Hvg.hu: „Rémületes”, „aggódalmat keltő” – magyar projekteket bírál az UNESCO

2019. június 23. 13:46

A Vár, a Liget-projekt és a Mol Campus verte ki a biztosítékot a portál szerint.

2019. június 23. 13:46

Éves jelentésében az UNESCO úgy foggalmaz:

– „rémületesnek” tartják, hogy építési engedélyt kaphatott a Mol Campus, vagyis az olajtársaság 120 méter magasra tervezett székháza a tizenegyedik kerületben,

– aggasztónak látják a Városligetbe tervezett beruházások, így különösen a Néprajzi Múzeum és a biodóm méretét.

Továbbá arról is írnek, hogy a Hauszmann-terv során soha nem látott mértékben változna meg a Budai Vár jelenleg UNESCO-védelem alatt álló látképe.

Mindezek miatt arra kérik a magyar felet, hogy állítsa le a világörökségi helyszínekkel kapcsolatos projekteket, amíg átfogó, a budapesti fejlesztési tervvel összhangban lévő irányelvek nem születnek a megőrizni vágyott területek kezelésére. Valamint azt is, hogy 2020. február 1-éig jelentést kérnek a magyar államtól a fenti aggályokkal kapcsolatban.

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2021. május 28. 22:42
Bizonyítottan igaza volt az ICOMOS-nak! Most már nem lehet trükközni a Mol-torony látványterveivel, mert fotók vannak arról, hogyan rondít bele a városképbe a torony, pedig az még csak félig készült el. Tessék: https://hvg.hu/elet/20210528_mol_campus_panorama_budapest
Leskelődő
2019. június 23. 18:42
Dear UNESCO! Előbb a csíksomlyói búcsú ügyében tegyünk rendet. Dacian Cioloș kaszálta el, hogy felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára -- ezt tessenek mielőbb reklamálni!
kuzmics
2019. június 23. 16:54
Ezek mindenüvé befészkelték magukat. Honfitársaink(!) pedig be vannak hozzájuk csatornázva, nyomják az info-t, a hávégé meg köpi vissza.
harcimarci
2019. június 23. 16:17
He-he, úgy tűnik, a ballib oldalnak minden segítség elkél, a főpolgi jelöltjei nem tudják megszorítani Tarlóst. Jön a B terv, beizzitották a kapcsolati hálót, Gyuri bácsi is besegít. Az Unesconál közleményt kiadó kollega meg elmehet a 3,14-be. AZ VOLT VALÓBAN RÉMÜLETES, amikor a VÁRBAZÁR A VILÁG 100 LEGVESZÉLYEZTETETTEBB MŰEMLÉKEINEK LISTÁJÁN VOLT DEMSZKIÉK 20 ÉVE ALATT!!!! Az volt rémületes, amikor a Demszki - Hagyó duó BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOT AKART CSINÁLNI A VÉDETT VÁRBAZÁR MŰEMLÉKBŐL, úgy, hogy az unescos védelmét élvező műemlék csak a bevásárlóközpont homlokzati elemeként maradt volna fenn!!!!. Akkor hol maradt a tiltakozásotok, UNESCO?? A Királyi Vár területe egy 50-es években összebarmolt kommunista disney-land, az 1950-es években épült "török kori " bástyákkal és az ugyancsak 50-es években "visszaépített ""középkori "várfalakkal. A Királyi Várpalota termeinek és belső tereinek brutális elpusztításáról és a Pénzügyminisztérium és Honvédelmi Minisztérium palotáinak példa nélkülien kíméletlen egyszintes kockává redukálása pedig az európai műemlékvédelem szégyene. Tényleg ezt védelmezi az UNESCO? Van az a pénz vagy státusz, pozícióféltés, amiért a műemlékvédők is lemennek kutyába, úgy látszik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!