Miért rúgták ki Pintér Attilát és Giovanni Constantinót?

2021. október 06. 12:06

E hét elejéig szunnyadó parázs volt az NB I, de hétfőn kitört a vulkán, két klubnál is vezetőedzőt váltottak. De vajon mi áll a távozások hátterében? Ennek próbáltunk utánajárni…

2021. október 06. 12:06
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Időrendi sorrendben kezdjük az MTK-val, ahol Giovanni Constantinónak a Zalaegerszeg elleni vereség jelentette a búcsút (az olasz szakember emlékezetes születésnapi ajándékot kapott a klubtól, hiszen éppen a mérkőzés napján ünnepelte 37. születésnapját), amely a közvéleményt és őt is alaposan meglepte.

Az MTK-ért az Eb-ről is lemondott

Hiszen az MTK úgy áll a hetedik helyen, hogy ugyan csak 41 százalékos teljesítményt nyújtott a csapat, de a dobogós helyezéstől három, míg a kieső zónától csupán négy pontra áll. S nem is kell annyira a távolba visszamennünk az időben ahhoz, hogy rájöjjünk:

kísértetiesen hasonló szituációban már elkövetett hasonló hibát a klub vezetése.

A 2018/19-es idényben (ne feledjük: ekkor is csupán a biztos bennmaradás volt a cél), mondvacsinált indokokkal, úgy menesztették az akkori vezetőedzőt, Feczkó Tamást, hogy a csapat szintén a hetedik helyen állt, a dobogótól és a kieső zónától egyaránt hat pont távolságra. Feczkó után pedig azt a Lucsánszky Tamást nevezték ki, aki az utóbbi évek egyik leggyengébb produkcióját nyújtva - kilenc mérkőzésen nyolcszor vereséget szenvedett a csapat, és csupán a Diósgyőrt tudta legyőzni - kiejtette a kék-fehéreket az első osztályból.

Constantino (zsebre dugott kézzel) a válogatottat hagyta ott az MTK kedvéért Fotó: MTI/Szigetvári Zsolt
Constantino (zsebre dugott kézzel) a válogatottat hagyta ott az MTK kedvéért Fotó: MTI/Szigetvári Zsolt

S ne feledjük: az MTK immár volt vezetőedzője a szövetségi kapitány révén került a magyar futball körforgásába, hiszen amikor Marco Rossit kinevezték, első lépése volt, hogy Constantinót maga mellé vette. A fiatal olasz egészen a nyár elejéig dolgozott mellette pályaedzőként, az MTK hívására azonban mindent föladott, e munka kedvéért tehát még a nyári Európa-bajnokságról is lemondott. S talán jelzésértékű Giovanni Constantino búcsúnyilatkozata is, amelyben csupán annyit mondott:

„Polyák Balázs sportigazgató közölte, hogy az elnök úgy döntött, mással képzeli el a jövőt... Nem különösebben magyarázták meg a lépést. Nem tagadom, nagy meglepetés volt a számomra, hiszen

eszembe sem jutott, hogy kirúghatnak,

hiszen a cél a biztos bennmaradás volt”

Ezekben a napokban csak azt lehet tudni, hogy ideiglenesen az eddigi másodedző, Teodoru Vaszilisz veszi át az MTK irányítását, a kék-fehér szurkolók pedig azért imádkoznak: nehogy ismét bekövetkezzen, amit már Feczkó Tamás leváltását követően átéltek.  

A kulcsmondat: "Vagy ők távoznak vagy én!"

Pintér Attila történetre is tartogat hasonló érdekességeket, hiszen emlékezhetünk rá: a rutinos szakember a tavalyi bajnokságban úgy vette át a Mezőkövesdet a 10. fordulóban, hogy a csapat az utolsó helyen állt, ráadásul Pintér bemutatkozó meccsén, éppen az MTK ellen is, vereséget szenvedett a csapat. Ebből a mély gödörből hozta ki az együttest a korábbi szövetségi kapitány, azok után, hogy a DVTK elleni sikert követően Zalaegerszegen még kikaptak Cseriék, ám utána

európai szinten is kiemelkedő teljesítményt produkáltak: 13 mérkőzésen maradtak veretlenek,

hétszer győztek és hatszor játszottak döntetlent. S bár az utolsó hét fordulóban alaposan leeresztett a csapat (egy győzelem, egy döntetlen, öt vereség), ennek akkor még senki nem tulajdonított nagy jelentőséget. Mindenki azzal magyarázta a dolgot, hogy miután a nagy menetelést követően biztossá vált a bennmaradás, érthető, hogy mindenki kissé lazábbra vette a bajnoki hajrát.

A bajnoki nyitány a bizakodókat igazolta, hiszen a Mezőkövesd-Zsóry két győzelemmel kezdte az őszi szezont, és vezette a bajnoki tabellát! Ám az ezt követő hat mérkőzés csupán két pontot hozott, és az igaz: Pintér Attilától nem ezt a szintet várja el a közvélemény! Jelzésértékű, amit a szakember az utolsó előtti mérkőzését követően, éppen az MTK elleni 1-0-s vereség után nyilatkozott:

„Több játékosnak tudomásul kellene vennie, hogy a klub nagyon sokat megtesz értük, és ezt viszonozni kéne. Az nem fordulhat elő, hogy egyes emberek nem tartják be a taktikát, nem csinálják meg azt, amit kérek tőlük. Akik ezt nem hajlandóak végrehajtani, menjenek el inkább sakkozni, vagy válasszanak bármilyen egyéni sportágat! Ez így nem mehet tovább, a télen

vagy a fegyelmezetlen játékosok távoznak, vagy én!”

Kissé meglepő, hogy Pintér a Hungária körúti mérkőzés szünetben a válogatott Cseri Tamást, a tehetséges Farkas Dánielt és a bolgár Antonio Vutovot cserélte le, de a harag nem sokáig tartott, hiszen a végzetes, Puskás Akadémia elleni találkozón Farkas 90 percet játszott, a válogatott Cserit 34 percre, míg Vutovot 32 percre cserélte be Pintér.

S ha már a Puskás Akadémia: köztudott, hogy a szakember a Mezőkövesd előtt, a 2017-18-as szezonban Felcsúton is dolgozott, ahol - nem sokkal a távozása előtt - a csapat albán légiósára, Liridon Latifire akadt ki. Akkor is elhangzott az ominózus mondat: „Vagy ő távozik, vagy én!” Akárcsak a napokban, Mezőkövesden, a Puskás Akadémiánál is pár nappal a kijelentés után köszönték meg Pintér Attilának a munkát. Egy dolog tehát borítékolható: ha a jövőben, bármelyik klubjánál elejti Pintér azt a mondatot egy nyilatkozatában, hogy „Vagy ők távoznak, vagy én!” egészen biztosak lehetünk abban, hogy pár nap múlva – ő távozik majd… 

Nyitókép: Pintér Attila nem ilyen szereplésre számított Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Drazsé
2021. október 07. 00:41
Lényegtelen. Nem kár érte. Ez lényeges: Az Orbán-kormány nem akar elszámolni az 517 milliárdos lélegeztetőgép-biznisszel
Tiszafa
2021. október 07. 00:41
Azért rúgják ki az edzőt, mert egy komplett csapatot nem lehet...
Kanmacska
2021. október 06. 22:12
Gyurcsányék meg a metró biznisszel.
pepita
2021. október 06. 21:43
Ki a fenét érdekel . A futball maffián belül így működnek a dolgok .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!