Komposztálás nagyüzemben

2021. április 19. 16:10

Egy új zöld kezdeményezés az ausztráliai Perthben, élelmiszer-maradékot alakít át zöld energiává.

2021. április 19. 16:10
null

Az ausztráliai Perthben található Cockburn városa anaerob emésztő segítségével a város az elpazarolt élelmiszert zöld energiává alakítja. A közeli műtrágyaüzemben található emésztőt éttermekből és szupermarketekből gyűjtött élelmiszer maradékkal táplálják, mely jelenleg mintegy 3.000 otthon áramellátására elegendő metánt állít elő.

Az összegyűjtött élelmiszer-hulladékot olyan gépeken helyezik el, amelyek eltávolítják a csomagolást és az egyéb nem élelmiszer jellegű szennyeződéseket. A hulladékot ezután összekeverik vízzel és pépesítik, hogy zagyot képezzenek, majd az emésztőkbe pumpálják. Az emésztőkben a baktériumok lebontják a szerves molekulákat a hulladékban, és metángázt termelnek. A metángázt ezután elvezetik, és két nagy generátor működtetésére használják, amelyek együttesen akár 2,4 megawatt villamos energiát termelnek, mindez elegendő ahhoz, hogy a vállalat teljes működését ellássa, és hozzávetőlegesen további 3.000 szomszédos házét. A város becslései szerint eddig 43 tonna élelmiszer-hulladékot hasznosított újra és 81. 000 kilogramm CO2-t takarított meg, amely máskülönben bejutott volna a légkörbe, ha az élelmiszereket a hulladéklerakóban hagyták volna rothadni.

Az emésztők folyadék formájában szerves műtrágyát állítanak elő.

A RichGro vállalat ennek egy részét eladja a helyi gazdáknak, a többit pedig saját komposztjának gyarapítására használja fel. 

A RichGro ügyvezető igazgatója, Tim Richards szerint az emésztők gyomorként működnek, és ugyanúgy, mint az emberi gyomor, kiegyensúlyozott, változatos étrenddel kell táplálni. 
A Cockburn hulladékkezelője, Lyall Davieson arról számolt be, hogy a közösség teljes mértékben a projekt mögött áll. Rámutatott, hogy a helyi vállalkozások felkarolták a kezdeményezést. 

Sok szempontból ez természetes előrelépés a műanyag zacskók betiltása, az újrahasznosítás és más megújuló energiák felhasználásának fokozása után. Valójában, ahogy a fenntarthatóság szükségességének tudatossága növekszik, úgy tűnik, hogy az ilyen típusú intézkedésekkel szembeni ellenállás csökken. Bár Ausztráliában az első ilyen kezdeményezésről beszélhetünk, a hasonló projektek már elterjedőben vannak Európa szerte és másutt is. Valószínűleg a jövőben egyre több hasonló jellegű „gyomorral” találkozhatunk majd. 

Ezek a típusú projektek az egész világon egyre népszerűbbek, miután a vállalkozások és a kormányok rájöttek, hogy mindenki számára előnyösek. Az ausztrál szövetségi kormány jelenleg társfinanszírozza egy biometán-termelő létesítmény építését egy Sydney-ben található szennyvíztisztító telepen. 

A biometán-előállítás újdonságai egyre népszerűbbek, mint például egy utcai lámpa, amelyet kutya ürülékkel működtetnek, vagy egy másik példa egy szupermarket szállító teherautói, amelyek biometánt használnak üzemanyagként.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
shittingbull
2022. március 24. 17:45
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!