Pető-módszer

2013. augusztus 30. 09:56

Mi sokkal többet költünk mozgáskorlátozott honfitársainkra (egyenként, a bölcsőtől a koporsóig), mint mondjuk a svédek, és egyre kevesebbet a Pető Intézetre.

2013. augusztus 30. 09:56
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
NOL

„Nemzetközi tanulmányok igazolják, hogy azok a gyermekek, akik rendszeresen sportolnak, nemcsak egészségesebbek lesznek, hanem okosabbak is.

A felelősség azt írja elő, hogy teremtsünk meg minden lehetséges feltételt ahhoz, hogy gyermekeink több esélyt kapjanak a jövőbeli sikerekre – Orbán Viktor mondta ezt nemrég az adókedvezményből (tehát a felcsúti stadionhoz hasonlóan közpénzből) épült tamási sportcentrum avatásán. Részletesen ecsetelve, miért bölcs az állam, ha a sportba tereli az adóspórolásra vágyó vállalkozók pénzét, mondjuk az oktatás vagy a felzárkóztatás helyett.

Nem tudjuk, milyen tanulmányokat olvasgat Orbán, az viszont bizonyos: könyvtárnyi szakirodalom támasztja alá, hogy a legnagyobb hatásfokkal megtérülő társadalmi befektetés a korai fejlesztés – aminek klasszikus intézménye a hungarikummá minősített Pető-módszerrel dolgozó Pető Intézet (vagy a hasonló profilú és hasonló pénzügyi gondokkal küzdő Dévény Anna Alapítvány). A gazdag országok gazdagsága sokszor éppen abból fakad, hogy csak olyasmire adnak pénzt (arra viszont eleget), amire érdemes: mi sokkal többet költünk mozgáskorlátozott honfitársainkra (egyenként, a bölcsőtől a koporsóig), mint mondjuk a svédek – részben éppen azért, mert a korai fejlesztés hiátusai miatt esélyt sem kapnak rá, hogy később nettó befizetői lehessenek a közös kasszának –, és egyre kevesebbet például a Pető Intézetre (bár most az azonnali összeroppanás megelőzésére került némi aprópénz).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2013. augusztus 30. 10:54
A szerzőnek halvány lila segédfogalma nincs a svéd szociális rendszerről, de azért ír róla. Ha már összehasonlítunk, a "gazdag országokban" egy újságíró felkészül mielőtt ír valamiről...
atila68
2013. augusztus 30. 10:41
Ezt, hogy sikerült összehoznia? Mármint két olyan eseményt aminek semmi köze egymáshoz. De legalább volt benne orbánozás!
nyugalmazott tanár
2013. augusztus 30. 10:15
A Pető-intézet egy kiváló, nagyhírű magánvállalkozás. Stabil, prosperál. Mi ez az óbégatás?
Jason Bourne
2013. augusztus 30. 10:07
Miki! Fel voltál mentve tornából, hogy ennyire sportellenes vagy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!