Lenne pénz az ápolók fizetésére, csak akarni kéne

2015. május 14. 19:13

Az elmúlt hónapokban mindenkinek nyilvánvalóvá vált, hogy óriási probléma a dolgozók szegénysége Magyarországon. A 2016-os költségvetést szemlélve ezen semmit nem javít az állam, pedig lenne miből.

2015. május 14. 19:13
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

„Az elmúlt napokban, az ápolók tiltakozása és a szociális szféra dolgozóinak szelfijei után, mindenkinek nyilvánvalóvá vált, hogy óriási probléma a dolgozók szegénysége Magyarországon. Ma a középosztály egy része a lecsúszás szélén áll, vagy már most is a létminimum vagy a szegénységi küszöb alatt van. A 2016-os költségvetést szemlélve ezen semmit nem javít az állam, pedig lenne miből. (…)

De ha a kormány mindenképpen ragaszkodik ahhoz, hogy az adópolitika a jobbmódúaknak kedvezzen, vannak itt még más tételek is. Például a közmédia támogatását vissza lehetne vágni, mondjuk, az RTL Klub éves árbevételének szintjére. Az idei évre 69 milliárd forint direkt támogatást irányoztak elő a közmédiának. Ha kevesebb az élő bejelentkezés, jobban megválogatják a beszállítókat, nem indítanak felesleges új csatornát stb., talán meg tudják annyi támogatásból oldani (és akkor a reklámbevétel és egyéb még nincs is ideszámolva), mint az RTL Klub piaci bevétele. Így a 29 milliárdra csökkent támogatásból 40 milliárdot nyerünk.

Aztán ott van Paks 2 tőkeemelése. Nyilván szívem szerint az egész paksi beruházást dobnám a kukába, de jóindulatú leszek, és az eddigi költségek alapján látható több milliárdos médiaberuházást vágnám meg belőle: a 113 milliárdból 3 milliárdot.

A Liget-beruházás is kicsit túlzásnak tűnik. Talán el lehet halasztani pár évvel, mondjuk, míg lesz buszjegye egy szociális munkásnak kijutni oda, vagy pénze egy ápolónak a múzeumjegyre. Persze a Ligetre addig is ráférne egy felújítás, úgyhogy hagyjunk meg két milliárdot, így beérkezik újabb 18 milliárd.

A Magyar Művészeti Akadémia az elmúlt években értékes ingatlanokat kapott (bár ha jobban válogattak volna, most nem kellene újabb 1 milliárd csak az utolsó felújítására,), így nem emelném a támogatását (nyilván az állami keresd a jót-kultúrateremtést eltörölném a fenébe, de ez egy jóindulatú poszt), így bejön még 700 millió.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. május 15. 15:11
Én nem tudom mi alapján gondolja egy újságíró, hogy az ország az ő kezében jobb helyen lenne. Orbán az utóbbi időben sok hülye tanácsot megfogadott, de azt nem javasolnám, hogy Jámboréval is ezt tegye.
kombinátor
2015. május 15. 15:02
csak egy kérdésem lenne ...(a cikket nem olvastam el) mi a redvás 3,14csába kell a Jámbor Andrást állandóan ezen a portálon beválogatni???? ki a nagy lompos ő? mértékadó??? ha mazochisták vagytok, akkor értem ... akkor rendben
Tintamin
2015. május 15. 11:36
Mondjuk kettővel kevesebb stadion, heti 1MILLIÁRDdal kevesebb a MET-nek, Mészáros Lőrincke meg Tiborcz fiúcska kicsit kevesebbet markolnának, és akkor még Paks 2 szóba sem került. Drága a korrupció, és Viktorék többet lopnak, mint bárki az őket megelőző 50 évben. Rákosi nem volt ilyen mohó, mint ez a despota, frusztrált törpe.
Fóbia
2015. május 15. 07:48
Egyszer kiszámolhatnánk hány újságirót tart el Orbán Viktor, akik csak vele, családjával és az ismerőseivel foglalkoznak.Ezek mennyit keresnek és milyen hatásfokkal dolgoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!