„…és nem is kell hozzá a Fidesz”

2018. november 30. 11:15

Rájár a rúd a munkavállalói érdekképviseletekre.

2018. november 30. 11:15
Mendrey László
HVG

„Rájár a rúd a munkavállalói érdekképviseletekre. Nem elég, hogy a kormány látszategyeztetésekkel tudja le törvény által előírt egyeztetési kötelezettségét, tagságuk sem növekszik látványosan (ha egyáltalán). Az utóbbi időben mozgósító erejük sem olyan, hogy az bármilyen szempontból megfontolásra, meghátrálásra kényszerítené a döntéshozókat. Jó példa erre a november elején megtartott ún. cafeteria-tüntetés. Ennek a juttatásnak elvétele mind a munkáltatónak (aki adja), mind a munkavállalónak (aki kapja) hátrányos következményeket jelent, hiszen ezek mindkét félnek kedvező feltételekkel voltak adhatók. A kormány szándéka szerint ezeket a jövőben bérként kell kifizetni, ami többletkiadást jelent a munkavállalónak, s csökkentett juttatást biztosít a dolgozóknak. Aki jól jár, az – természetesen – a kormány és a költségvetés.  A tüntetés hatására a kormány, cinikusan, a továbbra is adómentesen adható sportbelépők rendszerét kínálja, ami már túl van azon, amit arcpirítónak nevezhetünk.

A krónikus munkaerőhiány ellenére sem mutatkozik belátás a kormányzati oldalon, erről tanúskodik Szatmáry és Kósa képviselők önálló beadványa (így elkerülhető a kötelező egyeztetés), mely lehetővé tenné, hogy az évi túlórák számát akár négyszázra feltornázzák, ezek elszámolási idejét ugyanakkor pedig három évre tolnák ki. Hab a tortán a kormányzati magyarázkodás, miszerint a német multik örülnek a módosító javaslatnak (Szíjjártó Péter), illetve Kósa úr kijelentése, mely szerint a dolgozók szeretnének többet dolgozni, javaslatuk nyomán erősödnének érdekérvényesítő pozícióik… Rég nem tapasztaltuk ilyen arrogáns, pökhendi lenézését a szakszervezeteknek, a munkavállalóknak, s végső soron a választóknak. Annak érdekében, hogy mindezt gond nélkül megtehessék, alaposan megágyaztak a sztrájktörvénynek és a munka törvénykönyvének korábbi átalakításaival, s akkor még nem esett szó a gyülekezési törvény által felállított rendkívül korlátozó rendelkezéseiről.

Ez az »eljárásrend« jellemző mind a versenyszféra, mind pedig a közszféra esetében. Elég, ha felidézzük, mi a helyzet az egészségügyben, a köz és felsőoktatásban, a rendészeti és honvédelmi dolgozók körében, a vasútnál, a BKK-nál, a közalkalmazottaknál és a köztisztviselőknél. A felsorolás véletlenszerű, s távolról sem felel meg a teljesség igényének.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mutimi
2018. december 04. 09:23
"ezek elszámolási idejét ugyanakkor pedig három évre tolnák ki" Rátok jár a rúd? A hosszabb munkaidőkerethez a javaslat szerint is MINDEN ESETBEN kollektív szerződés szükséges, amit ti kötnétek, kedves szakszervezetek. Innen nézve ez a sirám hogy miért nem bővül a tagságotok, elég álságos. Érdekeket kellene képviselni a munkáltatókkal szemben. Ugyanis a (jobboldali) kormányzatokkal szembeni sajtóesemény nem meríti ki a szakszervezetek mozgásterét. Nem akartok elgondolkodni rajta?
balbako_
2018. december 04. 09:12
Ami a vicc, hogy komoly egyeztetés folyik még most is a szakszervezetekkel és úgy néz ki, amit kértek meg is kapták. Igaz normális szakszervezet nem rabszolga törvényről böfögött, hanem garanciát kért arra, hogy a munkavállalók beleegyezése is kell a beleegyezéshez és az alapjogok ne sérüljenek.
Vandor62
2018. december 01. 08:33
Vajon miért Gáspár Sándor (egykori SZOT főtitkár) jut róla eszembe?
GV0917
2018. november 30. 23:17
Bocsi, a Szakinak elfeledtem nevét, .. pedig hozta ,hozta szellő erre a tájra... Mendreynek meg azóta is tátva a szája! Bocsánat a figyelmetlenségért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!