Generációk egymásért

2017. október 13. 17:41

Az volna az ideális egy mai család generációs palettáján, ha a generációk között nem fal volna és távolság.

2017. október 13. 17:41
Kovácsy-Burkon Katalin
Háromkirályfi

„Unoka, kutya, macska, és persze nem kell feltétlenül választani közülük, mind megférhetnek együtt a szerető szívvel élő nagyszülők, szülők és gyermekek életében. A pozitív hatás pedig, ami elérhető egy ilyen közegben, olyan erős, hogy mindegyik fél bőséges érzelmi munícióhoz juthat. Olyan sokhoz, hogy oszthatja másoknak is bőségesen.

Ez egy kellemes állapot lenne. Az volna az ideális egy mai család generációs palettáján, ha – számos esetben – a generációk között nem fal volna és távolság, sérelmek sora és féltékenység, szemrehányás és elégedetlenség, és lehetne sorolni, mi minden, hanem híd egymás felé, összetartozás, összetartás, bizalom, biztonság, bizonyosság, hogy számíthatunk egymásra, hogy toleráljuk és szeretjük a másikat.

»Azokban a családokban, ahol ezek az értékek jelen vannak, olyan észrevétlenül és olajozottan működik az élet, hogy szinte észre sem venni, hogy a család legidősebb és legfiatalabb tagjai között akár 80 év a korkülönbség, mert nem az a lényeg Ez azért is lehetséges, mert tisztelik egymást, megvan a békére való törekvés a családtagokban, konstruktívak az együttműködésben és az élet-feladatok megoldásában.

Tulajdonképpen arról van szó, hogy alkalmasint kicsit mindenki »felad« a saját céljaiból, akaratából és nyitott arra, hogy a közös célok érdekében elfogadja és menedzselje az éppen legfontosabbnak tartott cél teljesülését. Ugyanakkor azt is tapasztalom, hogy »feladni« valamit a mai gondolkodásban sokszor és sokaknak negatív kicsengésű. Holott amennyiben saját döntésemen alapul a hozzáállásom valamihez, vagyis szabad akaratomból hoztam meg a döntést, akkor ez azt bizonyítja hogy egy erős és stabil személyiség vagyok, aki bátran, vagyis önmagában bízva meri megengedni magának, hogy hátra lépjen, ha egy szélesebb családi érdek úgy kívánja.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2017. október 14. 04:34
A szerző az öregotthonok sivárságát állítja szembe a nagycsaládok boldogságával. Elmondanám, hogy pontosan azok miatt sivár az élet egy öregotthonban, akik a leszármazottaikkal sincsenek jóban; akik az öregotthonban vidáman és kedélyesen élnek, azok nagycsaládi környezetben is jól feltalálnák magukat. Az egy mese, hogy az öregotthon fújdeszar, bezzeg a nagycsalád de jó volna; ha a saját családjukban kellene élniük, akkor azt vernék szét a folyamatos zsémbelődésükkel.
Autofocus
2017. október 13. 23:31
Amúgy sokkal fontosabb gondolatok ezek mint sem elsőre hinnénk Európa legfőbb problémájának oka és eredője ennek a generációk közti szolidaritásnak a felbomlása, amit a szociáldemokrácia által zászlóra tűzött "jóléti állam" nevű piramisjáték és hamis illúzió okozott, állami paternalizmussal, induvidualizmussal és évtizedekig történő zsákutcában bolyongással megspékelve ami egy ordas demográfiai, majd migrációs válságot okozott. A többit már tudjuk. Szóval, hajrá nagyik, unokák.
madarasi.abel
2017. október 13. 20:19
na ugye. kis lépés ez a mandis vitakultúrának... :)
madarasi.abel
2017. október 13. 18:32
aki akarja, élje így az életét. Senki sem tiltja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!