Dicső Kormányunk újabb lépést tesz Venezuela felé

2021. december 13. 14:31

Nem, megint nem a céllal, a pazarlás mérséklésével van probléma.

2021. december 13. 14:31
null
Tibi atya
Facebook

„Dicső Kormányunk újabb lépést tesz Venezuela felé, ezúttal ismét az élelmiszer kiskereskedelmi multik baszogatásával. Az új pártdirektíva szerint a kiskereskedelmi láncoknak 48 órával a lejárati dátum előtt be kell szolgáltatniuk az államnak minden olyan élelmiszert, melynek a szavatossága ugyan lejárt, de emberi fogyasztásra még alkalmas.

Nem, megint nem a céllal, a pazarlás mérséklésével van probléma. Sokkal inkább azzal, hogy egyrészt betarthatatlan (ezek szerint a kenyeret ki sem lehetne tenni a polcra, mert többnyire napi termék), másrészt szelektíven a multikra vonatkozik.

Amivel szintén nem az a baj, hogy sajnálni kell őket, hanem az, hogy Magyarország élelmezésében jelenleg a legnagyobb népjóléti intézkedéseket úgy hívják, hogy Aldi, Auchan, Lidl, Tesco, Spar, Penny Market. Bizony, ők voltak azok, akik két karantén alatt is benyelték a veszteséget és mindenhol megtartották az áraikat. Miattuk tudsz olyan színvonalon étkezni relatíve olcsón, mintha Nyugat-Európában élnél. Nekik köszönheted, hogy a lazac vagy a cheddar sajt már egyáltalán nem úri huncutságok, hanem 4990 és 2990-es kilóáron ott lesznek az asztalodon karácsonykor (nem reklám, mielőtt a GVH ismét rám szállna).

Lázár János elképzelésével a legkevesebb gond sincs, valóban helyzetbe kéne hozni a magyar láncokat, de ami talán ennél is fontosabb, kéne magyar kiskereskedelmi élelmiszerlánc, ami elszakad a jelenlegiek 30 éve elavult koncepcióitól. Csak sajnos ehhez nem elég a volt szovjet tagköztársasági mentalitás, miszerint akkor kezdjük el baszogatni a piaci szereplőket, hanem pl. kompentens embereket kéne ültetni a magyar kereskedőházak élére, és megalkotni azt a közel tökéletes beszerzési és logisztikai láncot, amit a multik. Még a spanyolviaszt sem kéne feltalálni, ennyi állami támogatásból már igazán futnia kéne rá, hogy a meglévő láncoktól csábítsák át a fejeseket, és emeljék át a szakértelmüket.

Egyfelől persze most is elő fognak jönni a »bezzeg a mi időnkben még csak vizes kifli vót meg Zala felvágott, oszt emberek lettünk« kommentek, másfelől némi megnyugvásra ad okot, hogy a szóban forgó kiskereskedelmi láncok Németország legbefolyásosabb családjait érintik, akiknek valószínűleg öt percig sem tart majd a választások előtt elkussintani néhány másodvonalas fideszest, és visszazavarni őket a migránsozáshoz, amivel legalább betölthetik azt a szerepet Európában, amit itthon Gyurcsány Ferenc.

Azt egyrészt jobban csinálják, másrészt senkinek sem okoznak vele veszteséget Németországban. A politika jelentéktelen díszletei mögött ez valóban számít, és ha erről a Párt Központi Bizottsága megfeledkezik, biztosan kipotyog még pár Szájer a szekrényből, mert ellentétben az élelmiszereinkkel, az uralkodó elit perverziójából elsőosztályú exportőrök vagyunk. Dicsértessék!”

Fotó: Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Svalbard
2021. december 14. 23:05
""Sokkal inkább azzal, hogy egyrészt betarthatatlan (ezek szerint a kenyeret ki sem lehetne tenni a polcra, mert többnyire napi termék)" Ez teljesen korrekt bírálat!" Visszavonom, mert a törvényjavaslat pont a pékárura nem vonatkozik. Látszik, hogy még Tibi atyának sem szabad hinni. Ő se (és én se) olvasta el a tv. javaslatot.
csonti71
2021. december 14. 09:16
Szegény Tibi atya álmos és szomja lehetett... Pár észrevétel: - Most is van olyan rendszer, amelyben a lejárat előtti élelmiszereket összegyűjtik és egy erre alapult helyen leadják, ahol ezt a rászorulóknak adják... (Élelmiszerbanknak hívják...) - Például az Auchanban ma is van polc, ahol a közvetlenül lejárat előtti élelmiszerek leárazottan kaphatóak - Az a lazac meg az a cheddar... na, ezt hagyjuk. Mintha múltkor arról lett volna szó, hogy szegény lazacok kihalnak a túlhalászás miatt (most ez nem baj?) a polcon található cheddar meg úgy készül, hogy hitvány sajtot szinezőkkel, ízesítőkkel kevernek... Szóval, kár ilyen korán reggel aggódni és hergelni egy fogyasztóvédelmi elképzelés miatt... Esetleg át lehetne venni a napi bevásárlást a családban és akkor talán tájékozottabb lenne szegény Tibi atya a nagyáruházi körülményekről és választékról...
Naggy
2021. december 14. 05:26
És csiribi-csiribá, ismét születik egy teljesen felesleges szervezet: az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
Naggy
2021. december 14. 04:57
A Fidesz kormány hat törvénye: Első törvény: A kormány minden intézkedése megmagyarázható a lopás, az öncélú szemétkedés és a dilettantizmus megfelelő kombinációjával. Nincs kivétel. Ha elsőre nem nyilvánvaló egy kormányintézkedés indítéka, akkor lopni akarnak. Második törvény: A Fidesz mindent disznóságát előre bejelenti, csak tudni kell olvasni a jelekből. Ha szeretnéd tudni, mi fog történni, gondolj a lehető legnagyobb szemétségre, amit ki tudsz nézni belőlük, szorozd meg kettővel, és még így is csodálkozni fogsz. Harmadik törvény: A Fidesz nyelvén az „emberek", a „polgárok" és a „magyarok" gyűjtőfogalmak mindig Orbán Viktort jelentik. A patetikus politikai szólamok csak a reorbanizálás után nyerik el a valódi értelmüket. Negyedik törvény: Nem ez a legalja. Mindig van lejjebb. Ötödik törvény (a hallgatás törvénye): A kormányzás három pillére a bolsevik hatalomgyakorlás, a maffiaszerű üzletvitel és a dilettáns államirányítás. Ha bekerültél a bandába, soha többet nem szállhatsz ki. Ha megpróbálod, kinyírnak. Még akkor sem úszod meg, ha hülyének tetteted magad. Hatodik törvény: Ha azt mondják, hogy valamit meg akarnak védeni, az azt jelenti, hogy védelmi pénzt fognak érte kérni. Ha nem értesz a szóból, akkor szétverik, amit meg akarnak védeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!