Négy megállapítás a koronavírusról

2020. április 11. 13:41

Ha egyetlen dolgot tanít nekünk a járvány, az az, hogy a globális fogyasztói társadalom jó dolog - az alternatívája ugyanis a nyomor.

2020. április 11. 13:41
Fotelkalandor
Facebook

„Tudom, hogy nem leszek népszerű, de:

1. Aki hisz abban, hogy a Földanya/Gaia/megszemélyesített Anyatermészet küldte ránk a vírust figyelmeztetésül/büntetésül stb, annak javaslom, hogy higgyen abban is, hogy a viharokat Tesup/Hadad/Taranis/Tlálok stb küldi ránk, a Nap azért kel fel, mert Héliosz kocsiját lovak húzzák stb. A természeti jelenségek atropomorfizálása a szellemtörténet bizonyos szakaszában előremutató jelenség volt, de ez a szakasz évezredekkel ezelőtt elmúlt. Ez egy buta vírus, nincs akarata, és nem figyelmeztet semmire. Fel lehet deríteni, hogy honnan jött, és lehet az ellen tenni, hogy máskor ilyen ne történjen meg. Meg jól ki lehet írtani.

2. A vírus nem a fogyasztói társadalom és globalizmus terméke. A spanyolnátha az volt? Az 1888-as orosz influenza az volt? A pestis/kolera/athéni dögvész az volt? Akkor ez miért az? Járványok mindig voltak, azok olyanok, hogy néha kitörnek. A fejlődés és a globalizáció azt teszi lehetővé, hogy ez a járvány ne irtsa ki a világ lakosságának nagy százalékát. (Jelenleg az intézkedések következtében nem halnak meg többen globálisan, mint ahányan a múlt év hasonló időszakában meghaltak - egyes olasz városokban van kb 2-3-szoros halálozási arány csak).

3 Lehet áradozni arról, hogy milyen jó most a levegő, de azt hiszem az a több tízmillió - lassan százmillió - ember, aki munkanélküli lett, és a másik több százmillió, akinek kisebb lett a jövedelme nem örül neki olyan nagyon. Szóval minimum is illetlenség. Hasonlóan lehet kárörvendően röhörészni, hogy nem-kell-annyit-röpködni, de ezt is beszéljék meg azzal a százmilliónyi emberrel - és családjukkal - akik a turizmusból éltek.

4. Lehet sötétzöld-tradícionalista utópiákat szőni arról, hogy majd milyen kis bukólikus deglobalizált világ nő ki a járvány romjain, de nem nagyon érdemes. Amíg kapitalizmusban élünk, addig nem fognak az emberek - a kevesebb pénzükből - többet fizetni bármilyen áruért, csak azért hogy az utópiákat építgessük. Ha lesz olcsóbb kínai alternatíva, akkor azt fogják venni. Lehet persze ábrándozni a kapitalizmus megszüntetéséről, de az egy másik tészta.

5. Ha egyetlen dolgot tanít nekünk a járvány, az az, hogy a globális fogyasztói társadalom jó dolog - az alternatívája ugyanis a nyomor.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunyadi Mátyás
2020. április 13. 07:56
A nyomor a túlszaporodás következménye, nem a globalizmusé. Ha nincs túlszaporodás, akkor az ember megtudja termelni azt amire szüksége van.
puszika
2020. április 12. 18:29
A GLOBÁLIS FOGYASZTÓI TÁRSADALOM jó dolog??? Sajnos nincs alternatívája!! Pedig nagyon kellene,hogy legyen. KÖSZÖNHETJÜK/?/ A BALLIBERÁLIS KÁNONNAK AZÓTA AMIÓTA LÉTEZNEK. Most amúgy kurvára csendben vannak....NINCS MONDANI VALÓ CSAK AZ UNÁSIG SZAJKÓZOTT ZAVAROS MASSZA!!!
ulisszesz
2020. április 12. 13:04
Nagyon okos írás. Az ember alaptulajdonsága, hogy nehezen fogja fel a véletlent. A koronavirus járványnak zero filozófiai vonzata van. Kezelni kell hatásait és igyekezni visszanyerni az életünkből azt ami jó volt és változtatni azon ami nem.
matykox
2020. április 12. 11:07
Elolvasni sem érdemes - az ilyen oktalan, tanulatlan senkik a marxita-materialista tudatlanságban böfögnek a foteljukban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!