Megvilágosodtak a német sötétzöldek: nem hajlandók romba dönteni Európát a gázcsapok elzárásával, már a társadalmi kohézióért aggódnak

2022. március 08. 19:09

Magyarország tartalékai a hosszú távú szerződések miatt egyelőre biztosak, de nem lehet megjósolni mit hoz a jövő – mondta el a Makronómnak nyilatkozó Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energiapolitika üzletágának vezetője. Németországban a földgáz hiánya már nemcsak az ipart, hanem a társadalmi stabilitást is fenyegeti – tette hozzá a szakértő. Egyelőre egyértelmű: nem kell aggódni attól, hogy nem lesz mivel fűteni hazánkban a következő télen.

2022. március 08. 19:09
null
Takács Zsolt

Lábon lőné magát az Unió erős, energetikát érintő szankciók esetén?

Igen, különösen a földgáz tekintetében. Jelenleg az EU földgázigényének csaknem felét orosz importból fedezi.

Az európai földgáztárolók töltöttségi szintje rendkívül alacsony,

tehát a következő fűtési szezon ellátásának biztosításához az áprilisban induló betárolási időszakban még több gázra lenne szükség, mint az előző években.

Ilyen időtávon az orosz gáz nem pótolható. Sokatmondó, hogy bár az orosz szállítások egyelőre zavartalanok, pusztán az azok megszakadásától való félelem is kétszeresére emelte a tőzsdei gázárakat.

Az orosz import leállása – akár szankciók, akár az orosz fél miatt – várhatóan azonnal jelentősen tovább emelné az árakat és, ami talán még aggasztóbb:

kérdésessé válna, hogy őszre lesz-e elegendő gáz Európában.

A gázhiány következményei mind a háztartásokra, mind a vállalatokra katasztrofálisak lennének: recesszió, az ipari termelés leállása, fűtetlen otthonok és zavarok az ellátási láncokban. Az energiaellátást érintő szankciókat tehát célszerű lenne elkerülni.

Az oroszok SWIFt-kizárása is hatással van az energetikára?

Úgy tűnik, hogy egyelőre nem, mert az érintett bankok – például a Gazprombank – nem kerültek fel a szankciós listára. Ami azonban a tőzsdei árakat befolyásolja, az a piaci szereplők félelme, hogy a jelenlegi állapot megváltozik. Amikor a fontosabb európai politikusok és döntéshozók úgy nyilatkoznak, hogy a szállításokat, vagy az azok ellentételezését lehetővé tévő tranzakciókat korlátozni kellene; az árak megugranak.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

Milyen hatással lehetnek Magyarország energiaellátására az Oroszország ellen bevezetett EU-s szankciók?

Az európai szankciók egyelőre nem érintik az energiaellátást, így Magyarországnak – a többi tagállamhoz hasonlóan – csak a szankcióktól való félelem miatti energiaárnövekedést kell elszenvednie. Ez hazánkat mérsékeltebben érinti, mint más országokat, mert Magyarország gázigényének markáns részét a piacinál kedvezőbb árú, hosszú távú szerződésekkel biztosítja.

Elegendő tartaléka van Magyarországnak szigorúbb szankciók esetén?

Rövid távon igen. Fogyasztásarányosan

a magyar tárolókban rendelkezésre álló gázmennyiség meghaladja az európai átlagot

és hazánk saját kitermelési kapacitásokkal is rendelkezik, tehát a következő hónapok igénye biztosítható. Fél éves időtávon azonban a gázszállításokat érintő szankciók Magyarországon is nagy problémát okoznának, mert hazánk is elsősorban Oroszországból szerzi be az energiahordozót és nyáron a hazai tárolókat is fel kell tölteni.

(Borítókép: MTI Fotó: Kovács Tamás)
(Borítókép: MTI Fotó: Kovács Tamás)

Milyen mértékben nőnének meg az energiaárak az Uniós országokban?

Erre nem lehet pontos becslést adni, mert olyan szintű energiahiány, amivel az orosz szállítások leállása fenyeget, korábban nem fordult elő. Néhány héttel ezelőtt például sokan alaptalannak tartották Medvegyev, az Északi Áramlat 2 engedélyeztetésének akadályoztatásával kapcsolatos nyilatkozatát, amiben az orosz vezető 2000 euró/1000 köbméteres árat jósolt az európai piacon. Ehhez képest az árak már az elmúlt héten is átlépték ezt a szintet.

Február eleji hírek szerint rekordmélyponton volt a német gáztározók töltöttsége. Veszélyben lehet a német ipar?

Németország energiaigényének negyedét földgázból látja el. Ennek 95 százalékát importálja, több mint felét Oroszországból. A tárolók töltöttségi szintje valóban rekordalacsony, mindössze néhány hétre fedezné Németország szükségleteit. A magas árak már most is visszavetik Németország versenyképességét, ráadásul a lakossági díjakba is beépülnek:

az elmúlt hónapban 133 százalékkal nőttek a tarifák.

Az energiaválság tehát nem csak a német ipart fenyegeti, de jelentős társadalmi problémákat is okoz.

Németország „államosítaná” a tározók feltöltetlen részét. Ez lehet a megoldás vagy vissza kell fordulni a szénerőművekhez? Máshogy látják már a németek az atomenergiát?

A rendelkezésre álló információk alapján a német vezetés törvényben kötelezné a tárolók üzemeltetőit, hogy egy bizonyos szintre töltsék föl kapacitásaikat, ami valóban nagyobb állami kontrollt jelentene. Az intézkedés abban az esetben lehet megoldás, ha Németországban lesz elegendő földgáz a tárolók feltöltéséhez.

A szén- és atomerőművekkel kapcsolatos német álláspont nagy fordulatot vett az elmúlt hetekben;

míg a korábbi programban a két energiahordozóra építő termelőegységek bezárása, valamint a megújuló és gázkapacitások növelése szerepelt, úgy tűnik, hogy ez meghiúsul. Az elmúlt hetek bejelentései alapján Németország nem fogja bezárni maradék három atomerőművét, elhalasztja a széntüzelésű erőművek leszerelését és ezzel megpróbálja gázigényeit alacsonyan tartani. A megújuló kapacitások fokozására irányuló törekvéseket Németország továbbra is fenntartja.

Tartható lenne a rezsicsökkentés a szankciók esetén? Mekkora mozgástere van még a kormánynak?

Az a szankcióktól függ.

A magyar háztartások gázellátását a hosszú távú gázszerződés biztosítja.

Ha a szankciók ellehetetlenítenék ezt a szerződést, akkor a gázt jóval drágábban, a piacról kellene beszerezni, így veszélybe kerülne a rezsicsökkentés. Ráadásul, mivel Európa gázimportjának jelentős része Oroszországból érkezik, jelenleg a nyugatról beszerezhető, piacon vásárolt gáz jelentős része is orosz eredetű, amit szintén érintenének a szankciók. Az Európai Unió jelenleg körülbelül 150 milliárd köbméter gázt vásárol Oroszországtól és ebből mindössze néhány milliárd köbmétert lehetne rövid távon más forrásból helyettesíteni. Európa és Magyarország mozgástere tehát nagyon leszűkülne egy olyan szankció bevezetése esetén, ami érintené a gázszállításokat.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóember
2022. március 12. 00:45
Hát, ha teszünk egy gondolatkisérletet és eltekintünk ettől a hisztériától, ami itt a nyugati világban eluralkodott az orosz-ukrán viszony kapcsán, akkor világosan látjuk, hogy az égvilágon semmi probléma nincs, vagyis nem lenne, minden folyhatna a maga módján. Ez a háború csak egy helyi konfliktus, ilyenek számtalanszor előfordultak már eddig is mindenféle turbóhatás nélkül. Ami ebben más az a hihetetlen hisztéria, amit különösen az EU feminim politikusai csapnak az ügy kapcsán. Amúgy a világ többi része, Kína, India, Afrika, Délamerika jól van, a világ 7/8-a. Akad néhány józanul gondolkodó politikus, de azok fasiszták -mondják rájuk- azokra nem hallgatnak. Ez az ideologizált gondolkodásmód, ennek ilyenek az eredményei. Lmbtq, migráció, vokizmus, háborús hisztéria, mi jöhet még?
airmax
2022. március 12. 00:44
Na itt nyilvánul meg az eu politikusok "tehetsége"... Jól járnak az amerikaiak... És még az oroszok is azzal, hogy a promp gázás 70-80 euróról 300-ra emelkedett... Az okos nyilatkozataik következtében... És ezek diktátorozzák Orbánt... Annyi eszük van, mint egy zacskó gumimacinak...
catalina9
2022. március 12. 00:44
Az elmúlt hetek bejelentései alapján Németország nem fogja bezárni maradék három atomerőművét, elhalasztja a széntüzelésű erőművek leszerelését ...." és mit szól ehhez Jávor Benedek, meg a többi kívül zöld, belül vörös görögdinnye?
rrrrrr
2022. március 12. 00:43
lehet h a oroszok még keresnek is a háborúval a németeknél éppen a német szankciók miatt? ügyes lehet Trump nak lesz igaza h zseni ez a Putin bá' ilyen balf@sz egy országot mibt a német nem hordott hátán a föld ha a magyar hintapolitika, akkor a német mi? egyszerre orosz barat meg gyulolkodo, egyszerre eus vezer es eus veszejto, es egyszerre usa csicskaja es kina fő kereskedője minel elobb megoldani a nemet kerdest europaban a bekeert es az eszeru, korrekt, szokimondo politizalasert
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!