Olvasol te eleget?

2020. március 10. 09:53

Olvassunk idegen nyelven, tömegközlekedés közben, ébredés után szuper verssel kezdeni a napot.

2020. március 10. 09:53
Dragomán György
Facebook

„Olvasol te eleget? Ezt a kérdést bizony nem csak a gyerekeinknek kell feltennünk időről időre, hanem magunknak is. (Nemrég arról írtam itt, hogyan neveljük olvasó emberekké a gyerekeinket, itt: https://www.facebook.com/dragomangy/posts/2524258261017186 de néha magunkra is ráfér a nevelés.) Az én mániám, hogy mindenkinek kell legyen erre legalább napi fél órája, aki ennyit rá tud szánni már elolvas átlagosan havi két könyvet. De persze vannak még ötleteim, úgyhogy következzék tizenhárom plusz egy (triviális) javaslat, ahhoz, hogy neveljük (vissza) magunkat az olvasásra.

1. Nagyon jól lehet tömegközlekedés közben olvasni, én általában novellásköteteket és tényirodalmat olvasok útközben, egyéb olvasmányokkal párhuzamosan. Meglepően gyorsan fogynak így a könyvek. (Telefonon is lehet, és a hangoskönyv is jó, egy jó zajzáras fejhallgatóval ráadásul egész pihentető élmény tud lenni a metrózás.)
2. Ébredés után szuper dolog rögtön egy verssel kezdeni a napot. Két perc, vagy kevesebb, de már nem telt betű nélkül a nap.
3. Igyekezni kell ugyanakkor rituálisan betartani a napi olvasófélórát, ebéd után a kajakóma ideális erre, elalvás előtt is jó egy könyvvel elnyugodni, aki megteheti kezdheti mindjárt ágyban ezzel a napot. (Jó szabály, hogy a telefont ne legyen szabad bevinni a hálóba, ehhez persze nem árt egy ébresztőóra.)
4. Érdemes csatlakozni valamilyen olvasókörhöz, ne adj’ isten alapítani egy ilyet, meglepően jókat lehet beszélgetni könyvek ürügyén. (Amúgy is nagyon jó dolog a közös olvasás, nagyon jól meg lehet ezen keresztül ismerni a másik embert.)
5. A legjobb kapcsolati terápia a felolvasás, olvassunk fel bátran azoknak akiket szeretünk, és vegyük rá őket is arra, hogy minekünk felolvassanak. (De a közös olvasás is élmény, esti közös énidő: gyertyafény, halk jazz, finom bor, két jó könyv, közös kucorgás a kanapé két végén - kevés ennél szebb estét tudok elképzelni.)
6. Vegyünk elő újra régi kedves könyvünk, igazi önismereti gyakorlat tud lenni egy-egy újraolvasás.
7. Tele van az ország jó könyvtárakkal és kedves könyvtárosokkal. Érdemes rendszeresen könyvtárba járni.
8. Inspirálóak tudnak lenni az online olvasó közösségek, a moly.hu vagy facebook csoportok. (Pl: Analóg Olvasó Mozgalom, Nincs időm olvasni kihívás! / VAN IDŐM OLVASNI CSOPORT! #vanidőmolvasni)
9. Bátran és szenvedélyesen kell válogatni a könyvek között, ami nem fog meg, azt abba szabad hagyni, nálam az ilyenkor a szabály, hogy egy-két éven belül újra előveszem, hátha én voltam a hibás, és rosszkor talált meg a könyv. (Megtörtént nem egyszer.)
10. Rengeteg irodalmi est és író olvasó találkozó van, érdemes eljárni ilyenekre, egy-egy személyes találkozás is inspiráló tud lenni.
11. Ajándékozzunk könyvet másoknak, ez sokszor késztethet arra, hogy mi magunk is elolvassuk, és könnyen lehet, hogy a megajándékozott könyvvel viszonozza az ajándékunk.
12. Inspiráló lehet egy e-könyv olvasó, hiszen mindig rengeteg könyv lehet így nálunk kedvünkre választhatunk. (A következő ponthoz is hasznos, pompás dolog, hogy mindig cak egy gombnyomásra a szótár.)
13. Olvassunk idegen nyelven, vagy kezdjünk emiatt nyelvet tanulni, ezzel két legyet ütünk egy csapásra. (Nem nyugszom addig amíg nem leszek képes Calvinót meg Farrentét olaszul olvasni.)
14. Olvassunk olyan szövegeket amiből készült film vagy dráma adaptáció, nagyon jó és tanulságos gyakorlat összevetni egymással a kettőt. Miért sikerült vagy miért nem?

(Ez csak egy vázlat, vannak még további ötleteim, saját könyves toplista gyártás, podcast hallgatás, műfordítás gyakorlat, de a ti tippjeitekre is kíváncsi vagyok – írjátok meg, nektek milyen szokás segít, vagy segített.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
xewa56
2020. március 11. 07:15
Régi könyvtárba járó olvasó vagyok. Régebben lista alapján vettem ki könyveket. Ma már "kopottság" alapján. Minél használtabbnak tűnik egy könyv, feltételeztem, annál többen olvasták már. Beleolvasok a tartalomnak, aztán kölcsönzöm vagy nem. Ééés egyre több jó könyvet sikerül így olvasom.
A teremburáját
2020. március 10. 19:52
Ha egy személyesen nem ismert figura a megnyilvánulásai miatt ellenszenves az ember számára, miből kellene azt gondolni, hogy a műveiben más lesz? Tudathasadásos lenne?
Krupp Skya
2020. március 10. 13:05
Dragománia?
Arimaspa
2020. március 10. 12:46
Olvasni, olvasni. Tisza Kálmán. Minden gerinc vagy meghajlott, vagy megropogott a kemény keze alatt. A "generális" így akarja, hát így kell lennie. Annyi, mintha a végzet akarná. Minden az ő hatalmát lehelte. Az oppozíció lethargiába esett. Utoljára már nem is lehetett elképzelni az országot Tisza nélkül. Talán mindig volt és mindig lesz - írta róla Mikszáth Kálmán. Az 1889-ben napirendre kerülő véderőtörvény-javaslat viszont még rajta is kifogott. Az újoncozás és a kiképzés terén a magyar kormánytól jogosítványokat elvevő, leginkább szimbolikus jelentőségű törvénytervezet olyan ellenállást váltott ki a magyar képviselőkből, hogy még Tisza pártjának mindig lojális "mamelukjai" is vonakodtak megszavazni. A bécsi udvar viszont ragaszkodott a változtatásokhoz. 24hu Hú de ismerős!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!