Dübörög a Csendes éj – honnan jön ez a rengeteg stressz így év végére?

2016. december 27. 16:31

Te vagy a saját gyereked kihelyezett idegrendszere...ünnepek idején meg főleg.

2016. december 27. 16:31
Orvos-Tóth Noémi
WMN

(...)

Az anya/gondozó olyan a csecsemő számára, mint egy kihelyezett idegrendszer, amelynek elsődleges feladta, hogy ellássa azokat a funkciókat, melyekre a baba még képtelen. Egy hathetes soha nem azért sír, mert hisztis, ahogy egy hároméves sem képes még teljes mértékben uralni az érzelmi megnyilvánulásait és a viselkedését. Hiába beszél olyan felnőttesen, hiába használja magabiztosan a sok kütyüt, attól ő még NAGYON éretlen, akinek sok-sok segítségre van szüksége, hogy eligazodjon a saját belső világában.

Hogy könnyű-e egy vigasztalhatatlanul síró csecsemő mellett létezni, móka és kacagás-e ringatni, amikor ordít, mint egy sziréna? Hogy szívet melengető-e egy dackorszakossal küzdeni? Egyáltalán nem. A szülői létben rengeteg minden nem könnyű, mégis ki kell bírni, hogy egyszer majd a gyerek is képes legyen kibírni, és kezelni a saját érzéseit. Az anya/szülő, aki képes elszenvedni a baba nyugtalanságát, szinte érvényessé teszi a negatív érzések jogosságát: »Igen, érezheted magad rosszul! Igen, jogod van hozzá, hogy elmondd azt is, ha valami nem jó, ha valami bánt.« 

Az anya/szülő, aki nem zavarja be a gyereket a szobájába, hanem ott van vele a nyűgös állapotokban is, megmutatja, hogy a nehéz érzések is elviselhetők, hogy nem kell azonnal eltakarni, elfojtani, valami furfangos módon megszüntetni azokat. Az érzelmi önszabályozás alapja az az élmény, hogy a feszültség kibírható. Ha ez megvan, akkor válik majd valóban kezelhetővé is. A sírni hagyott csecsemő egy idő után ugyan elhallgat, de ettől még korántsem nyugodott meg.

(...)

Ezek a korai élmények egyáltalán nem felejtődnek el, legalábbis nem a sejtek szintjén. Hurcoljuk őket egész életünkben, karácsonyi plázák feszült forgatagába, közlekedési dugók indulatos türelmetlenségébe, párkapcsolataink állandósulni látszó veszekedéseibe, és testünk különböző megbetegedéseibe.” 

(...)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. december 29. 10:57
Stressz? Milyen stressz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!