Első képek és hangok: Kína marsjárójának felvételei nyilvánosságra kerültek

2021. június 30. 18:53

Kína vált a harmadik nemzetté, akik elmondhatják, hogy sikeresen küldtek fel egységet az űrbe, esetükben a Tianwen-1 űrszonda által, amely még május 15-én landolt a vörös bolygón.

2021. június 30. 18:53
null

A fedélzeten kapott helyet a sztori főszereplője, az ország első –  Zhurong névre keresztelt –  marsjárója. Az újonnan megjelent felvételeken a szerkezet Marson történő mozgását láthatjuk és hallhatjuk. 

Zhurong első útja

A Tianwen-1 küldetése még 2020. júliusban kezdődött, majd a tíz hónapos utazás után a Mars északi féltekéjének Utopia Planitia nevű területére érkezett. A Zhurong egy hetet töltött még a fedélzeten, mielőtt útnak indult volna. Ez idő alatt megfigyelte környezetét és felmérte a terepviszonyokat, valamint ellenőrizte műszereit. Az első felvételek május 22-én lettek rögzítve, amikor a marsjáró lehajtott a leszállóegységről.  

A Kínai Nemzeti Űrhivatal által begyűjtött és az állami finanszírozású CCTV által közvetített képek és audió felvételek új megvilágításban mutatják be, amint a marsjáró megkezdi küldetését a bolygón. Az elsőn a kínai marsjáró által készített hanganyagok találhatóak, amin hallhatjuk a motor beindításának, a marsi szeleknek és a robot machinációinak hangjait, ahogy a felszínre ér. Egy másik felvételen a Zhurong első képeit láthatjuk, miközben megteszi első útját. 

Az expedíció

A Zhurong már több mint egy hónapja dolgozik a Mars felszínén, miközben úgy 236 métert tett meg. Ezzel Kína a második helyet tudhatja magáénak azok között, akiknek sikerült felderítő eszközt működtetni a vörös bolygón. Ugyan a Szovjetuniónak is már voltak hasonló törekvései 1971-ben, de a leszállás kudarcba fulladt és a kommunikáció 20 perc elteltével megszakadt a két egység között. 
A hatkerekű Zhurong több kamerával, radarral, mágneses mező érzékelővel és még sok más tudományos eszközzel felszerelkezve munkálkodik a Mars feltérképezésén, megfigyelésén, melyet 90 napon, azaz 3 földi hónapon keresztül végez. 

A cikk szerzője Szecsődi Ramóna.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!