Szinte hihetetlen, de a magyar pártrendszer mintha visszament volna az időben 13 évet

2022. október 27. 14:01

És még a főszereplők is szinte ugyanazok.

2022. október 27. 14:01
null
Kovács András
Kovács András
Facebook

„Hihetetlen dolog történik a magyar politikában! Lassan véget ért 2022, és mostanra a magyar pártrendszer is komoly átalakuláson ment át. Az idei év elején még reálisnak látszott, hogy egy hatpárti koalíció mellett csak a Fidesz-KDNP marad talpon az április 3-i választás után. A jobboldali kormánypártok ismételten kétharmados többségét hozó voksolás után a baloldali hatpárti összetákolt konstrukció szétesett. Azt gondoltuk, hogy egy komoly versengés veszi kezdetét a baloldalon a domináns pozícióért. A verseny azonban mostanra olybá tűnik, eldőlt.

A Demokratikus Koalíció maradt az egyetlen olyan párt a baloldalon, amely képes lenne arra, hogy egy országgyűlési választáson önállóan indulva bejusson az országgyűlésbe. A Gyurcsány-párt mostanság a szavazok 10-20 százalékát tudná megszerezni. A DK képes volt arra, hogy a baloldali szövetség korábbi szavazóinak egy jelentős részét magához édesgesse. Értelemszerűen ez most még nem elegendő ahhoz, hogy a kormányzás megszerzésének az esélye is a kezükben legyen, de egyelőre jelentős kihívóval nem kell a baloldalon szembesülniük. Éppen ezért a feltételeket mostantól ők diktálhatják a többieknek.

Bár az április választás után még a Momentum Mozgalom rendelkezett olyan támogatottsági adatokkal, amelyek alapján esélyük lett volna egy önálló parlamentbe jutásra, de mostanra nagyon távol kerültek a stabil bejutástól. Az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, a Jobbik és a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországért Mozgalom a teljes eljelentéktelenedés felé tartanak. Értelmezhető támogatottsággal nem is rendelkeznek. Jövőbeli sorsuk teljes mértékben Gyurcsány Ferenctől függ. Bármelyik párttól hatalmas meglepetés lenne a jelenlegi helyzetben, ha akár a 2024-es európai parlamenti választáson mandátumot szereznének. Persze sanyarú sorsukat csak maguknak köszönhetik. Saját magukat lavírozták bele a mostani kilátástalan helyzetükbe.

A politikai térképen körbenézve tehát azt látjuk, ami 2009-ben volt a helyzet. Akkor is volt egy domináns pozícióban lévő Fidesz-KDNP, egy viszonylag erős MSZP, ami most a DK. Mindezek mellett pedig volt egy jobboldali elitellenes párt 2009-ben a terepen, és most is van. Szinte hihetetlen, de a magyar pártrendszer mintha visszament volna az időben 13 évet, és még a főszereplők is szinte ugyanazok. Kevés közép-európai ország mondhatja el magáról, hogy ilyen hosszú idő után nagyjából ugyanazok a szereplők maradnak a színen, mint itt Magyarországon.

Nyugaton persze ez azért megszokott dolog, de Magyarország ezzel az érdekes stabilitással mindenképpen kivételt képez a régiónkban! Persze ez csak egy pillanatkép az itthoni állapotokról, és ez nem jelenti azt, hogy 2026 után ismét három, vagy négypárti országgyűlés lesz, mint az 2002-2010 között volt. A verseny folytatódik.”

Nyitóképen: Gyurcsány Ferenc felszólal a parlamentben. Fotó: MTI/Illyés Tibor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. október 27. 23:49
Szinte hihetetlen, de a magyar pártrendszer mintha visszament volna az időben 13 évet" - nem 13-at, hanem 66-ot!
Claudius1
2022. október 27. 23:46
A jogerősen elítélt kjöztörvényes bűnöző és spicli, mert kiadta Fidesz-közeli forrását ...
pemete jakab
2022. október 27. 22:22
Ha érteni akarod a mai politikát, olvass el a II. világháború utáni magyar politikáról, főleg a Rákosi- és Kádár-korra koncentrálj. Ugyanaz megy, csak a szereplők nevei másak.
BőröndÖdön
2022. október 27. 19:45
Ez a hazudós Bandi a sajtótájékoztatók legszórakoztatóbb,alákérdezős figurája..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!