Gyerekbiztos applikáció: ilyen is lehet a biztonságos online jelenlét

2021. május 13. 19:19

A népszerű közösségi média oldalakat elsősorban nem gyerekek számára hozták létre, ezért manapság komoly kihívást jelent a szülők részéről az állandó felügyelet, hogy a gyerekek a korosztályuknak szánt tartalmakat fogyasszák az interneten.

2021. május 13. 19:19
null

A Zigazoo nevű közösségi média alkalmazás erre a problémára kínál megoldást. Az applikáció a 3-12 éves korosztály számára készült. Lényege, hogy állatkertek, múzeumok, tanárok, zenészek, TV stúdiók félperces videókat hoznak létre, amelyek között a gyerekek szabadon böngészhetnek és részt vehetnek a kihívásokban. A kihívások során egyszerű, hétköznapi kérdéseket kell megválaszolniuk és megoszthatják válaszaikat a Zigazoos barátaikkal. 

Az alkalmazást tavaly, a járvány kezdetén dobták piacra és népszerűsége azóta is töretlen.

A készítők célja az volt, hogy olyan platformot hozzanak létre, ahol kifejezetten a gyerekek társadalmi és érzelmi igényeinek kielégítésére alkalmas tartalmak jelenjenek meg.

Az alkalmazásban szereplő kihívások különböző kategóriákba sorolhatók: művészeti, matematikai, egészség- és a partneri. A Zigazoo kihívásai arra ösztönzik a gyerekeket, hogy megismerjék és felfedezzék a körülöttük levő világot, majd tapasztalataikat megosszák kortársaikkal.

A biztonságos használat érdekében egy 18 éven felüli felnőtt regisztrációja szükséges Facebook, Google vagy Apple fiókon keresztül. Ezután a szülő dönthet, hogy a gyermek videói nyilvánosan jelenjenek meg vagy szeretné őket privátra állítani. Minden videót harmadik féltől származó professzionális moderációs szolgáltatáson keresztül vizsgálnak meg. Így felügyelik, hogy a videók az egyes kihívásokhoz kapcsolódó témákhoz tartozzanak, ne tartalmazzanak személyes adatokat, vezetéknevet és címet, illetve erőszak-, szarkazmus-, kiabálásmentesek legyenek. Az átvizsgálás után kerülnek nyilvánosságra a videók az alkalmazáson belül.

A Zigazoo része a kidSAFE Seal Program elnevezésű gyermekbarát technológiákhoz tervezett biztonsági tanúsítási szolgáltatásnak.

Ezek alapján elmondható, hogy a meglévő közösségi média platformok és más, gyerekek részére létrehozott alkalmazások számára a Zigazoo példaként szolgálhat, hogy hogyan lehet egyben szociális és biztonságos platformot kínálni a gyermekek online jelenléthez.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!