A fogyasztói társadalom alkonya

2020. augusztus 28. 07:24

A koronavírus rámutatott a liberális kapitalizmus gyengéire.

2020. augusztus 28. 07:24
Lóránt Károly
Magyar Hírlap

„De mielőtt a gyengéiről beszélnénk, nézzük az előnyeit!
A liberális kapitalizmus legnagyobb előnye, hogy ösztönzőleg hat a műszaki fejlődésre és a technikai eredmények világszintű, gyors elterjedésére. Akinek még van emléke arról, hogy milyen nagy dolog volt Olaszországból orkánkabátot, Németországból Grundig magnót, az osztrákoktól Gorenje hűtőgépet hozni, esetleg látta a másik pólust, a moszkvai GUM áruházat a hetvenes években és ismét a közelmúltban, az csak azt mondhatja, hogy a liberális kapitalizmusnak a fogyasztó szemszögéből hatalmas az előnye, különösen a valamikori tervgazdálkodással szemben.

Az egyéni vállalkozás szabadsága, a világméretű verseny nagymértékben segíti a technikai fejlődést. Elon Musknak, saját ambíciójától hajtva sikerült megoldania, hogy a világűrbe induló rakéták indító fokozatai újrafelhasználhatók legyenek, és ezáltal jelentősen csökkenjenek az űrutazás költségei. És ha esetleg sok ötlete a mindennapi életben nem is válik be, mégis egymaga – már eddig is – jelentősen hozzájárult a technika fejlődéséhez.

Annak idején a holdraszállást az amerikaiak és a szovjetek közötti verseny ösztönözte. Máig emlékezetesek, az amerikai elnök, John F. Kennedy szavai a kongresszusban, néhány héttel Gagarin űrrepülése után: »Úgy gondolom, hogy ennek a nemzetnek el kell köteleznie magát azon cél elérése érdekében, hogy mielőtt ez az évtized elmúlik, embert küldjön a Holdra, és onnan biztonságosan vissza is hozza a Földre.« Kennedy nem érhette meg, de a cél teljesült, és akkor azt gondoltuk, hogy 2000-re már emberi kolóniák lesznek a Holdon. Nem így lett, de most Kína hívta versenyre az amerikaiakat, a nagyhatalmak között ismét beindult a presztízsverseny, és a mai húsz-harminc évesek biztos megérik, hogy az ember eljut a Marsra.

Ugyanakkor a liberális kapitalizmus által keltett igények egyre jobban igénybe veszik a Föld erőforrásait. Egyrészt az ember egyre inkább terjeszkedik más élőlények élőhelyeit kisajátítva, emiatt számos állat- és növényfaj a kipusztulás határára jutott, másrészt hihetetlen mennyiségű szemetet halmoz fel. A fogyasztói társadalom lényege, hogy fogyaszt, ha kell, ha nem. És ha valamit megun, eldobja, és vesz másikat, ami korszerűbb vagy divatosabb. A jelenség nem új, már csaknem egy évszázada Aldous Huxley így jellemezte a szép új világ alapelvét: »Ha megunjuk, el vele, így jutunk csak felfele.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. augusztus 29. 09:29
Kari bácsi,örüljön,hogy luk van a seggén...:)
Akitlosz
2020. augusztus 29. 01:01
A világgazdaság 2 tehénen keresztül. Kommunizmus: Van két tehened. Az állam mindkettőt elveszi tőled és ad neked némi tejet. Fasizmus: Van két tehened. Az állam mindkettőt elveszi tőled és elad neked némi tejet. Szocializmus: Van két tehened. Az egyiket oda kell adnod a szomszédodnak. Hagyományos kapitalizmus: Van két tehened. Az egyiket eladod és veszel egy bikát. Szaporítod őket és így a gazdaság növekszik. Végül eladod őket és nyugdíjba vonulsz a vagyonoddal. Modern kapitalizmus: Van két tehened. Eladsz belőlük három tehenet a nyilvános részvénytársaságodnak a testvéred által nyitott hitelfolyószámlát használva, aki jogász a banknál. Ezután adósság/tőke cserét csinálsz egy ehhez passzoló általános ajánlattal, így mind a négy tehenedet visszaszerzed, adókedvezménnyel öt tehénre. A hat tehén tejfejési jogát egy Kajmán-szigeteki közvetítő cégre ruházod át, amelyet titokban a főbb céged főbb részvényesei birtokolnak, amely cég azután eladja a hét tehén tejfejési jogát a saját eredeti cégednek. A céged éves jelentésében nyolc tehén szerepel, opciós vásárlási joggal egy kilencedik tehénre. Francia cég: Van két tehened. Sztrájkot és tüntetést szervezel, lezárod az utakat, mert három tehenet akarsz. Olasz cég: Van két tehened, de nem tudod, hogy hol vannak. Úgy döntesz, hogy ideje ebédelni. Indiai cég: Van két tehened. Imádod őket. Kínai cég: Van két tehened. És 300 alkalmazottad, akik fejik őket. Így elérted a teljes foglalkoztatottságot és a magas szarvasmarha hatékonyságot. Letartóztattatod az újságírót, aki beszámol a valódi helyzetről. Iraki cég: Mindenki azt gondolja, hogy van két tehened. Megmondod nekik, hogy nincsen. Senki sem hisz neked, ezért a szart is kibombázzák belőled és megszállják az országodat. Továbbra sincsen két tehened, de legalább már demokráciában nincsen. Svájci cég: Van ötezer tehened. Egyik sem a tied. Pénzt szedsz a tehenek tulajdonosaitól a tehenek tárolásáért. Ír cég: Van két tehened. Az egyik közülük ló. Ausztrál cég: Van két tehened. Az üzlet meglehetősen jónak látszik. Bezárod az irodát és elmész pár sörért ünnepelni. Görög cég: Van két tehened, német és francia bankoktól kölcsönözve. Megeszed mindkettőt. A bankok a tejüket akarják begyűjteni, de nem tudsz nekik tejelni, ezért az IMF-hez fordulsz. Az IMF hitelez neked két tehenet. Megeszed mindkettőt. A bankok és az IMF a tejüket akarják begyűjteni, de nem tudsz nekik tejelni. Házon kívül vagy fejmosásért. Amerikai cég: Van két tehened. Az egyiket eladod, a másodikat pedig arra kényszeríted, hogy négy tehénnyi tejet adjon. Ezután felveszel egy szakértőt kideríteni, hogy mitől döglött meg a tehened.
Akitlosz
2020. augusztus 29. 00:24
Nem a fogyasztással van a baj, hanem a túlnépesedéssel. Nem egészen mindegy, hogy kétmilliárd ember fogyaszt vagy tízmilliárd. 1800-ban még egymilliárd ember sem élt a Földön. Azért ne fogyasszunk, hogy még pár milliárd mindenhol felesleges négert a nyakunkra telepíthessenek? A többi földlakónak akkor így is úgy is annyi. Hiába él nyomorban majd mind a húszmilliárd ember, az állatoknak akkor sem marad élőhely. Szóval nem a fogyasztás a baj, hanem a túlnépesedés.
pemete jakab
2020. augusztus 28. 19:41
Lóránt Károly: A koronavírus rámutatott a liberális kapitalizmus gyengéire. Lóránt Károly, az egykori tervgazdaság aktív propagátora (a Tervhivatal munkatársaként) már csak tudja. A kapitalizmusnak önmagának vannak negatív következményei, nem kell állandóan odabiggyeszteni a liberálist mindenhez szitokszóként. Már csak azért is, mert a kapitalizmus önmagában eléggé szabados.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!