A techcégeké lett a legnagyobb hatalom a világon – Douglas Murray a big tech uralmáról

2021. január 18. 09:02

„Az emberi történelemben nem volt még olyan elérése és befolyása senkinek, mint amilyen most férfiak kis csoportjának van Amerika nyugati partján.” A nagy techcégek képtelenek voltak felnőni a szólásszabadság dilemmáihoz, Donald Trumpot pedig azért hajítják most el, mert már nem hajt hasznot nekik – írja Douglas Murray a Daily Mail oldalán.

2021. január 18. 09:02
null
Greczula Levente László
NOL

A Mandiner olvasói valószínűleg már jól ismerik Douglas Murray-t (1979) és munkásságát. A brit író-publicista számos különböző lap munkatársaként kommentálja az aktuális világpolitikai eseményeket, amellett számos könyv szerzője is, amelyek közül néhány, például az Európa furcsa halála, magyarul is megjelent.

Az elmúlt időszak tengerentúli eseményei természetesen Murray-t sem hagyták hidegen: a Daily Mailben megjelent esszéjében kifejti, hogy a techóriások olyan gyorsan növekedtek, hogy nem voltak képesek időben megválaszolni azokat a kérdéseket, amikkel a szabad sajtó már hosszú ideje szembesül, most pedig

azért dobják el Donald Trumpot, mert már nem hajt nekik hasznot.

„Ön azt gondolhatná, hogy a világ legnagyobb hatalmú embere az Egyesült Államok elnöke. De téved. Ahogy az elmúlt hetek megmutatták, a tech óriáscégeknek fölötte is hatalma van. Az emberi történelemben nem volt még olyan elérése és befolyása senkinek, mint amilyen most férfiak kis csoportjának van Amerika nyugati partján” – kezdi cikkét Douglas Murray.

A publicista szerint „a Google már hosszú ideje eldobta gyerekes mottóját (»Ne légy gonosz«)”, és mindez nem véletlen, hiszen a világ mégis bonyolultabb, mint amit a techcégek „játszótéri liberalizmusa” sugallt. Ahogy ugyanis növekedni kezdtek ezek a cégek, olyan kérdésekkel kerültek szembe, amik már évszázadok óta foglalkoztatják a kormányokat és a szabad sajtót: hogy mit szabad közzétenni és mit nem.

A publicista szerint egy dolog, hogy a Twitter és társai nem tudtak dönteni ezekben a kérdésekben, de azok sem sokat segítettek nekik, akiknek a segítségét kérték. A 2016-os elnökválasztást követően ugyanis

elárasztották a Szilícium-völgyet a bukott demokraták,

akik nyilván csak azokra a beidegződésekre erősítettek rá, amik már egyébként is léteztek.

Murray szerint a techcégek még a legalapvetőbb kérdésekben is képtelenek voltak egységesen eljárni: miközben a jobboldali provokátorokat szorgalmasan tiltogatták ki felületeikről, egyes terrorszervezetek fiókjait békén hagyták. „A világ leghatalmasabb platformjait, úgy tűnik, a legrosszabb tanulók irányították” – összegez Murray, aki szerint hiába a Google egykori mottója, a techcégek valójában rendkívül gonoszak.

Az üzleti modelljük szerint – írja a publicista – minden egyes nagy botrány csak gazdagítja a Twittert, ami hirdetésekből, adathalászatból és hasonlókból éll. Ezért imádta a Twitter Donald Trumpot.

A különböző közösségi médiumok nem az egyetértésből gazdagodnak meg. „Politikai világunk – Donald Trumptól a szélsőbaloldalig – a közösségimédia-vállalatok teremtménye” – véli Murray, aki szerint e platformok számítógép generálta realitása a való életet is megfertőzte. Egy újságírónak ma nem kell kitartóan dolgoznia, elég csak tiszteletlenül viselkednie valakivel szemben a közösségi médiában, és a hírnév utolérti – magyarázza.

„És ahogy növekedtek, úgy lett egyre felháborítóbb, ahogy a hatalmukat használják”

– húzza alá Douglas Murray, aki szerint ennek kiváló példája a tavalyi amerikai elnökválasztás előtt újra kirobbant Hunter Biden-botrány cenzúrázása. A Facebook és a Twitter felfüggesztette a sztorit berobbantó New York Post fiókjait, a Biden család korrupciós ügyeiről szóló cikket pedig nem lehetett megosztani a felületen.

Tehát a választások előtt eldöntötték, hogy az amerikaiak mit tudhatnak meg az egyik jelöltről, és mit nem. Mert azt akarták, hogy Joe Biden nyerjen” – összegez Murray.

 

 

Murray szerint valójában az az igazi probléma, hogy

a big tech azt hiszi, jobban tud. Bármit.

Ennek az eddigi leglátványosabb megnyilvánulása Trump Facebookról és Twitterről való kitiltása volt. Hiába Trump az Egyesült Államok milliók által megválasztott elnöke, a big tech jobban tudja.

Jobban tudja, mi kell önöknek, mi kell nekem, mi kell mindenkinek ezen a bolygón. Eldobták a teremtményüket – Trumpot –, mert már nem volt rá szükségük” – állapítja meg végül Murray.  

Fotó: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ipolypart
2021. január 18. 17:57
Tech-cégek......nem ismerik a magyar népmeséket. Úgymint: Kisgömböc, Égig érő fa pl.
snagyz
2021. január 18. 17:20
Orwell-i világ, csakhogy nem az állam lett az önkény centruma, hanem az információ technológiai magáncégek gyakorolják hazug, álszent, képmutató, aljas, megbélyegző, önkényes és egyre korlátlanabb hatalmukat a cenzúrázás, ennek eredményeként a SZABAD VÉLEMÉNY tömeges TORZÍTÁSÁNAK és CENZÚRÁZÁSÁNAK kiterjesztésével és általánosan "elfogadottá, sokszor kívánatossá" tételével, mindezt úgy, hogy közben a globális társadalom fölötti hatalmuk mellé még gyakorlatilag kontrollálhatatlan pénzügyi haszonra is szert tesznek, ami alig különbözik a globális drogüzlet lényegi működési modelljétől, aminek jellegzetességei, hogy nem elég, hogy óriási nyereséget halmoznak fel relatív kis létszámú és területileg elosztott, könnyen átcsoportosítható élőmunkaerő alkalmazásával, mivel valójában felhasználóikat "dolgoztatják" azáltal, hogy "rábírják" őket a "tartalomgyártásra és ingyenes megosztásra", amit mára mesterséges intelligenciával felvértezett algoritmusokból álló robothadseregük tart működésben, ugyanakkor az egyre gyorsuló ütemben képződő nyereséget aktív (kreatív) pénzkezelési módszerekkel kivonják a (helyi) adózás alól, vagy "trükkök" százaival, álszent módon a "jelentéktelenségig" minimalizálják, amely álszentség abban is tetten érhető, hogy tevékenységüket a "technológiai haladás társadalmi fejlődést segítő szükségszerűségének" állítják be és ezért a "hamis progresszív" látszatért még elvárják és/vagy "kizsarolják" a permanens elismerést és a globális szabályozási, törvényi támogatást is. De nem kizárt, hogy a fagyi egyszer visszanyal!
választópolgár
2021. január 18. 12:28
Kifakadt az egykori Facebook-vezető: tönkretették a világot Már a sokadik egykori Facebook-vezető szólalt fel a közösségi oldal ellen. Ezúttal Chamath Palihapitiya figyelmezteti az emberiséget, aki 2007-ben csatlakozott a Facebookhoz és a felhasználószám növeléséért felelős alelnök volt. Véleménye szerint a közösségi háló káros a társadalomra és személy szerint hatalmas bűntudatot érez, hogy részt vett abban, amit a Facebook alkotott. Szerintem olyan eszközöket teremtettük, amelyek tönkreteszik a társadalom működését Egy egykori termékfejlesztő, Antonio Garcia-Martinez szerint pedig a Facebook hazudik arról, hogy mennyire tudja befolyásolni az emberek véleményét és egy könyvet is írt a közösségi oldalnál végzett munkájáról: https://www.portfolio.hu/short/20171211/kifakadt-az-egykori-facebook-vezeto-tonkretettek-a-vilagot-270677?
luzitanxaver
2021. január 18. 10:37
Teljesen igaza van, ráadásul ezek a tendenciák már elég régóta ismertek voltak. Néhány évvel ezelőtt még a 444-en is lehetett olvasni ezzel kapcsolatos kritikákat, csak aztán ahogy megköttetett a XXI. század forradalmi felbonthatatlan munkás-paraszt szövetsége (azaz a progbol ideológia és a techtot hardware közötti hézagmentes kooperáció), úgy váltottak ők is azonnal. Hogy aztán mostanra már "rosszul értelmezett szólásszabadságról" hadováljanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!