Rend felárral

2010. december 16. 19:47

Azzal, hogy a kiemelt aluljárókból szállókba vitték az embereket, még nem lett több férőhely a budapesti intézményekben.

2010. december 16. 19:47

„A főpolgármester nemrég ígéretet tett: december 15-ére rendet tesz Budapest kiemelt aluljáróiban, s egy nappal a maga szabta határidő előtt sajtótájékoztatón jelentette be: a nagytakarítás sikerült. (...) Az akció sikeres volt, de komoly árat kellett fizetni érte.

A szociális ellátásban dolgozók presztízskérdéssé tették, hogy a hajléktalanok maguk döntsenek úgy: elhagyják az aluljárót. Ne a rendőr kísérje fel őket a lépcsőn, hanem mindenki saját akaratából, neki tetsző, jobb lehetőséget elfogadva lépjen tovább, feljebb. Ajánlottak ágybérletet, fizetős szállót, komfortos intézményt, de az is előfordult, hogy a szállótól idegenkedőknek megsúgták: ezen a télen akkor sem dobja ki őket onnan az éjjeliőr, ha isznak egy kortyot, az egymáshoz ragaszkodó párokat azzal csalogatták, hogy a férfiszállóra most bejöhet az asszony is, a kutyatulajdonos hajléktlanoknak pedig a négylábú társ befogadását is kilátásba helyezték. (...)

Azzal, hogy a kiemelt aluljárókból szállókba vitték az embereket, még nem lett több férőhely a budapesti intézményekben. Aki egyébként az aluljárót választotta volna, elfoglal valahol egy vaságyat, amelyet egyébként talán valaki más használna. Februárban, miközben telt házzal működtek a szállók, a szociális munkások több mint kétezer közterületen éjszakázó hajléktalan embert tartottak nyilván, és több százan lehettek, akikkel nem sikerült kapcsolatot teremteniük. Ehhez képest eltörpül, hogy 116-an aluljáróban alszanak-e, vagy sem. A járókelők komfortérzetét talán növeli a rend, az érintettekét azonban alig. Mégis, az ő sorsuk került a figyelem középpontjába, üzenetértékű ugyanis, hogy az első aluljáró-akció milyen eredménnyel zárul. A szociális szakma attól tartott: veszélyes precedenst teremt, ha az egyenruhások a maguk eszközeivel tesznek rendet. Derüljön ki feketén-fehéren mindenki számára, hogy meg lehet ezt csinálni humánusan, méltósággal is.

Csakhát, a jelenlegi feltételek mellett nem túl gyakran...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2010. december 17. 11:36
Liberalizmus: nem segiteni kell, hanem hagyni élni vagy pusztulni. Ez volt a rend eddig. Elég volt.
wartog
2010. december 17. 11:01
Ha valaki erre a szintre kerül, már megszűnt az önkontroll.Kategorikusan be kell tuszkolni egy szállásra és pont.Három pont.
balbako_
2010. december 17. 10:44
Húsz évig minden télen elmondták, hogy szegények megfagynak. Egyéb semmi. Most legalább pár száz ember gondját megoldják, de ez ballib oldalon dühöngő önkény. Most mi a jobb?
mr.Marcang
2010. december 17. 09:41
"Az akció sikeres volt, de komoly árat kellett fizetni érte." Csak nem belehalt valaki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!