A Vodafone az előfizető-alapú adót támogatná

2012. május 10. 15:42

A Vodafone Magyarország szerint egyszerűbb lenne előfizetéses alapon beszedni a júliustól bevezetendő távközlési adót, mint perc alapon. A szociális szempontokat így is érvényesíteni lehetne, hiszen itt is lehet húzni egy határt, amely alatt nem vetnék ki az adót a kevésbé tehetősekre.

2012. május 10. 15:42

A Vodafone Magyarország álláspontja szerint egyszerűbb lenne előfizetéses alapon beszedni a júliustól bevezetendő távközlési adót, mint perc alapon, a szociális szempontokat pedig így is érvényesíteni lehetne. Beck György, a társaság elnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta, tudomásul veszik, hogy a válságnak nincs vége, s a távközlési különadó kivezetése után is szüksége van a költségvetésnek bevételekre. A mobilszolgáltatók éppen ezért belátva azt, hogy az államnak pénzre van szüksége, azt javasolják, hogy a távközlési adó előfizető-alapú legyen. A szociális elem ebbe is beépíthető, hiszen itt is lehet húzni egy határt, amely alatt nem vetnék ki az adót a kevésbé tehetősekre. Kifejtette, a mobil és vezetékes szolgáltatásokra 15-16 millióan fizetnek elő, ezért az egy ügyfélre eső adó csak néhány száz forint lesz akkor is, ha jövőre 52 milliárd forint bevételt vár innen az állam.

A Matolcsy György gazdasági miniszter által szerdán ismertetett percalapú adókivetéssel kapcsolatban elmondta, ha ez valósul meg, akkor azt a pénzt, amit a hálózat fejlesztésére költenének a távközlési szolgáltatók, a számlázási rendszer átalakítására kell fordítaniuk. Hozzátette, a számlázási rendszer átalakítása nagyon bonyolult lesz, mert egy-egy szolgáltatónak több ezer díjcsomagja van. Beck György úgy vélte, ha az állam ügyfélalapú megoldást választaná, akkor a bevétel is garantált lenne, mert a szolgáltatók sokkal egyszerűbben beszedhetnék.

A kormány szándékai szerint a távközlési adót július 1-jétől vezetik be, ténylegesen augusztustól szedik be, az első 10 perc adómentes lesz, efölött minden perc 2 forinttal adózik. A magánszemélyek esetében az adó maximum 700 forint lesz havonta, a cégek pedig legfeljebb 2.500 forintot fizetnek. Az adót - amely az idén várhatóan 30 milliárd forint bevételt jelent a költségvetésnek, jövőre pedig 52 milliárd forintot - a távközlési cégeknek kell megfizetniük.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szarvasember
2012. május 10. 17:20
Nem sajnálom ezeket a távközlési cégeket, se a bankokat, se a gyógyszermaffiózókat. Most nézem, hogy a Rihter adózott nyeresége az első negyedévben 48,4%-kal több, mint tavaly! Na, ezt nevezem! Ilyen számokért még a kínaiak is ölni tudnának. Ezek meg sápítoznak, hogy milyen szar nekik és mingyá' kivonulnak a kurvaországból...
tarackos
2012. május 10. 16:46
Emögött az ingyenes csomagok vannak. Elég sokan és sok cég használja. Minden munkatárs kap mobilt és egymás közt ingyen beszélnek. Ezzel anno a dect telokkal versenyeztek. Ennek vágna alá ha perc alapon számláznának. Az előfizetésenkénti számlázás meg a vonalasoknak rossz, sok embernek nem használja a vonalast hanem csak megszokásból megtartotta. Őket valszínű elvesztenék ha emelnék az előfizetési díjat. A legegyszerűbb persze az lenne ha kiállnának és beismernék, hogy elkúrták, kellene egy kis zsé. Persze ehhez gerinc kellene helyette össze-vissza hazudoznak és mindenkire kenik a szart. Így megy a jóerkölcsösöknél...
Rudolf János
2012. május 10. 16:44
a hosszú beszélgetések CSALÁDI beszélgetések pl az én -most lesz- 5éves lányom hazajön az oviból és okvetlen el akarja mondani a nagyinak is, hogy éppen milyen verset tanult -> na ez helyből 1,5óra 1,5óra után 180Ft adó azért, hogy Simlicskának legyen mit ellopni miközben én mikor üzletről beszélgetek valakivel és átlépem az 5percet, akkor az már azért van, mert abban az 5percben valamiért jól ki is osztottam a pacákot.. máskülönben nincs 1 hívásom se ami a 3percet elkerülné.. azaz a nagy családbarát kormány megint kit adóztat meg? a lányomat aki a nagymamájával szeret beszélgetni.. igazuk van: ne pofázzanak!
trespass
2012. május 10. 16:44
A vodafonnak a kurva anyját! " tudomásul veszik, hogy a válságnak nincs vége, s a távközlési különadó kivezetése után is szüksége van a költségvetésnek bevételekre" Persze, hogy tudomásul veszik, mert ebben szó nincs arról, hogy a távközlési cég adózik mint (elvileg) eddig. A zemberek (ne ők fizessék meg!!) meg csak nyugodtan fizessenek - mindegy mennyit, de macera meg meló nehogy már nekik legyen vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!