Egy fővárosban dolgozó borász

2012. május 20. 08:03

Derítést, steril szűrést egyáltalán nem alkalmazunk, annak érdekében, hogy a szőlő eredeti karakterét, vitalitását megőrizzük a borban - mondta a Vinoportnak adott interjújában Rainer Christ bécsi borász. Ebbél szemlézünk.

2012. május 20. 08:03
Rainer Christ
Vinoport

„- Bécs közelsége miatt kedvelt turistacélpont, mégis kevesen asszociálunk rá borvidékként. Alapvetően mi határozza meg karakterét?

- Bécs a maga 612 hektárjával méretében eltörpül a másik három osztrák borvidék mellett, különlegességét azonban az adja, hogy ez az egyetlen olyan borvidék a világon, amely egy főváros határain belül húzódik. A mi szőlőink a Bisamberg területén találhatóak, amely a Duna bal partján fekszik, és az Alpok első lépcsőjének tekinthető. A jobb oldalon található Nussberggel együtt a teljes bécsi bortermelés 85%-át ez a két termőtáj adja. (...)

- Mi a cél a borkészítésnél?

- Prémium fehérborainkat teljes érésben szüreteljük, ügyelünk azonban arra, hogy megőrizzék frissességüket, ropogósságukat. Ebben sokat segít az éjjeli és nappali középhőmérséklet közötti jelentős különbség, amely megőrzi boraink savtartalmát. Magas kategóriájú fajtaboraink jellemzően mind dűlőszelektált tételek, fontosnak tartjuk általuk mind a terroir, mind a szőlőfajták egyedi karakterének kifejezését. Boraink készítésekor a természet iránt tiszteletünket kívánjuk kifejezni.

Ennek érdekében különösen kíméletesen bánunk a leszüretelt alapanyaggal, a kézi szüretet alapos válogatás követi, a további munkafolyamatokra pedig a lehető legkisebb beavatkozás a jellemző. Derítést, steril szűrést egyáltalán nem alkalmazunk, annak érdekében, hogy a szőlő eredeti karakterét, vitalitását megőrizzük a borban. A pincészetet úgy alakítottuk ki, hogy abban kizárólag a gravitáció ereje mozgassa a készülő bort, a szivattyú használatát kerüljük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!