Kína után robotkutyákat használna vészhelyzetben az oaklandi rendőrség is 

2022. november 01. 09:00

Úgy tűnik, egyre „divatosabbak” a fegyveres robotok, Kína után most az oaklandi rendőrség is szívesen dolgozna együtt a fémkutyákkal. Egy civilszervezet azonban ezt ellenzi, hiszen egy korábbi eset miatt nem bízik a rendőrökben.

2022. november 01. 09:00
null

Az oaklandi rendőrség azt fontolgatja, hogy az eredetileg bombák hatástalanítására tervezett robotokat át kellene alakítani távirányítású fegyverekké. Az ötlet több etikai kérdést is felvet: vajon tényleg érdemes ilyen veszélyes – és egyben kellő éles tapasztalat híján lévő – eszközt adni a rendőrök kezébe? Hogyan hatna ez az amerikai társadalomra?

Sokan ellenzik a harcirobotok alkalmazását a rendőrség körében

 „Nem arról van szó, hogy nem akarunk arról vitatkozni, hogy hogyan lehet ezeket az eszközöket biztonságosan használni” – mondta Liz O'Sullivan, a Robotfegyverzet Ellenőrző Nemzetközi Bizottság tagja. „A kérdés az, hogy ezek használata milyen hatással lesz a demokráciára?”.

Egyes megfigyelők szerint az oaklandi rendőrség terve ellentmond önmagának; sőt már a név is igazi eufemizmus. 

 – tweetelte Jaime Omar Yassin független oaklandi újságíró, aki dokumentálta a bizottsági üléseket.  

Matthew Guariglia, az Electronic Frontier Foundation politikai elemzője szerint  

Egy amerikai civilszervezet munkatársa, Jennifer Tu azért sem támogatja a robotkutyák használatát a rendőrség körében, mivel az oaklandi rendőrség egyébként sem használhat élet kioltására alkalmas fegyvereket – nem véletlen, hiszen az amerikai rendőrség korábban már visszaélt vele. 

„Ha most megakadályozzuk a rendőrséget abban, hogy fegyveres robotot alkalmazzanak, azzal rengeteg kártól és traumától, akár pereskedésektől is megmenthetjük magunkat.”

Rendőrök: a robotkutyák nagy segítséget jelentenének

Az oaklandi meghallgatáson nem csak ellenérvek hangzottak el. Az egyik támogató, Daza-Quiroz egy 2016-os dallasi incidensre hivatkozott, amikor is egy öt rendőr meggyilkolásáért felelős személyt egy robotra szerelt fegyverrel sikerült megállítani. Daza-Quiroz továbbá megjegyezte, hogy az osztály még soha nem próbálta ki élesben a kifejezetten robotokra tervezett fegyvert, mivel féltek, hogy a háromezer dolláros tartozék eltörik. 

Amikor azonban Tu megkérdezte, hogy hajlandóak-e elfogadni egy olyan szabályt, amely megtiltaná, hogy a robotot halálos, 12-es kaliberű sörétes puskával szereljék fel, kitisztult a kép: 

 „Nem szeretném, ha szabályok kötnék meg a kezeinket” – válaszolta Daza-Quiroz – „sosem lehet tudni, hogy szükségünk lesz-e az egyelőre tiltott fegyverekre a jövőben”.

Daza-Quiroz kiemelte, hogy a halálos fegyverrel felszerelt robotra továbbra is vonatkozna a hivatal erőszak-alkalmazási szabályzata. Joseph Turner, az oaklandi rendőrkapitányság hadnagya szerint szélsőséges helyzetekben igenis szükség van szélsőséges lehetőségekre, így sürgette a bizottságot, hogy szükséghelyzetben engedélyezzék a robotkutya használatát – írta Sam Biddle, a The Intercept hírportálon.

Nem a robottól félnek, inkább a rendőrök hibázhatnak...

Azonban a kritikusokat ez sem győzte meg. A rendőrökön az sem segített, hogy az East Bay Express 2013-as jelentése szerint Daza-Quirozra és egy másik rendőrre – aki megölt egy fegyvertelen oaklandi férfit – több mint 70 panasz érkezett túlzott erőszak miatt.

Aggodalom tehát elsősorban nem azért van, mivel a fegyveres robot annyira veszélyes lenne, inkább azért, mert nem bíznak a rendőrök ítélőképességében. Tu a The Interceptnek adott interjújában elmondta, hogy a rendőrségnek túl nagy mozgásteret biztosít az, hogy nincs pontosan definiálva mi számít „nagy kockázatú” eseménynek, illetve ki határozza meg, mikor beszélünk „nagy veszélyről”. A kritikusok szerint ez azt jelenti, hogy 

A hetekig tartó huzavona után a bizottság és a rendőrség végül megegyeztek abban, hogy a rendőrség nem használhat emberekre támadó robotokat (kivéve azokat a robotokat, amelyek szinte ártalmatlan paprikaspray-vel vannak felszerelve).

Tu szerint a rendőrök nem azért kötöttek kompromisszumot ilyen gyorsan, mert meggondolták magukat – ha a vita tovább folytatódott volna, a rendőrség lekéste volna a kérvény benyújtásának határidejét, és elveszíthette volna az utolsó esélyét arra, hogy engedélyeztesse a fegyveres robotokat.

A rendőrség pedig nem mond le a gyilkológépekről, minden jogos kétely ellenére továbbra is szorgalmazza a robotok alkalmazását.  

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiltyu
2022. november 03. 11:07
tiszta RoboCop feelin'
luzitanxaver
2022. november 02. 22:25
Az ember elindul Albequerquekébe, aztán néha Oklandában köt ki.
kovászos cipó
2022. november 02. 21:03
451 Fahrenheit. Bradbury nem csak költő, látnok is. De ahogy a világ fordul, én a robotkutya mellett vagyok.
Lombi
2022. november 02. 18:10
Jólvan. Megy ez szépen a maga útján. Az emberiség kiírtja saját magát. Csak az a kérdés, mennyi idő van még vissza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!