alap célt, amit maguknak kell megoldaniuk. Az MIT megoldása egy új automatikusan tanuló szoftverre épül, ez nem az akadályokat próbálja kikerülni, hanem a szabad és repülhető tereket keresi folyton folyvást szenzoraival és ezeket a réseket és lehetőségeket tanulja és figyeli (mert változnak közben) folyamatosan miközben repül. A cél egy teljesen önállóan „gondolkodó” drón generáció kifejlesztése, ami erdőben is úgy tud repülni, mint szabad térben.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krutyifix
2016. január 20. 11:45
régi, de ez sem rossz mérnöki teljesítmény: https://www.youtube.com/watch?v=3CR5y8qZf0Y
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!