Viszlát, kafetéria!

2016. március 11. 14:49

Félő, hogy az új rendszerben a nettó 160 ezres helyett inkább 145 + 15 ezer forintos fizetésre áll át, megtakarítva néhány forintot a vállalkozása számára, és elvéve ugyanennyit a költségvetéstől.

2016. március 11. 14:49
Erdősi Csaba
Magyar Nemzet

A rendszerbe kódolt problémákon – az ország termelékenysége alacsony, az adóék ellenben európai szinten is kiugróan magas – aligha segít majd, ha nem évi nyolcezer-, hanem nyolcezerháromszázmilliárd forintból maradunk szegények.

Ebből a szempontból tehát nem oszt, nem szoroz az ötlet, esetleges megvalósítása mégis súlyos károkat okozhat. A kafetéria ugyanis nemcsak annyiban különbözik a fizetéstől, hogy nem bankót, hanem valamilyen más nyomtatott papírt adnak az ember kezébe elsején, hanem abban is, hogy ezek a nyomtatott papírok fel vannak címkézve. Vagyis nem használhatjuk fel őket bármire. A Szép-kártyára érkező pénzzel például csak a belföldi turizmusban fizethetünk, és az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, ennek jelentős pozitív hozadéka volt a szálláshelyek forgalmának felfutásában. De ha ezek a juttatások elveszítik juttatásjellegüket, és fizetéssé változnak, mi garantálja majd, hogy a tehetősebbek, faképnél hagyva a belföldi szállodákat, fürdőket és strandokat, ne a tengerparton költsenek, a kevésbé tehetősek pedig nyaralás helyett ne egyéb helyet keressenek a pluszpénznek? Ám egy ilyen lépés nem csak a turizmusnak okozhat előre látható károkat, egyéb területeken is felfordulásokkal járhat. Képzeljünk el például egy változatos gondokkal küszködő, tipikus magyar vállalkozót, aki egy fillér kafetériával sem honorálja az alkalmazottait, mert örül, hogy ki tudja fizetni nekik a 160 ezres átlagbért. Eltekintve az esetleges kedvezményektől, ez rengeteg pénzébe, kerekítve havi 308 ezer forintjába kerül. Félő, hogy az új rendszerben a nettó 160 ezres helyett inkább 145 + 15 ezer forintos fizetésre áll át, megtakarítva néhány forintot a vállalkozása számára, és elvéve ugyanennyit a költségvetéstől.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2016. március 13. 18:01
Még nincs semmi konkrét,de Erdős Firkász már tudja a tutit!!! Hülye vagy Erdősi Csaba!!!!!
balbako_
2016. március 12. 09:02
Vagy vállalja a kormány, hogy a kizárt francia cégeket is kistafírozza forint milliárdokkal, vagy megszünteti/átalakítja. Ezt ítélte az EU és ezért boldog az ellenzék!
kjkj945
2016. március 12. 08:51
Bye-bye, kafetéria, rossz voltál velem, Elmentél és azóta az órám keresem, Bye-bye, kafetéria, kitoltál velem, Elmentél és azóta a vodkát, a vodkát nyelem.
bajai
2016. március 12. 08:15
Olvasgatom a hozzászólásokat, de így is hülye maradtam. Úgy látszik mindenki tudja rajtam kívül, hogy mi a fene az a nettó 160 ezres helyett "145 + 15 ezer forintos fizetés" ? Valaki fővilágítana errőő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!