Mertünk nagyok lenni

2018. január 07. 10:44

Erdély 450 éve a felekezeti béke földjévé lett.

2018. január 07. 10:44
Pilhál György
Magyar Idők

„Tudjuk-e, és ha igen, büszkék vagyunk-e kellőképpen arra, hogy 450 évvel ezelőtt történelmet írtunk ezen a napon, 1568 vízkeresztjén? Még a Merjünk kicsik lenni! szellemiségű szocialista oktatáspolitika is kénytelen volt a kötelező iskolai tananyagban megemlíteni a tordai országgyűlésen történt nevezetes határozatot. Azt, hogy a János Zsigmond fejedelem elnökölte diéta akkor és ott mondta ki »az erdélyországbeli három nemzet« – a magyar, székely és szász – friss törvényét a négy vallás, a katolikus, az evangélikus, a református és az unitá­rius szabad gyakorlásának egyenjogúságáról.

Történt mindez egy olyan korban, amelyben még javában dúltak az európai vallásháborúk; Franciaországban Szent Bertalan éjjelén hugenották tízezreit mészárolták le, a Habsburg-császár pedig kijelentette, inkább váljék lakatlan sivataggá országa, de nem tűri meg a protestáns vallásúakat.

Erdély viszont a felekezeti béke földjévé lett. Így döntött. A Habsburg és a török közé ékelődött földdarabka – figyeljünk erősen! – nem engedhette meg magának, hogy belső ellentétei kiszolgáltatottá tegyék a létét fenyegető külső ellenség számára. Megszűnt az államvallás fogalma – bár a fejedelemnek megmaradt a hatalma az egyházak felett, azok között nem tehetett megkülönböztetést.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2018. január 07. 23:04
Lószart Pilhál uram. A határozatokban ott van, hogy "az katolikusoknak pispekük ne legyen". S nem is lett, jött a protestáns elnyomás.
mokány
2018. január 07. 19:49
És mivel a protestánsoknak nem voltak templomaik, a törvény arról szólt, hogy fele időben be kell engedni őket a katolikus templomokba.
alex.leopardi
2018. január 07. 15:04
fejezzük be,ismerlek és véleményem is van rólad,személyeskedni nem szeretek,csá
Arma Gedeon
2018. január 07. 14:58
A korabeli erdélyi és pataki CEU-n a herborni vendégprofesszorok terjesztették a beteg nyugati felforgató tanokat és akkoriban Comenius volt a Soros.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!