Felvonulók

2019. április 30. 10:18

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy hol tart ma a magyar munkavállalók érdekvédelme.

2019. április 30. 10:18
Gulyás Erika
Népszava

„Nem nosztalgiából menetelnek, hanem tiltakozásként a kormány munkavállaló ellenes lépései miatt. Nem lesz dísztribün, az ország első embereinek senki nem integet majd, ők manapság amúgy se vegyülnek a néppel. Szóval jönnek az önmagukat kereső szakszervezetek, lesz zászlólengetés, táblaerdő, utána meg szónokok és közbeszélgetés egy közös sátorban, ameddig bírják a hideget a résztvevők.

Az utóbbi hónapok sikeres bérharcai és a félbeszakadt utcai tiltakozások elemzése mellett pedig nyilván az lesz az egyik legfontosabb kérdés a színpadon és a vitában is, hogy hol tart ma a magyar munkavállalók érdekvédelme. Nemrég a szakszervezetek éves pénzügyi beszámolóiból próbált helyzetképet rajzolni a Policy Agenda a szakszervezetek nagyságáról. Az eredmény mélypontot mutat, alig több mint 300 ezer tagdíjfizető dolgozót. A sztrájksikerek, az új arcok, a fiatalok megjelenése, az, hogy a nemzetközi szakszervezeti vezetők is egyre gyakrabban jelennek meg nálunk, már az ébredést jelzi, de még elérhetetlennek látszik az egymilliós tagság. Pedig elemzők szerint ennyi kellene, hogy a kormány kénytelen legyen komolyan venni a dolgozók követeléseit.

A szakszervezetek a télen megtették ehhez az első lépést, vezetőik azt nyilatkozzák: már nemcsak a nyugdíjba vonulókat, a szervezett munkahelyről kilépőket tudják pótolni, hanem sok helyen ezen túl is nő a taglétszám. A második lépés az összefogás megmutatása, benne a közös felvonulás és majális lehet, de hosszú lesz ez a menetelés, s végig ellenszélben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2019. május 01. 10:43
Valódi szakszervezet ott lesz ahol sikerült az MSZOSZ írmagját is kiirtani és a vadiúj szakszervezet azzal foglalkozik ami a dolga: ÉRDEKVÉDELEMMEL. És nem az ilyen-olyan komcsi pártok segédcsapata.
yes_we_can
2019. április 30. 22:56
Bekaphatod az összes munkavállalóét,ezzel tehetsz értük a legtöbbet!
balbako_
2019. április 30. 20:01
Szegény kommunista nyugdíjasok mehetnek munkavállalóként tüntetni. Nem volt elég, hogy a diákok helyett is nekik kellett helytállni?
IV. Fawkes
2019. április 30. 18:16
Felvonulók kérték :-DDDDD Ezek még itt tartanak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!