Egy nyugati országban élő átlagembernek nincs miért élnie

2020. május 16. 09:09

A logikus döntés az lenne tőle, ha szimplán összekuporodna és meghalna.

2020. május 16. 09:09
Elijah del Medigo
The American Mind

„A brutális, fájdalmas tény a következő: egy nyugati országban élő átlagemberre egyre inkább igaz, hogy nincs miért élnie. Kevés rokona van, barátja is alig, nem ismeri a szomszédait, nincs közössége, sem istene. Létezése legfőképpen már csak a gazdasági aktivitás rituáléja, ő puszta szám a számviteli mérlegen. A logikus döntés az lenne tőle, ha szimplán összekuporodna és meghalna. S ami igaz az egyénre, igaz a civilizációra is.

Évtizedek óta a nyugati országok figyelemreméltó érdektelenséggel viseltetnek még önnön túlélésük iránt is. Sok nyugati országban, így az Egyesült Államokban is, a születési arányszám nem éri el a helyettesítési rátát. Olcsóbb harmadik világbeli országokból embereket importálni, akik elvégzik a munkát, és mi más indoka is lenne a szaporodásnak?

A gazdasági bizonytalanságon túl, amely megakadályozza az embereket a letelepedésben és a családalapításban, mély spirituális válságban is szenvedünk. A családalapítással a jövőbe vetett bizalmunkat fejezzük ki; azzal a reménnyel hozunk világra új embereket, hogy a világban érdemes lesz élniük – és úgy tűnik, a nyugati emberek ma már hiú reményként gondolnak erre. Sem szakpolitikai javaslatok, sem politikai mozgalmak nem fedhetik el vagy változtathatják meg ezt a tényt.

Ahogyan az átlagos nyugati polgár elvesztette azokat az intézményeket és hiedelmeket, amelyek irányt adtak az életének, a nyugati társadalmak is elvesztették őket. Chateaubriand állapította meg, hogy a társadalmaknak azok a történetek adnak életet, amiket elmondanak maguknak: a görögöknek ott voltak a homéroszi eposzok, Rómának az Aeneis, a középkori kereszténységnek A megszabadított Jeruzsálem – tőlünk pedig a Bosszúállók: Végjáték-ra futja.

A sekélyes fogyasztóiság és az intézményes szekularizmus évtizedei kiüresítették az amerikai pszichét, egy Isten-alakú lyukat hagytak kollektív tudatalattinkban. Mint társadalom, megfeledkeztünk a teológiai kérdésekről beszélni. Fogyasztóiságunk, közös leborulásunk Mammon előtt is ennek a rossz körérzetnek a megnyilvánulása.

A válság már jó ideje tart – jócskán megelőzi azt a politikai, technológiai, társadalmat elmeszesedést, ami jelenleg civilizációnkat sújtja. A mostani stagnálás is nagy részben a rossz körérzet megnyilvánulása. Ahogy Péguy fogalmazott: tout commence en mystique et finit en politique, minden a misztikumban kezdődik és a politikumban végződik. Válságunk elsődlegesen spirituális volt, mielőtt politikai lett volna, és megoldása is elsődlegesen spirituális lesz.”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 228 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2020. május 17. 17:27
Volt régebben egy hasonló nevü ember Mon, Del Medico, aki szorgalmasan küldte be az ujságoknak megjegyzéseit.
zsanett-kúnrum
2020. május 16. 18:01
Atlagemberként kikérem magamnak, hogy minden rossz azért van, mert az átlag nem hisz semmiben, hát kik azok akik azzal jönnek, hogy nem bizhatsz senkiben, semmiben, és bármiben való hit hiábavalóság.
kingsjewel
2020. május 16. 17:21
Tudom, hogy a népességcsökkenés gazdasági probléma, de nem kell a nyugati embernek újra 5 gyereket szülni, mint 200 éve. A ma ennyi gyereket vállaló etnikai csoportoknak kellene csak kettőt vállalni. Hány milliárd ember kell még a Földre? Ennek amúgy semmi köze a valláshoz, a törökök muszlimok, és Törökország tfr-e is kevesebb már, mint kettő(kurdok nélkül hamarabb elérték volna ezt a számot, sőt , még ettől is kevesebbet). Sok gyerek azoknál a népcsoportoknál születik, ahol alacsony az iskolázottság, az élettartam, és a foglalkoztatottság. Egy dolgozó nő nem nagyon fog 6 gyereket szülni.
istvanpeter
2020. május 16. 15:33
Aki depressziós, az ne igyon és ne fogyasszon kábítószert, plusz komoly kérdésekkel se foglalkozzon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!