Az olvasást népszerűsíti Hosszú Katinka

2019. február 28. 13:36

Háromszoros olimpiai bajnokunk, Hosszú Katinka lett a Highlights of Hungary díjas POKET-könyvek legújabb kötetének nagykövete. Az új könyv bemutatóján jártunk.

2019. február 28. 13:36
K. Hillier Lili

Hosszú Katinka lett a POKET-könyvek legújabb kötetének nagykövete. De mi köze van a háromszoros olimpiai bajnok úszónőnek az olvasáshoz?

Könyvekről, a közösségek felemelő erejéről és kamaszkori dilemmáiról is beszélt Hosszú Katinka szerdán, a POKET-zsebkönyvek 12. kötetének bemutatóján. Az úszónő A csodálatos tenger című finn regényt a Nem Adom Fel kávézóban mutatta be Vecsei H. Miklós társaságában.

A POKET egy zsebkönyvsorozat, amelynek köteteit könyvautomatákból lehet megvenni. A projekt indulása óta töretlen népszerűségnek örvend, az első félévben több mint 60 ezer kötetet vásároltak országszerte. A Sztalker Csoport által megálmodott POKET hazai és nemzetközi könyveket is felsorakoztat. Hrabal, Lewis Carroll vagy Virginia Woolf mellett 

olyan magyar szerzők nevével találkozhatunk az automatákban, mint Szerb Antal, Esterházy, Krúdy vagy Hajnóczy.

A POKET-projekt elsősorban a fiatalokat próbálja megszólítani okostelefon méretű zsebkönyvekkel. Miközben az olvasást népszerűsítik, nem titkoltan arra biztatják a tizenéveseket, hogy legyenek minél többet offline. A POKET egyik ötletgazdája Vecsei H. Miklós színész, aki Grecsó Krisztiánnal közösen válogatja a sorozat köteteit. Kezdetben személyes kedvenceiket adták ki, de az óriási népszerűségnek köszönhetően rendszeresen kapnak kéréseket az olvasóktól is.

A most bemutatott kiadvány azért is rendkívüli, mert meghatározott célcsoportja van: a kamaszlányok. Minden megjelent POKET-könyvnek van nagykövete, többek között Törőcsik Mari, Rudolf Péter, Rubik Ernő és Zacher Gábor is nevét adta a projekthez. Hozzájuk csatlakozott most Hosszú Katinka.

A csodálatos tenger című ifjúsági regény 2011-ben az év könyve volt Finnországban. Vecsei elmondása szerint a könyv minden eddiginél pontosabban írja le egy kamaszlány nehézségeit. „A Finn Nagykövetség támogatásával kiadott A csodálatos tenger egy rendhagyó, 21. századi lányregény, egy finn színésznő, Kira Poutanen írta. Rengeteg fiatal van, aki a könyv főszereplőjéhez hasonlóan nem találja a helyét a világban. Ezért szerettünk volna felkérni nagykövetnek egy olyan hölgyet, akinek példája segít ezeken a bukkanókon és kérdéseken átbillenni”  – mesél az együttműködésről Vecsei.

„Öröm, hogy olyan ügy mellé tudok állni, ami nekem is nagyon fontos” – mondja Hosszú Katinka a bemutatón. Kiemeli:

kevés szabadideje ellenére mindig szakít időt az olvasásra.

„Nagyon szeretek olvasni, a hosszú utakra soha nem indulok el könyv nélkül. Főleg önéletrajzi és üzleti könyveket olvasok. Egy céget vezetek anélkül, hogy üzletvezetést tanultam volna, ezt a hiányosságom próbálom pótolni. De megfogadtam, hogy a jövőben több szépirodalmi művet szeretnék megismerni."

A most megjelent könyvről elmondja: átérzi a kamaszlányok bizonytalanságait. „Az úszóknak kifejezetten nehéz ez az időszak, gyakorlatilag egész nap félmeztelenül rohangálunk. Versengés, fürdőruha, én legyek a legszebb, én legyek a leggyorsabb” – sorolja Katinka, miközben mellette ülő tanítványa egyetértően bólogat. 

Vecsei és Hosszú is kiemeli: fiatal korban hatványozottan fontos, hogy legyen egy közösség, ami támogat, befogad és megért, legyen az a színházban vagy az uszodában.

Közös pont, hogy mindketten kapcsolatban vagyunk fiatalokkal napi szinten, a Sztalker Csoport kapcsán, vagy az Iron Swim edzésein. Fontos, hogy megtalálják a saját csapatukat, és közösségben tudják megélni élményeiket” – összegzi a közös munka lényegét Vecsei. Az együttműködéstől azt is remélik, hogy a két terület közelebb kerül egymáshoz. „Remélem, hogy valamilyen szinten az úszást is népszerűsiti majd a kötet” – zárja Katinka.

A könyv mostantól elérhető az egyre bővülő POKET-hálózat hat budapesti és két vidéki automatájában.

(fotók: Iron Swim)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. február 28. 16:06
"az év könyve volt Finnországban (...) minden eddiginél pontosabban írja le egy kamaszlány nehézségeit (...) Rengeteg fiatal van, aki a könyv főszereplőjéhez hasonlóan nem találja a helyét a világban." Egy hasonló tematikájú finn kisregényt ismerek, ami persze sokkal korábbi, de tényleg elég jól meg van írva: https://moly.hu/konyvek/rauha-s-virtanen-a-karacsonyfalopas "Ebben az érdekes és elgondolkoztató regényben tulajdonképpen nem történik más, „csak” annyi, hogy felnövekvő fiatalok helyüket keresik a társadalomban." "azt mondanám rá, hogy őszinte. (...) Minden egyes karakter nagyon hihető, őszinte problémákkal küzd és nyilván mindegyiknek a saját gondja a legnagyobb."
my fair lédig
2019. február 28. 14:29
A "Honfoglalás 2000" közleményéből : Katie Long, nem hiszünk neked ! Hiteledet akkor veszítetted el, amikor összeálltál egy amerikai migránssal ! :-)
DrPepper
2019. február 28. 14:24
Szerintem a "Nyírd ki ezt a naplót" sorozat egyik könyvét reklámozzák éppen.
ami személyes
2019. február 28. 14:19
Na és ki látta a Sztalkert ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!