Csak családoknak jár

2016. május 02. 09:38

Én másfél éve egy „több ezer éve” hagyományos családmodellben élek: gyermekeit egyedül nevelő özvegy vagyok.

2016. május 02. 09:38
Nyáry Krisztián
Nyáry Krisztián
Facebook

Próbáltam lebeszélni magam róla, hogy ide kiírjam, de végül megteszem, mert nem hagy nyugodni, és nem is csak engem érint. Tegnap óta körbejár a facebookon egy mondat, ami sok családnak okoz szomorúságot.

Vannak köztük gyermektelenek, élettársi kapcsolatban élők, melegek és heterók, szóval mindenfélék. Így szól: »Ha egy férfi és egy nő együtt él, összeházasodik, gyerekeik születnek, ezt hívjuk családnak. Ez nem emberi jogi kérdés, hanem nevén nevezzük a dolgokat.«

Na most ez nem egyszerűen vélemény, hanem jogi érvényességgel is bíró állami filozófia. Én például másfél éve egy »több ezer éve« hagyományos családmodellben élek: gyermekeit egyedül nevelő özvegy vagyok. Amikor a minap megkérdeztem, hogy lakásváltásunkhoz mi jogosultak vagyunk-e a CSOK (úgyis mint Családi Otthonteremtési Kedvezmény) jótéteményeire, közölték, hogy nem, mert az csak családoknak jár. Úgyhogy az én esetemben is nevén vannak nevezve a dolgok.

(Pontosítás: Közben írt valaki, hogy valamilyen módon az együlállók is kaphatnak, de ahhoz 40 év alattinak kell lenni. Ez nem változtat azon, hogy mi ezt az indoklást kaptuk.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
crydog
2016. május 03. 10:54
..többezer éve hagyományos családmodell.. a szocik szerint igen, de a hetvenes évekig a magyar családokban - főleg vidéken - átlag hat-hét gyermek született. Ahogy a mi családunkban is ahol volt négy nagynéném, meg három nagybátyám, meg tizennyolc unokatestvérem. A rendszerváltás balos vidék és családellenes politikája tette "trendivé" az egyke gyerekes panelproli életmódot, amit én nem neveznék "évezredesnek", de még családmodellnek sem. A CSOK-nak világos az üzenete: vállalj három gyermeket, és felelősséget értük. Elég szégyen a mai magyar fiatalokra nézve - tisztelet a kivételnek - hogy a gyermekvállalásra anyagi juttatásokkal kell ösztönözni. Az pedig hogy feltételekhez van kötve a CSOK, nem hiszem hogy külön magyarázni kellene. Ejj, ha nekem lett volna - fiatal házasként - ilyen lehetőségem...
DFK
2016. május 02. 22:47
Szerintem tudta, hogy nem igaz, amit írt.
Morgen
2016. május 02. 19:03
https://www.bankracio.hu/cikkek/470-csaladok-otthonteremtesi-kedvezmenye-csok Én azt nem látom, hogy özvegy nem veheti igénybe.
westend
2016. május 02. 18:04
Krisztián, együttérzésem a nehéz helyzet miatt, ami özvegyként, családfenntartóként téged terhel. Ezzel együtt írástudóként, felelős, ismert emberként illene utánajárni dolgoknak, mielőtt elhamarkodottan véleményt nyilvánítasz róla. (és az sem mentség igazán, hogy a Svábi + Ceglédi-félék is megeszik a maszlagot és tovább keltik a hangulatot..:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!