Nemek közötti bérszakadék – Nem játék!

2020. február 27. 10:26

Jelenleg 58 nappal kell többet dolgozniuk a női munkavállalóknak ugyanazért az éves fizetésért mint, amit férfi munkatársaik kapnak.

2020. február 27. 10:26
Gurmai Zita
MTI-OS

„2020-ban február 27-ére esik az egyenlő fizetés európai napja, amelyet minden évben azon a napon tartanak, amikor a nők végre utolérik a férfiak előző évi fizetését. Jelenleg 58 nappal kell többet dolgozniuk a női munkavállalóknak ugyanazért az éves fizetésért mint, amit férfi munkatársaik kapnak.

Az egyenlő díjazás európai napján az Európai Szocialista Párt Nőszervezete ezért elindítja a Nemek közötti bérszakadék – Nem játék! elnevezésű kampányát, hogy felhívja a figyelmet, az Európai Unióban jelenlévő, a fizetésekben megnyilvánuló hátrányos megkülönböztetésre. Sajnálatos módon a bérszakadék Magyarországon is komoly problémát jelent, a KSH szerint tavaly decemberben a férfiak bruttó átlagkeresete 67 800 forinttal haladta meg a női munkavállalók bérét.

A kampány célja, hogy az Európai Unióban olyan kötelező érvényű szabályok szülessenek, amelyek alapján a nemek közötti bérszakadékot nullára lehet csökkenteni 2030-ig. Ennek érdekében meg kell határozni az azonos értékű munka értékelésének kritériumait, a nemek között fizetéskülönbségek ellenőrzését, a fizetések átláthatóságával kapcsolatos intézkedéseket, továbbá a szabályok be nem tartása esetén alkalmazandó szankciókat is.

Ezekkel a lépésekkel garantálható, hogy az unióban minden férfi és nő ugyanazért a munkáért ugyanannyi bért kapjon. Ez az a méltányos bánásmód, amit a nők megérdemelnek.”

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
12345
2020. február 28. 13:05
Nő-Férfi? Miről beszél ez? Van még ilyen megkülönböztetés? Ennek a nőnek náci nézetei vannak.
egyvilág
2020. február 28. 11:00
Egy írás egyebek mellett a nemek társadalmi helyzetéről, meg hogy hogyan lehet ezt józan módon szemlélni és kezelni: https://egyvilag.hu/temakep/049.shtml#p8
Newman
2020. február 27. 22:36
"Jelenleg 58 nappal kell többet dolgozniuk a női munkavállalóknak" Elvtársnő, az lélegeztetőgépben mennyi?? És CT-ben?? Már megint ezek az angol tudósok!!!
zakar zoltán béla
2020. február 27. 19:49
Dal a pridecumi napján: " Kedves Elek, nemed sohasem feledd/ Még akkor sem, ha tigris jő szemben veled!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!