Koronavírus és családon belüli erőszak: aránytalan kockázat a nők számára

2020. április 27. 18:16

A járvány megfékezésére irányuló szigorú intézkedések következtében a nők és a gyermekek fokozottan ki vannak téve a családon belüli erőszaknak és bántalmazásnak.

2020. április 27. 18:16
Helena Dalli
hvg.hu

 „A koronavírus-világjárvány olyan egyenlőtlenségeket hozott a felszínre, amelyek a társadalmunkban már korábban is léteztek, de a jelenlegi válságban a helyzet súlyosbodott. A járvány megfékezésére irányuló szigorú intézkedések következtében a nők és a gyermekek fokozottan ki vannak téve a családon belüli erőszaknak és bántalmazásnak.

Az elmúlt 12 hónapban világszerte 243 millió nő és lány esett szexuális vagy fizikai kapcsolati erőszak áldozatául. Európában a 15 év feletti nők mintegy 22%-át érte már a partnere részéről fizikai és/vagy szexuális erőszak. Bárki átélhet családon belüli és kapcsolati erőszakot, de az áldozatok többsége nő és gyermek. Utóbbiak vagy tanúi az erőszaknak, vagy annak közvetlen elszenvedői.

Az emberek világszerte kénytelenek otthonaikban maradni – a világjárvány megfékezéséhez kijárási korlátozásra van szükség. Az otthon azonban nem mindenki számára biztonságos hely. A családon belüli erőszak áldozatai közül sokan élnek veszélyes környezetben, elszigetelten, a bántalmazójukkal összezárva, és nehezen férnek hozzá a segítséget jelentő erőforrásokhoz és szolgáltatásokhoz.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány óta fokozódott a nők és gyermekek elleni erőszak, különösen a családon belüli erőszak. Franciaországban a március 17-i lezárás óta 30%-kal nőtt a családon belüli erőszakkal kapcsolatos bejelentések száma. Cipruson a hasonló célból létrehozott segélyvonalat 30%-kal többen hívták fel a március 9-ét követő héten, amikor az országban azonosították az első megerősített koronavírus-esetet. Ugyanakkor Belgiumban a lezárás kezdete óta 70%-kal nőtt a segélyvonalra érkező hívások száma.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ElBundi
2020. április 28. 10:34
Családokon belüli..
ElBundi
2020. április 28. 10:34
Ez csak egy dolog. A családokon feszültség növekedés mellett exponenciálisan emelkedett az öngyilkossági kisérletek, egzisztenciafélelemmel, pszichés megbetegedésekkel küzdö emberek száma. A kollaterális elhalálozásokról nem vezetnek statisztikát! (Szükség OP, régen betervezett, legtöbbnyire életmentö vagy -hosszabbító beavatkozások )
lemez
2020. április 28. 08:03
Szaud -Arábiában lazitanak a büntetéseken.Kiskorúakat már nem végeznek ki.Nem ezt akartad irni?
teljesenertelmetlen
2020. április 28. 06:17
Ezeknek az állítólagos áldozat nőknek senki nem tartott pisztolyt a fejéhez, hogy költözzön össze azzal, aki most állítólag bántalmazza. Ő VÁLASZTOTTA! EZ AZ Ő DÖNTÉSE VOLT! VÁLLALJA ÉRTE A FELELŐSSÉGET! VAGY LÉPJEN!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!