Az olyan vállalkozók miatt kell az árstop, mint a baloldalt pénzelő Bige László

2022. január 19. 21:03

A baloldali sztárközgazdászok szemet hunynak afölött, hogy az általuk kritizált inflációs adatok mögött olyan cégek etikátlan viselkedése illetve extraprofitja áll, mint a pólóhamisítóból lett kartellkirály, a baloldalt pénzelő Bige László.

2022. január 19. 21:03
null

Kartell, piaci túlerő, áremelés az extraprofitért

A GVH súlyos körülményeket tárt fel a műtrágyakartellban. A Nitrogénművek és a vele egy vállalkozáscsoportba tartozó műtrágyagyártó és -forgalmazó vállalkozások

jogsértő módon meghatározták a viszonteladóik számára a termékeik végfelhasználói árait,

sőt azt is, hogy mely vevők felé értékesíthetnek tovább. 

Nem értik, mi indokolta a kenyérgyár bezárását

Kapcsolódó: a Bige Holding Székelyföldön bérüket, fizetésüket bíróságon kereső embereket hagyott hátra, írja a Nethuszár. A Bige Holding vezetőjét, Bige Lászlót 2013-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az év emberének választották – pár hónappal később megbuktatta az évtizedes múltra visszatekintő sepsiszentgyörgyi kenyérgyárat, a mögötte álló céget, a Mopaco SA-t felszámolta, az embereket elbocsátotta és az elmaradt bérüket sem fizette ki.

Két évvel az elbocsátások után, 2015-ben a Székelyhon napilap arról számol be, hogy az egykori alkalmazottak még mindig nem kapták meg elmaradt bérüket, de a felszámolóbiztos ígéri, 30 napon belül fizet. A Nethuszár magukat megnevezni nem kívánó forrásoktól úgy tudja, a mai napig nem rendeződött megfelelően az elmaradt bérek kérdése, volt, aki el sem ment felvenni, mások pedig azóta elhunytak, miközben egy fillért sem láttak a jogos járandóságukból.

A történet talán legdurvább része a pitiánerség, írják: a Bige Holding összesen 49.357 lejjel tartozik mintegy kilencven személynek – a legkisebb összeg 350, a legnagyobb 1500 lej, sem akkoriban, sem most nem számított olyan csillagászati összegnek, amit ne lehetne kifizetni – különösen, ha az ember nem is olyan rég hosszabbította meg az 1.500.000 lejes hitelét a BRD banknál, ugye… Az akkori árfolyamon nagyjából 11.000 eurónyi összeg nem valószínű, hogy megterhelte volna a Bige család zsebét, annak fényében biztosan nem, hogy a közeli Kommandó településen villát tartanak fent, helikopterleszállóval, ahogy az dukál.

Kisiskolások ezrei, szerte Kovászna megyéből, hónapokig csak tejet kaptak, kifli nélkül,
a megyei tanácsnak 2013 szeptemberére is csak nagyon nehezen sikerült új beszállítót találnia.  Az elmaradt kiflik miatt senki sem kárpótolta a nebulókat – jegyezte meg keserűen akkoriban a Covasna Media portál. 

Kapcsolódó: a Bige Holding Székelyföldön bérüket, fizetésüket bíróságon kereső embereket hagyott hátra, írja a . A Bige Holding vezetőjét, Bige Lászlót 2013-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az év emberének választották – pár hónappal később megbuktatta az évtizedes múltra visszatekintő sepsiszentgyörgyi kenyérgyárat, a mögötte álló céget, a Mopaco SA-t felszámolta, az embereket elbocsátotta és az elmaradt bérüket sem fizette ki.

A balos oligarcha a szegényeket adóztatja, hogy legyen pénz kampányra

Visszatérve a műtrágyakartellre, a versenyhivatal arra is rámutatott, hogy a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt

a magyarországi gazdák a jogsértés időtartama alatt a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest magasabb árakkal szembesülhettek

– írta a Világgazdaság, hozzátéve, hogy mivel a műtrágya a mezőgazdaságban a szántóföldi tápanyag utánpótlása szempontjából meghatározó jelentőségű, a jogsértés hatásai a termelők költségeinek növelésével

tovább gyűrűzhettek az élelmiszerpiacra, potenciálisan károsítva a fogyasztókat.

Kínosan hallgatnak és relativizálnak a balos sztárközgazdászok

Miközben a jogi eljárások elhúzásával akár a kampányidőszak végéig is kihúzhatja Bige anélkül, hogy kifizesse a gazdák megkárosítása miatt kiszabott GVH-bírságot,

Bige László átutalta az ígért ötmillió forintot Márki-Zay kampányára, majd kifizetett még egy hatvanmilliós kutatást is, derült ki az ellenzéki miniszterelnök-jelölt Szabad Európának adott interjújából. 

Márki-Zay gazdasági „főembere”, Király Júlia volt jegybankelnök a Makronómnak adott interjúban relativizálni igyekezett Bige szerepét. Arra a felvetésünkre, hogy nem csak a baloldali Bojár Gábor üzletemberi karrierét alapozzák meg korruptnak tekinthető gyakorlatok, de a baloldal pénzembere, Bige László is pólóhamisítóból lett kartellkirály, Király annyit felelt, hogy „ezt pedig Bige Lászlótól kérdezze. Nem vagyok sem Bojár Gábor, sem Bige László.” 

„Morálisan lehet úgy korrupciózni és Mészárosozni, ha Márki-Zay Pétert és az ellenzéket ők finanszírozzák?” – tette fel a kérdést lapunk, mire Király így felelt: „Nem tudom, ki finanszírozza az ellenzéket. Engem például senki nem finanszíroz. Morálisan abszolút van joga Márki-Zay Péternek a korrupció ellen fellépnie, hiszen soha egy korrupciós ügyet nem találtak az életében, pedig alaposan utánanéztek. Bojár Gábornak az elmúlt húsz évben úgy tudom, üzlete sem volt az állammal, nemhogy korrupciós ügybe keveredett volna.”

Érdekesség, hogy Király Júlia meglepődött, amikor a Makronóm azzal szembesítette, hogy a szabadpiaci innovátor, a kapitalizmus vállalkozó hőse képében tetszelgő Bojár Gábor saját nyilatkozata szerint is csempészéssel és korrupcióval kezdte üzleti karrierét.

Király egyébként gazdasági kérdésekben lesz az ellenzék arca a balliberális sajtó szerint (a minap álhírgyártással lebukó RTL szerint), annak ellenére, hogy a Makronómnak elmondta, sosem volt igazán sikeres gazdasági kérdések kommunikálásában. Sőt, a 2008-as válság előestéjén jegybanki alelnökként azt találta mondani, hogy ez a válság a hazai gazdaságot nem érinti majd érdemben, legfeljebb az oldalszele. Később elismerte, hogy ez óriási szakmai nonszensz volt és a nyilatkozata után rövidesen százzal száguldott a betonfalba a magyar gazdaság.

A baloldal másik szakértőjéről, a „számításokat” végző Surányi Györgyről nem (csak) az élet mondott ítéletet (emlékezzünk, hogy az ő jegybanki vezetése alatt szabadult meg az ország a magyar aranykészlettől), hanem Gyurcsány Ferenc is elismerte őszödi beszédében, hogy egyszerűen nem tud számolni. 

„Odajön Surányi Gyuri barátunk, hogy ő neki megvan, hogy hogyan kell átalakítani úgy a minimálbér adómentességét, hogy közben fönt lehessen tartani az igazságosságot. És dolgozunk sokáig vele. Majd elküldi a papírját végre, amire kiszámolja és kiderül, hogy minden nagyon jó, csak azt nem tudja, hogy létezik az adójóváírás intézménye ma Magyarországon és azt is át kell alakítani, és az 230 milliárd forint összességében. Ja? Hát, ha a 200 milliárd forint benne van a pakkba, akkor már nincsen megoldása. Általában sok jó ötlet van egész addig, amíg nem kell számolni. Mikor számolni kell, akkor elfogy a tudomány” – fogalmazott Gyurcsány.

Márki-Zay Péter most mégis visszahozná Surányi Györgyöt, mint az „árnyékkormányának” gazdasági szakemberét. Sőt, elárulta azt is, hogy Surányi számolja ki az ellenzék árnyékkormányában az egyes ígéretek fedezetét, ami a fentiek alapján komoly aggodalomra adhat okot, legalábbis az ellenzék hitelességét tekintve.

a magyar ), hanem Gyurcsány Ferenc is elismerte őszödi beszédében, hogy egyszerűen – fogalmazott Gyurcsány. Márki-Zay Péter most mégis visszahozná Surányi Györgyöt, mint az „árnyékkormányának” gazdasági szakemberét. Sőt, elárulta azt is, hogy Surányi az ellenzék árnyékkormányában az egyes ígéretek fedezetét, ami a fentiek alapján komoly aggodalomra adhat okot, legalábbis az ellenzék hitelességét tekintve.

Könyörtelenül üzletel a baloldal finanszírozója

A pólóhamisítóból lett kartellkirály üzleti „sikertörténetét” részletes elemzésben mutatta be a Makronóm. Mint írtuk, az üzletember a felhalmozott vagyonát most kész a baloldal támogatására mozgósítani, amelyet egyértelműen kijelentett. A kérdés már csak annyi, hogy vajon mit várnak el Bige Lászlótól és mit vár ő mindezért cserébe?

Amennyiben kíváncsi rá, hogy ki is valójában Bige László, a „műtrágyakirály”, az itt olvashat róla bővebben.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2022. január 20. 17:37
Török infláció után a miénk a legnagyobb az EU-ban! !igaz török nem EU-s ország! Amiről igen is Orbán Istened tehet! Te elvakúlt agyatlan fideszes! De ezt ne reklámozd!
koronaszepe
2022. január 20. 17:36
Netto bolseviki uszítás.
Belakiss
2022. január 20. 17:36
Így csinálta Sztálin és Hitler is. Megnevesítette a bűnbakot.
edieTHEGREATeagle
2022. január 20. 17:32
Feltéve - de nem megengedve - hogy amit a mandiner itt leírt az igaz: adott EGYETLEN termék ára, amit talán néhány százalékkal magasabb áron vehettek meg csak a gazdák, és ez - ha így van - hatott az inflációra. A teljes GDB-re vetítve ez mennyit jelenthetett? Néhány ezrelék-százalékot? Értem én, hogy az van kiadva, hogy ütni kell Bigét, mert támogatja az ellenzéket, de ez egy elég szánalmas kísérlet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!