Káel Csaba: Az ágyam mellett tornyosulnak a forgatókönyvek

2021. szeptember 14. 15:00

Káel Csaba szeptember 1-jével újabb két évre kapott megbízást kormánybiztosként, hogy a magyar filmipart és -kultúrát megújítsa. Többek között a Vajna-örökségről, a Filmalap működéséről, a forgatókönyv-fejlesztési rendszerről és a döntőbizottságok munkájáról is beszélt egy podcastban.

2021. szeptember 14. 15:00
null

A Müpa vezérigazgatóját 2019. szeptember 1-jén nevezték ki mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak, mely tisztségében idén ősszel újabb két évre megerősítették. Az Andy Vajna halála óta eltelt két év munkáját tette mérlegre a  film.hu Filmgyár podcastja, amelyben Káel Csaba volt Pozsonyi Janka és Varga Dénes vendége.

A filmbiztos elmondta: a '60-as éveket tartja a magyar film aranykorának. „Azt a gazdasági környezetet már nem lehet visszahozni. Az Aczéli-gondolat az volt: mutassuk meg, hogy ez egy létező szocializmus, és hogy ez milyen szabad. Sok művész ügyesen ki is használta ezt” – mondta. „Magyarország színes ország, Közép-Európa pedig a világ egyik legérdekesebb része.

NFI stratégia

A kormánybiztos kiemelte: nem lehet csupán egy szemszögből képviselni a mozgóképágazatot, mindenképpen ágazati szinten kell gondolkodni. 2019-ben Magyarországnak 164 milliárd forint bevétele volt a filmes tevékenységekből, így ez már egy stratégiailag is fontos kérdéssé nőtte ki magát.

– emelte ki Káel Csaba, majd hozzátette: fontos volt végiggondolni a teljes ágazatot – hogy hogyan lehet megnövelni a bevételeket, és hogyan lehet jobban kihasználni, hogy a szakembereink a világ legnagyobb filmeseivel dolgoznak együtt. A kormánybiztos azt is kiemelten fontosnak tartja, hogy a bérmunkások mellett a kreatív szakemberek tudását is egyre inkább kamatoztatni tudja az ország.

Történelmi filmek

A történelmi filmek a mániáim, de ez magányügy” – mondja nevetve a filmbiztos, aki szerint azonban a múltjával minden valamire való nemzetnek foglalkoznia kell, és itt nem csupán a dicső múltról van szó, hanem akár a veszteségeink feldolgozásáról is.

A filmbiztos rávilágít: nagyon fontos adósságunk, hogy kibeszéljük a történelmünket.

 

Andy Vajna és a Filmalap öröksége

Káel Csaba szerint Andy Vajna megtette azt a fontos lépést, hogy konszolidálta a filmipart, hiszen az előtte működő rendszerekben gazdasági téren elképesztő katyvasz volt. „Létrehozott egy finanszírozási rendszert, megteremtett egy anyagi bázist a hatos lottó bevételének egy részéből, és létrehozta a forgatókönyv-fejlesztés rendszerét” – sorolta a biztos. „Ezen kívül a magyar filmek külföldi promócióját is elkezdte, sajnos erről nem tudtam vele eleget beszélgetni, pedig most szívesen rákérdeznék, vajon miért nem kezdett el erőteljesebben foglalkozni a terjesztéssel” – tette hozzá.

Hunyadi sorozat

Az eddigi legnagyobb állami támogatással forgatják le a Hunyadi című sorozatot. „Egy nemzetközileg jegyzett magyar származású kanadai producer vezeti a folyamatot – Róbert Lantos Magyarországon is bizonyította már, hogy tud külföldre is címzett filmeket létrehozni” – magyarázta Káel. „Ráadásul a legjelentősebb európai forgalmazócéget is sikerült bevonni a projektbe. Ez egy bátor és kockázatos vállalkozás. Ugyanakkor megnyugtató, hogy

tehát ezt a nívót céloztuk meg. Ha ez bejön, jöhet a következő!”

A forgatókönyvek kiválasztása és a döntőbizottságok működése

Az ágyam mellett tornyosulnak a forgatókönyvek, az elolvasásra szánt regények mellett” – mesélte nevetve a kormánybiztos. „A forgatókönyveket két döntőbizottság bírálja el, az egyik a mozikba készülő művekről dönt, a másik pedig a televíziós és streaming tartalmakról. Ennek szereplői a gazdasági, gyártási és forgalmazási szakemberek is. Ez egy többszereplős rendszer, így gyakran kerül sor vitákra, de ez így van rendjén.” A cél az, hogy minél több minőségi alkotás szülessen meg, és a tartalmak minél több emberhez érjenek el.

Filmio

A „magyar Netflix” becenévre keresztelt streamig-szolgáltatón több mint kétezer magyar film nézhető meg. „Szerettük volna közkinccsé tenni a korábbi, bőséges magyar filmkincsünket. A filmeket teljesen felújított minőségben lehet megnézni, ám az új produkciók is ide kerülnek majd fel” – magyarázta a filmbiztos.

 

 

A pedofil-ellenes törvény hatása

Káel Csaba szerint a nagy produkciós cégek nem fognak továbbállni az országból a törvény miatt. „Magyarország a legbiztonságosabb országok között van, senkinek a jogai nem sérülnek.

– foglalta össze.

Színházi és Filmművészeti Főiskolás évek, tanárok

Káel Csaba 1989-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, tanárai között volt Makk Károly és Fábri Zoltán is. „Makk Károly az egyik nagy barátsága az életemnek. Sikerült a 90. születésnapját a Müpában megrendezni, az emberek alig fértek be. Nagyon sokat tanultam tőle, főleg az élet szeretetét” – emlékszik vissza a filmbiztos, aki arról is mesélt, hogy noha abban az időben, amikor ő odajárt, direktbe nem volt jellemző az ideológiai nevelés a főiskolán, azért tetten érhetők voltak a marxista hatások. Káel Csaba egy rövid, személyes történetet is elmesélt arról, miként került be főiskolás vizsgafilmjébe Marcello Mastroianni. A világhírű olasz színészt egy portás szerepére sikerült beszerveznie, és a játékát egy üveg pálinkával honorálta.

Fotók: Földházi Árpád

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2021. szeptember 14. 15:59
Csak már látnánk az eredményét is!
Akitlosz
2021. szeptember 14. 15:29
"A „magyar Netflix” becenévre keresztelt streamig-szolgáltatón több mint kétezer magyar film nézhető meg." Az hol van? A Nemzeti filmalap a youtube-on csak kevés engedik engedi megnézni a filmeket, aztán csak picike részleteket csupán. Pedig fent vannak, csak nem publikusan.
Akitlosz
2021. szeptember 14. 15:25
„A történelmi filmek az önismeretünket szolgálják.” Hol? Melyik? Nem készülnek magyar történelmi filmek.
Akitlosz
2021. szeptember 14. 15:24
„El vagyunk kényeztetve, hiszen államilag finanszírozott filmgyártásunk van, ez a világon a legtöbb helyen nem így van” Jobb filmek is születnek máshol, mint Magyarországon. Azt, hogy miről szóljon, milyen legyen egy film, nem művészekre célszerű bízni. Csak a megvalósítást. A művészek közpénzből a hobbijukat élik ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!