Brutális tündérmese: átkeresztelt bankadó

2012. június 15. 19:59

Nem tudom, milyen élmény lehet az, amikor egy egész bankszektor borítja rá az asztalt a jogbiztonságot, kiszámíthatóságot, piacot és jogállamiságot folyamatosan felrúgó miniszterre. De egyszer szívesen megnézném.

2012. június 15. 19:59
Neocohn
Kapitalizmus

„Csütörtökön aztán Matolcsy »Fairy Tale« György ismét lecsapott, mint a Katrina New Orleans-re. Mint általános megdöbbenésre kiderült, »a tranzakciós illetékből a tervezett 130 milliárd helyett 280 milliárdot szednének be a bankoktól«, és az így törvényesen ellopott pénz majdnem fele a minisztériumokhoz (!) vándorolna: »a tárcák jövőre 120 milliárddal többet költhetnek.« A miniszter szerint egyébként a jövő évi büdzsé »biztonságot és kiszámíthatóságot« jelent, mint minden, amit elmúlt két évben produkáltak, nyilván.

Miközben tehát Európa a görögökre (és a spanyolokra, felkészülnek: az olaszok) figyel, hazánk suttyomban még rá is dob több lapáttal a (köz)törvényes eltulajdonításra, de az is lehet, hogy csak definíció kérdése az egész: bizonyos összeghatár felett nem bankadónak, hanem »tranzakciós illetéknek« nevezzük a szajrét, mindegy, az ezek szerint korlátlanul megfejelhető pénzügyi szektor ugyanaz. (...)

»Arra a kérdésre, hogy az eredetileg tervezettnél jóval nagyobb teherrel hogyan képzeli el, hogy a bankok finanszírozni fogják a gazdasági növekedést, érdemben nem válaszolt«. Hát persze, mit is mondhatott volna? Annyit mondott, hogy még tárgyalnak velük. Meg hogy »ha kivezetik a bankadót, nem lehetne általános felső korlátja a tranzakciós illetéknek«, hiszen a kieső forrást pótolni kell. Minden világos. A Bankszövetség pedig megint reagált: puhán. Sérelmezik, hogy a kormány felrúgta a tárgyalásokat, hangsúlyozták, hogy a lépés aláaknázza versenyképességünket, meg hogy majd jön a feketegazdaság, meg a lóvé külföldre küldése, a megoldás pedig? Nem fogják elhinni: »a hatásmechanizmusok feltárásán alapuló szakmai tárgyalások folytatása.«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2012. június 16. 11:59
Te beszélsz nem is félre, hanem negyedre. a Ft-konvertibilis és teljesen mindegy miben van nyilván tartva az adósságotok. Akár aranyban is lehetne nyilván tartani. csak mióta Surányitok elcserélte az értéktelen 64 tonna romlott aranyat 10 tonna értékes papírfecnire azóta nem szokás aranyban meghatározni az adósságotokat.
Claypool
2012. június 16. 09:49
Milyen törvényesen ellopott pénzről hadovál ez a félkegyelmű barom? Mi is a tranzakciós adó ? Az elmúlt években százmilliárdokat szivattyúzott ki Magyarországról a spekulációs tőke.. Ezt még megfejelte azzal,hogy a számunkra kellemetlen forint árfolyam ingadozással plusz százmilliárdok kimentek pluszba.. Tehát a spekulációs pénzmozgások,amik szinte kivétel nélkül ki,és nem befelé történnek, összesen elérhetik az ezer milliárdos rémálomhatárt is.. A kormány szerintem jó ötlete az, hogy ha nem is szemtelen mértékben, de megadóztatja ezeket a leginkább kifelé irányuló banki utalásokat.. Hogy mi a dolog szépséghibája elvtársak? Hát az,hogy az általatok fényesre nyalt Unió nem járult hozzá ahhoz,hogy csak egy bizonyos értékhatár fölötti pénzmozgás esetében alkalmazzák az adót.. Az általatok Istenként tisztelt Ójrópa kikötötte:Ha Magyarország tranzakciós díj bevezetésére szánja el magát, az minden pénzmozgást kell hogy érintsen..a kisebbeket is.. Ez az egyenlő elbírálás elve az Unióban.. Tessék ott panaszkodni, drága elvtársak!
nyugalmazott tanár
2012. június 16. 08:26
A megosztott, sőt egyelnő közteherviselés a demokrácia alapköve, a kiváltságok felszámolásának egyok nagyon fontos, nem mellőzhető lépése. Ideje, és nagyon nagy szüksége van a bankadók kivetésének. De egyenlő mértékben, s ha a dolgozó lakosságot 16%ákal adóznak, adóztassák annyival a bankjövedelmeket is!!! Nem ezrelékekkel! 16%-kal.
Rudi Mentaire
2012. június 16. 08:25
Ez a Neocohn valahogy a Cohn-Benditek családjába tartozik ? Kohn,Kohn mi is jut eszembe: * Kohn elmegy a rabbihoz segìtségért -rabbi a kasszábòl hiányzik 1000dollár mit tegyek? -tedd vissza fiam Neocohn, neocionizmus!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!