Mire készül az új amerikai nagykövet Magyarországon?

2022. augusztus 04. 14:30

A célja a mostani baloldali pártok leváltása és egy új ellenzék létrehozása lehet.

2022. augusztus 04. 14:30
null
Kovács András
Kovács András
Facebook

„Hamarosan elfoglalhatja budapesti irodáját az Egyesült Államok új magyarországi nagykövete, David Pressman. A jelölt korábban élesen bírálta a magyarországi belpolitikai állapotokat, de ennek konkrét tartalmi elemeivel nem kívánok foglalkozni. Ami ennél sokkal érdekesebb, hogy milyen motivációi lehetnek Washingtonnak, hogy egy ilyen személyt küld Budapestre? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához érdemes az időben visszamenni egészen 2010-ig. Akkor szerzett először kétharmados többséget a Fidesz, és az Egyesült Államok akkori demokrata párti vezetése finoman szólva nem volt barátságos a jobboldali kormánnyal. Barack Obama és a demokraták számára Bajnai Gordon volt az ideális fél, aki természetesen minden amerikai kérést és utasítást feltétel nélkül teljesített. A magyar és amerikai kormány viszonya 2014 őszére mérgesedett el, majd pedig Donald Trump 2016-os sikerét követően újra javulásnak indultak. 2020-ban Biden győzelmét követően megint elhidegültek az amerikai-magyar kapcsolatok. A 2018-as országgyűlési választást leszámítva tehát Washington hol nyíltan, hol fedetten, de a baloldali pártokat támogatta. Az amerikai erőfeszítéseknek azonban semmilyen hatása nem lett, mivel a baloldali pártoknak egyszer sem sikerült megakadályozniuk a kétharmados Fidesz győzelmeket.

A meglehetősen radikális baloldalinak számító Pressman érkezésének a célja a korábbi történések függvényében a mostani baloldali pártok leváltása, politikai körön kívül szorítása, és egy új ellenzék létrehozása lehet. Minden bizonnyal Washingtonban is látják, hogy Gyurcsánnyal, az MSZP-vel, az LMP-vel, a Momentummal, Karácsonnyal és más törpepárti vezetővel nem lehet a jelenlegi kormányt leváltani. A baloldali pártok az elmúlt években megpróbálták közösen, külön indulva, koordinálva megverni a Fideszt, de a választók semmilyen formációban nem voltak rájuk kíváncsiak. Washington érdeke tehát egy új baloldali ellenzék megszervezése lehet, és erre tökéletesen alkalmas az új nagykövet, aki ennek a munkának a motorja lehet. A demokraták számára az egyik legfőbb probléma, hogy csak 2024-ig látnak előre, és Magyarországon csak 2026-ban lesznek parlamenti választások. Ráadásul azt a lehetőséget sem lehet kizárni, hogy 2024-et követően ismételten Donald Trump lesz az elnök, így a magyar kormány egy nagyon komoly szövetségest nyerne. Egyszóval Pressman egyáltalán nincs könnyű helyzetben, de a célok világosak: Washingtonnak bármi áron egy új baloldali ellenzékre van szüksége Budapesten!”

Nyitókép: Kovács András Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krampus
2022. augusztus 16. 22:15
Buziparadera keszul!
artojan
2022. augusztus 05. 20:49
Ha valakinek a számára nem lenne elég az hogy David ,nem elég az ,hogy Pressman az nézze meg profilból .
Amanda51
2022. augusztus 05. 15:35
Schiffer Andrast kezdik epiteni, ugy latom, figyeljetek, tul sokat nyilatkozik az utobbi idoben, szepen, finoman visszasomfordalt a koztudatba es aztan hopp egyszer csak a kozeletbe.
Emery4919
2022. augusztus 05. 14:03
"A célja a mostani baloldali pártok leváltása és egy új ellenzék létrehozása lehet." 1. A mostani ellenzék nem baloldali. 2. Miből és kikből?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!