Vesztesország-szindróma

2016. augusztus 20. 13:09

Körbeölel ez a vesztesország-szindróma. Bónuszként a napi frusztrációk is, hogy a saját kis meccseinket rendre elveszítjük, a főnökkel szemben, a bennünket átvágó taxissal és zöldségessel szemben.

2016. augusztus 20. 13:09
Csurka Gergely
Népszabadság

„Akárhogy nézzük is, bennünket körbeölel ez a vesztesország-szindróma, bónuszként a napi frusztrációk, hogy a saját napi kis meccseinket rendre elveszítjük, a főnökkel szemben, a bennünket átvágó taxissal és zöldségessel szemben, a családi kassza egyensúlyával szemben, az anyóssal szemben, a másiknak bezzeg bejött az életérzéssel szemben – ha legalább látunk valakit, aki sikeres, és ott sikeres, amire tényleg az egész világ figyel, akkor picit kimegy a gőz, picit felderül az arc, hogy... helyettünk is győzött. Vagy mi is győztünk, vele. Ezért robbant akkorát az idei foci Eb, és ezért vagyunk annyira oda az olimpiáért.

És ez vetül vissza a sportolókra, azzal a nem elhanyagolható pluszsúllyal, hogy a honi sporttámogatási rendszer is kőkeményen alapoz az olimpiai eredményekre, ha megy a szekér, jön a pénz a szövetségnek, megy tovább a klubnak, és a Gerevich-ösztöndíj felosztásáról készült Excel-táblában is csinos összeg szerepel hősünk – és edzője – neve mellett. Ha nem, akkor... Momentán nincs vége a világnak, de már jóindulat is kell ahhoz, hogy ne jöjjön visszaesés a szövetség szintjén, a klub szintjén, a sportoló szintjén. Rendben, az elmúlt években azért nem lét és nemlét határán tántorogtak a sportágak, sőt – ugyanakkor sokan nagyon élesen emlékeznek még a córesz időszakára, és hát a Kárpát-medencében szocializálódottakban csak ott dolgozik a reflex, hogy jaj, nehogy véget érjen a relatív jólét.

Nem, nincs kimondva, hogy ha nem jutsz a nyolcba, végünk van. És Tóth Krisztián, meg a férfi 4×100-as vegyesváltó tagjai sem feltétlenül azzal a tudattal indultak neki aznap a versenynek, hogy élet-halál kérdése a továbblépés... Mégis, a vereség után Krisztián lelki béklyókról beszélt, a hátúszó Balog Gábor meg arról, hogy most akkor nyugodtan, hangosan ki lehet mondani, hogy ő csak 81 kiló pluszsúly volt a repülőn. Gyurta Dániel volt az, aki megjegyezte: elég nagy baj, ha szabadkozniuk kell azért, mert csupán kilencedikek valamiben a világon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2016. augusztus 21. 11:23
Sportoltál te valaha is Gergő fiam??? Kötve hiszem!!
catalina9
2016. augusztus 21. 09:29
scamp2 [Hozzászóló kiszűrése] 2016. augusztus 21. 07:33 Korán keltél, fideszes látványmenedzser és felhőpatkoló! Ma hány blődli szivárog ki belőled?:)))))))))" vau-vau vakkantó..
GV0917
2016. augusztus 21. 08:53
Hacsak ennyi lenne!De ti nem elégszetek meg ennyivel...A "Vae victi!s"- a gall Brennusnak tulajdonított mondása. Egy érdekességet figyeltem meg ezzel kapcsolatban. Gallok...franciák.Az ENTENTE CORDIEAU létrehozója.Trianon-és a Kis- antant-vadonat új "nemzetállamok" gyúrása. /igaz, hogy mára véget ért a Gloire harsogása/De két olimpián nem engedtek bennünket indulni. Mire mi következtünk volna- nem rendezték meg Budapesten. Lehetetlen is volt. Most nem szőnyegbombázókkal, Sztálin orgonákkal, nehéz tüzérséggel- hanem felbujtóik pénzével akarják az olimpia rendezését megtorpedózni! Ha nem mi- akkor ők sem! Mint a skorpió a békának! De majd elfeledtem, még ma is él "Az utolsó csatlós" billoga és olyan népek mondják, akik maguk többször elárulták szövetségeseiket.Néhány név- csak úgy véletlenszerűen:Quisling-Petain-a román király-páter Tiso-Benes...az olasz király(V.E.) stb...
tevevanegypupu
2016. augusztus 21. 08:31
Egyébként szerintem igen, vesztes ország vagyunk, a múltról most nem beszélnék, de hogy a rendszerváltásnál nagyon elvesztettünk valamit, az biztos..éppen a Népszabadság megléte bizonyítja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!