Perzsa párduc ikrek születtek Nyíregyházán

2017. augusztus 02. 13:41

Ha cuki állatokat akar látni, nézze meg az újszülött nyíregyházi párducokat!

2017. augusztus 02. 13:41

Átestek életük első orvosi vizsgálatán a Nyíregyházi Állatpark egy hónapos perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) ikrei szerdán. A park még 2009-ben csatlakozott a perzsa párduc tenyésztési programhoz, az ikrek apja is Nyíregyházán született 2014-ben. A faj koordinátora tavaly helyezett ki mellé egy Németországban született nőstényt, a két kölyök 105 napnyi vemhesség után jött a világra.

A ritka nagymacskák jól tűrték a vizsgálatot, amelyen kiderült, hogy egy 2,7 kilogramm súlyú hím és egy 2,5 kilogrammos nőstény egyeddel gazdagodott az állatpark gyűjteménye – mondta Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark osztályvezetője, szóvivője a vizsgálat után az MTI-nek.

A perzsa leopárd a párducok legnagyobb termetű és legritkább alfaja. A Közel-Kelet lakója, Örményország, Törökország, Azerbajdzsán, Grúzia, Üzbegisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Afganisztán területén is megtalálható. Megjelenésére jellemző a világos bunda, viszonylag kisméretű foltokkal. Természetes élőhelyének csúcsragadozója, elsősorban közepes termetű patásokat zsákmányol, de nem veti meg a kis testű emlősöket és a madarakat sem.

 A szabad természetben élő állománya erősen megfogyatkozott, elsősorban az orvvadászat és természetesen élőhelyeinek csökkenése miatt, ezért a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett kategóriába sorolta ezt az alfajt.

Egyedszáma a becslések szerint mindössze 1000-1200, a világ állatkertjeiben mindössze 98 állat él, közülük négy Nyíregyházán látható. Mivel a most született utódok rendkívül jó genetikai állománnyal rendelkeznek, ezért a szakemberek azt szeretnék, ha részt vennének az Európai Akváriumok és Állatkertek által szervezett visszatelepítési programban.

(MTI, kép:Nyíregyházi Állatpark)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cassi
2017. augusztus 03. 07:32
"kiderült, hogy egy 2,7 kilogramm súlyú hím és egy 2,5 kilogrammos nőstény" Nana, ez fasizmus! Két semleges nemű leopárd született, aztán majd ha megnőnek, eldöntik, hogy hím vagy nőstény akarnak lenni.
GV0917
2017. augusztus 02. 14:57
Cicc,Gabóca, cííccc! Itt acuki, erre gyere...
GV0917
2017. augusztus 02. 14:57
Cicc,Gabóca, cííccc! Itt acuki, erre gyere...
EJános
2017. augusztus 02. 14:46
Ez két darab duc. Az pont egy pár duc. Értitek: Pár-duc! Óriási poén! HAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!