Ha zakatol a gazdaság, igen könnyű elfedni egy csomó problémát

2020. december 13. 09:31

Mélységesen megvetem a nyugati hozzáállást, még ha nem is értek egyet a kelet-közép-európai vezetők minden egyes kijelentésével.

2020. december 13. 09:31
Douglas Murray
Ma7.sk

Ha már itt tartunk, van egy furcsa, számomra érthetetlen magyarázat arra, miért volt sikeres a Brexit, Donald Trump vagy akármelyik populistának bélyegzett politikus. Azt állítják, ha a végletekig csupaszítjuk a témát, pusztán gazdasági kérdésről van szó.

Nézze, ha zakatol a gazdaság, igen könnyű elfedni egy csomó problémát. Amikor viszont nem, rögtön kiderül, ki nem hord nadrágot. (nevet)

Parancsol…

Warren Buffet egyik klasszikus szólása ez. »Ha elmúlik a dagály, meglátod ki nem visel fürdőruhát.« Amikor az Egyesült Államok elkezdett lemaradni Kínától, két generáció alatt százezrek maradtak munka, jövő és kilátás nélkül, senki nem vállalt velük közösséget, és még a fehér privilégium vádját is megkapták. Csak úgy, kegyelemdöfésként. Abszolút megértem tehát azokat az embereket, akik úgy gondolták, utolsó erejükkel még jó erősen tökön rúgják az amerikai establishmentet. Ez a magyarázat persze nem lehet univerzális. A Brexit például egész másról szól, nem a hátrahagyottakról. A brit közvélemény évtizedek óta azt érezte, hogy a klub, amelyhez eredetileg csatlakoztunk, már nem az, ami volt, nem felelt meg nekünk. Sokan azzal magyarázták az egészet, hogy átverték a szegény embereket. Én viszont nem szeretem ezt a megközelítést.

Pontosan! Hiszen középosztálybeli, kiegyensúlyozott anyagi helyzetű emberek is lehetnek konzervatívak.

Világos! A legtöbb konzervatív emberre egyszerűen azt mondják, nem elég okos. Akire ezt nem tudják rásütni, arra azt mondják, cinikus, és megtéveszti a szegény embert. Ez önmagában is egy nagyon gonosz agymosás, amely lehetetlenné teszi az érdemi párbeszédet. Tegyük fel, hogy az ember elveszíti a munkáját, nincs a láthatáron semmi más, senki nem törődik vele. Ha hallatni szeretné a hangját, nem éppen az lenne a dolgunk, hogy megpróbáljuk meghallgatni őt?! Hasonlót érzek Közép-Kelet-Európa és a Nyugat párbeszédével kapcsolatban is.

Mélységesen megvetem a nyugati hozzáállást, még akkor is, ha nem értek egyet a kelet-közép-európai vezetők minden egyes kijelentésével.

Nyugat-Európa úgy bánik az itteniekkel, mintha az osztály »lassú« tanulói lennének. Teljesen magától értetődőnek veszik önnön zsenialitásukat, és nem értik, miért nem akar mindenki hozzájuk hasonlatossá válni. Ugyanezt a hozzáállást látom egyébként a jogállamisági vitában is. Egész egyszerűen nem hallgatják meg a másik felet. Ahelyett, hogy megkérdeznék, ezt és ezt miért tetted, miért érzel így és így, inkább ők maguk eldöntik, mi a jó. Nem szeretem ezt az önhittséget! Goromba és sértő.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. december 13. 20:05
Ez elég érdekes részlete az interjúnak: "Egyszerűsítsük le a kérdést! Mi a legrosszabb forgatókönyv? Ha mindenkit meggyőznek arról, hogy fogadja el a hazugságokat. Amikor mindenki eléggé gyáva lesz ahhoz, hogy azt mondja és tegye, amit a munkahelye vagy az állam megkövetel tőle. Nem tudjuk megjósolni, mi lesz a következő dolog, amit kritikátlanul el kell hinnünk. Ez az, ami igazán aggaszt, ezért dolgozom az aknamentesítésen. Önök a világ ezen szegletében jól tudják, a hazugságok mindig is kiváló eszközei voltak az irányításnak. Elbátortalanítják, összenyomják az egyént. Félek tőle, a java még hátravan, és rosszabb lesz! Ezért foglalkozom a genderideológiákkal, mert őszintén aggódom! Mert ha egy emberrel elhitetik, hogy egész egyszerűen nem létezik az, aminek a létezésében mindeddig biztos volt, a következőkben már szinte bármilyen hazugság lenyomható a torkán. Hitesd el, hogy nem létezik nő és férfi, a következőkben már mindegy, milyen a dallam, úgy táncol, ahogy te fütyülsz. Ez lenne a pőre, ideológiáktól megtisztított végső cél? Egyes embereknél igen, határozottan. Emiatt is lehet 100%-os pontossággal megjósolni, kik fogják a legújabb genderállításokat ismételgetni. Azok, akik leginkább szemben állnak a nyugati, klasszikus értelemben vett liberális társadalmakkal! Vajon mért támogatja annyi iszlamista a transzmozgalmakat? Miért használják a megrögzött antikapitalisták társadalmi és politikai faltörő kosként az LMBTQ-embereket? Miért beszélnek ugyanazok körbe-körbe a nem létező bérkülönbségről nők és férfiak között? Mert tudnak egy szerintük jobb rendszert a kapitalizmusnál."
Senye Péter
2020. december 13. 17:04
"Oh, East is East, and West is West, and never the twain shall meet" (Kipling)
Akitlosz
2020. december 13. 14:46
"Nyugat-Európa úgy bánik az itteniekkel, mintha az osztály lassú tanulói lennének. Teljesen magától értetődőnek veszik önnön zsenialitásukat, és nem értik, miért nem akar mindenki hozzájuk hasonlatossá válni." Akarni akar. A fizetések terén. De 30 év tapasztalat után tudja, hogy ez utópia, mert sohasem fognak a nyugat-európai cégek ugyanannyit fizetni ugyanannyi, ugyanolyan munkáért a közép-kelet európai állampolgár dolgozóiknak, mint a nyugat-európai állampolgár dolgozóiknak. Márpedig lényegében ez az egyetlen igazán fontos ok, amiért a kelet-közép európai országok népei változást akartak 1990. körül. Kapitalizmussal belátható időn belül = kb. 20 év megközelíteni a nyugat-európai életszínvonal. S ebből ugye nem lett és belátható időn belül nem is lesz semmi. Hagyján, de ráadásul közben nyugat-Európa meg is hibbant, már nem olyan, mint volt az 1980-as években. Önként átjátssza a területét a négereknek, muzulmánoknak, egyéb európán kívüli népeknek. Ami nemhogy nem vonzó, de kifejezetten rémisztő alternatíva a jövendőre nézve. Így maximum addig érdemes egy unióban lenni nyugat-Európával, ameddig annak a pénzügyi mérlege pozitív. Már ha egyáltalán úgy van, mert nyugat-Európa cégei sokkal többet keresnek kelet-közép-Európában, mint odahaza, az olcsó munkabérek, az adókedvezmények és az állami támogatások miatt. Rengeteg pénz áramlik keletről nyugatra, amelyek az EU rubrikáiban nem szerepelnek.
Héja
2020. december 13. 13:01
Döglesz él és virul. Igaza van. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!