Az újabb győzelem hete

2021. május 22. 08:08

Ha ez a siker, mi lenne a kudarc?

2021. május 22. 08:08
Bolgár György
Bolgár György
Népszava

„Azt állította Orbán Viktor (a Kossuth rádióban), hogy »letörtük, lényegében legyőztük a pandémia harmadik hullámát«.
Ezzel szemben a tény az, hogy a nyilatkozattal egyidőben Magyarországon 657 újabb fertőzést és 47 halálesetet jelentettek. A hozzánk hasonló méretű Csehországban 672 fertőzést és 5 halottat, Ausztriában pedig 677 fertőzést és 7 halálos áldozatot regisztráltak. Ahhoz képest, hogy mi már győztünk, ők még nem, elég rosszul állunk.

Azt is állította Orbán (ugyanott), hogy »Magyarország ma a járvány szempontjából védettebb és biztonságosabb, mint bármelyik nyugati ország«.
Ezzel szemben a tény az, hogy ez egyáltalán nem igaz. Ha a nyugati országok közé számítjuk az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát – márpedig hova máshova számítanánk őket –, akkor ebben a két országban magasabb az átoltottság, és lakosságarányosan hasonlóak a fertőzési adatok, ráadásul sokkal kevésbé súlyos a halálozás, mint nálunk. Ha pedig csak az Európai Unió nyugati államait vesszük, akkor ott is általánosnak mondható az új betegek számának csökkenése, és ugyancsak kisebb a halálozás, mint Magyarországon. Akkor miben méri a védettséget és biztonságosságot Orbán? Mert ezek szerint nem emberéletben.

Azt állította Szijjártó Péter külügyminiszter (Brüsszelben), hogy Magyarország adta a legsikeresebb egészségügyi választ a járványra Európában, mert időben gondoskodott a szükséges vakcinákról.
Ezzel szemben a tény az, hogy bár átoltottságban Málta után valóban mi állunk a legjobban, az egészségügyi válasz nemcsak ebből áll, hanem elsősorban abból, hogyan tudták elegendő teszteléssel korlátozni a fertőzés terjedését, az egészségügyi intézmények milyen színvonalon tudták ellátni a betegeket, valamint hogy mennyire voltak képesek foglalkozni a másfajta ellátásra szorulókkal. A nehéz időszakokban a lélegeztetőgépen lévők több mint 80 százalékát nem tudták megmenteni, és mint látjuk, rengeteg szükséges egészségügyi beavatkozás maradt el. Azzal pedig nyilván Szijjártó is tisztában van, hogy a nemzetközi statisztikák szerint a járvány nálunk követelte, illetve a magas átoltottság ellenére még most is nálunk követeli a legtöbb halálos áldozatot. Ha ez a siker, mi lenne a kudarc?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korrupt Kornél
2021. május 24. 11:30
gyurka, a kudarcod, hogy már nem hallani sikongatni Erzsikét!
Gáspár
2021. május 24. 02:56
Reb gyuribácsi. A kiemelt nyugdíjából nem tetszik tudni megélni?
szárma
2021. május 23. 20:58
Te vagy!
akiaki
2021. május 23. 13:32
csak a rosszindulat szól belőle, mert ő is tudja pontosan! (ugye vén fasz,)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!