Digitális Nomádok, modern korunk kalandorai - II. rész: Top 10 desztináció digitális nomádoknak 2021-ben a NomadList nyomán.

2021. április 02. 23:53

Digitális nomádok. Kalandosan hangzik és rettentő sok helyről hallunk róluk. Utazni és pénzt keresni kötöttségek nélkül, csodálatos tengerpartokon koktélt szürcsölve? Ki ne vágyna erre az idillre? De vajon a valóságban is ennyire csábító ez a lehetőség? Cikksorozatunkban az elmúlt évtized egyik leggyorsabban növekvő életmód trendjének járunk utána.

2021. április 02. 23:53
null

Ha valaki igazán a digitális nomád világ ütőerén akarja tartani az ujját, előbb utóbb bele fog botlani a Nomad Listbe. Ez az adatbázis valós időben találja meg a legjobb helyeket a világon, ahol távmunkásként élni és dolgozni érdemes. Minden másodpercben milliónyi adatpontot gyűjt a világ ezer városáról, a megélhetési költségektől, az időjárási viszonyokon át, a biztonságig. Ezen adatok alapján a Nomad List ötletet adhat a következő úti vagy letelepedési célunk megtalálásához. Több mint 10 000 fős tagbázisuk van, akik naplózzák az utazásaikat, véleményeket írnak, találkoznak és minden nap beszélgetnek, kérdéseket tesznek fel, információkat osztanak meg és barátokat szereznek.

Lássuk hát mit mond ez a profi digitális nomád ökoszisztéma, arról, hogy mi a top 10 város, ami a leginkább kielégíti az igényeiket: 

1. Lisszabon – Portugália

Nem bírod a hideget? Akkor irány a portugál főváros! Ami a digitális nomád célállomásokat illeti, Lisszabon mindig az élmezőnyben játszik. Tárt karokkal ölelte magához a nomád kultúrát, és őrülten sok választási lehetőséget kínál mind programok, mind munkalehetőségek szempontjából. Luxus irodák, coworking terek, bohém kávézók, művésznegyed, galériák, múzeumok és pubok várnak rád. A megélhetési költségek valamivel drágábbak, mint Ázsiában vagy Közép-Kelet Európában, de a rengeteg szórakozási lehetőség minden pénzt megér.

2. Canggu – Bali

Az indonéz sziget régóta a hippik és hipsterek célpontja, de a 2012 körüli digitális nomád fellendülés után, aki dolgozni jön ide, annak is sokat tud adni. Bali kipipálja az összes létező igényt. Coworking terek teljes tárháza megtalálható Canggu-ban a zajos kávézóktól a minőségi privát irodákig. A legtöbb hely jól felszerelt - gyors internettel és megfelelő minőségű szolgáltatásokkal rendelkezik, megfizethető áron. Balin a megélhetési költségek az életmódtól függően változnak. A tengerparti bulik, mopedtaxik és a koktélok kimeríthetik hamar a megtakarításokat, de dönthet úgy is az ide költöző, hogy takarékosan él. A turisták és az instagram modellek nem vonnak le Bali szépségéből és különlegességéből.

3. Berlin – Németország

Berlin rendszeresen bekerül a digitális nomádok legnépszerűbb úti céljainak listájába, és ennek jó oka van. A német főváros jól ismert életminőségéről, élénk, multikulturális légköréről és startup kultúrájáról. Minden évben Berlin egyedülálló energiája több ezer fiatalt vonz. Nem a legolcsóbb megélhetési költségek tekintetében. Mindazonáltal megtérül a befektetés a kulturális és networking lehetőségek, a menő városrészek, a kozmopolita lakosok barátságos hozzáállása miatt. Közép-Európai fekvése miatt ideális kiinduló bázis lehet a további utakhoz. Az itt élő digitális nomádok dicsérik a coworking helyeket és a kényelmes kávézók széles választékát. Azok, akik nem értenek németül, ne aggódjanak, ugyanis a berlini lakosok általában elég jól beszélnek angolul is.

4. Mexikóváros – Mexikó

Mexikóváros örök idők óta az utazók kedvence, és a nomádok számára is különösen élhető hely, ahol letelepedhetnek és munkát vállalhatnak. A vállalkozások és a startupok egész sora talál itt otthonra. Bár lehet, hogy nem ez a legbiztonságosabb város a bolygón, az aki odafigyel arra, hogy milyen környéken mozog, azzal nem történhet baj. A szálláslehetőségek ár-érték arányban középkategóriába esnek a többi desztinációhoz képest, de a helyi utcai specialitások és a kiváló konyha sok örömet okozhat. Mexikóváros hihetetlen múzeumokat, lenyűgöző építészetet és határtalan kultúrát garantál.

5. Tenerife – Spanyolország

A legtöbb európai szerint Tenerife egyaránt megállja a helyét, mint egy party-sziget fővárosa, de mint egy családi vakáció helyszíne is. Sőt a digitális nomádok számára is nagyszerű választás. Csodás időjárás, lenyűgöző strandok és tájak, szabadtéri programok minden mennyiségben és élénk éjszakai életének köszönhetően könnyen belátható, miért vonzza az emberek nagy tömegét. A Wifi a sziget nagy részén kiváló, néhány strandon még ingyenes is (azonban mindig használjunk VPN-t a biztonságunk érdekében). A szállás a luxus tengerparti ingatlanoktól kezdve a hangulatos kis bungallókig terjednek, így minden pénztárcának találunk megfelelő opciót. Az alacsony adók miatt pedig a megélhetés is megfizethető.

6. Playa del Carmen – Mexikó

Mexikó sokat kínál a digitális nomádok számára, és Playa del Carmen csak egy a sok város közül, ahol otthonra lelhetnek. Csak a strandok elegendőek a legtöbb ember meggyőzésre, az ínycsiklandozó konyháról már nem is beszélve. Sokkal kevésbé turistás, mint Cancún, és egyre nagyobb nomád közösséggel bír. Aki pedig kimerültnek érezné magát a munkától, azt tárt karokkal várja a nyüzsgő Tulum üdülő és bulihelyei.

7. Chiang Mai– Thaiföld

Visszatértünk Ázsiába a következő helyezettért, mégpedig Thaiföld északi részének legnagyobb városába! A fővárostól Bangkoktól, 700 km-re található Chiang Mai az UNESCO világörökség része. Az ősi templomok, a nyüzsgő város és a természet különleges elegyet alkotnak. Chiang Mai ugyan nem tekinthető Thaiföld legszebb városának, de a megélhetési költségeit nehezen lehet megverni. A hatalmas természetközeli terekkel és a non-stop kávézókkal Chiang Mai meg tudja fogni a digitális nomádok tömegét.

8. Las Palmas – Spanyolország

Las Palmas szintén a gyönyörű és forró hangulatú Kanári-szigetek része, digitális nomádként a város a coworking, a közösség, a nap, a tenger és a szörfözés nagyszerű célpontjaként foglalja el méltó helyét a listán.

9. Prága – Csehország

Prága egy gyöngyszem Európa képzeletbeli koronáján. Egy gyönyörű, régi, romantikus és titokzatosan bohém város. Mindig biztosít egy felfedezendő sugárutat, egy új kávézót vagy sörkertet, ahova érdemes betérni. A szállás nem a legolcsóbb, de az Airbnb-n vagy magánbérlésen keresztül kifoghatunk olcsóbb lehetőségeket. Ha el tudjuk kerülni a kísértést, hogy elcsábuljunk a millió elbűvölő étterem egyikének, akkor a nomádok könnyedén kordában tarthatják a kiadásaikat. Ugyan a közösségi irodák száma még alacsony, de rengeteg kávézó van, amelyet kifejezetten digitális nomádok számára hoztak létre.

10. Budapest

Budapest, sokunk közelebbi pátriája teljesen más hangulatú, mint a lista többi helyezettje. Nálunk az egzotikus balkáni báj még megjelenik például a romkocsmák képében, de szintúgy a kultúra, a történelem és a kiváló közlekedés is. Budapestet Európa egyik legszebb városaként emlegetik, és Nyugat-Európához képest a hasonló szolgáltatási és életszínvonal mellett is olcsónak számít. A múzeumok és az éjszaka megvilágított patinás épületek a Duna víztükrében pedig a lélegzetünket is elállítják. Munkánk helyszínéül rengeteg kiváló Wifi-vel rendelkező gyönyörű kávézó közül válogathatunk vagy a tucatnyi megfizethető coworking irodával sem lőhetünk mellé. Ráadásul, sok fenti helyszínnel ellentétben a biztonságra aligha lehet panaszunk.

A cikksorozatunk következő részében a budapesti digitális nomád szcénát tüzetesen is szemügyre fogjuk venni. 

A cikk szerzője: Nagy Simon Aladár
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kbs_real
2021. április 03. 14:25
Balliberális bírálók mondják a Mandinerről, hogy bulvárosodik. Eddig megvédtem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!