Óvodák, bölcsődék: van, ahol az önkormányzat kéri, hogy maradjon otthon a gyerek

2020. március 13. 22:15

Orbán Viktor péntek esti bejelentésében nem esett szó az óvodákról és bölcsődék további működéséről. A Mandiner péntek folyamán számos fővárosi és vidéki ovit, bölcsit megkeresett azzal kapcsolatban, hogyan alakul a működésük a koronavírus miatti veszélyhelyzet első napjaiban. Körképünk!

2020. március 13. 22:15
Jerez Julio

Szerdától az új típusú koronavírus miatt veszélyhelyzet van érvényben Magyarország területén, emiatt sok cég úgy döntött, hogy távmunkára fogja be a dolgozóit. Ennek következményeként sok szülő dönthetett úgy, hogy kiveszi a gyerekét az óvodából és bölcsődéből.

Hogy tisztában legyünk a közhangulattal, több nagyváros és budapesti kerület vezetése mellett helyi intézményvezetőket is megkerestünk.

***

Budapest, Józsefváros: kivárás

A józsefvárosi önkormányzat pontos és végleges számot nem tudott mondani, de adataik szerint

néhány szülő jelezte már feléjük, hogy inkább nem viszi be az óvodába a gyerekeket.

Mint fogalmaztak, ahogy „a helyzet is napról-napra, úgy ez is változhat”. A kapcsolattartás a bölcsődékkel és az óvodákkal napi szintű.

A saját fenntartású intézményeikbe kézfertőtlenítő szereket, adagolókat juttattak el, felhívták az intézmények figyelmét a sűrűbb és intenzívebb takarításra (kilincsek, villanykapcsolók). Válaszukban azt is megjegyezték, az intézmények bezárásáról nem az önkormányzat dönt, hiába ő a fenntartó, így nem tudják, mi lesz, ha az óvodák és bölcsődék bezárása felmerül.

Debrecen: hosszabbítás nyáron?

Debrecenben három önkormányzati és egy alapítványi fenntartású óvodát, valamint a DMJV Egyesített Bölcsődei Intézményt kerestük meg kérdéseinkkel. Az önkormányzati óvodák hivatalosan nem nyilatkozhattak, így csak nem hivatalosan tudtuk meg, hogy az egyikbe járó gyerekek esetében nem merültek fel szülői kikérések, és csak az átlagos okok miatt hiányoznak a gyerekek; míg egy másiknál azt tudtuk meg, hogy voltak szülők, akik jelezték, hogy otthoni munkavégzés miatt inkább nem vinnék óvodába a gyereket, de ez mindösszesen 10-nél kevesebb gyerek hiányzását jelenti.

Bőbeszédűbb volt már a Debreceni Gyermekkert Alapítványi Óvoda vezetője, Moraveczné Huttman Katalin, aki arról számolt be lapunknak:

a szülők pár százaléka kérte, hogy saját hatáskörükkel élve otthon maradhasson az óvodáskorú gyerek.

Mint azt hozzátette Moraveczné, az intézmény területére kézfertőtlenítőket tettek ki, és folyamatosan fertőtlenítik az intézményt. Az esetleges intézménybezárásokkal kapcsolatban azt mondta: bár nem önkormányzati működtetésűek, de ha a kormány és az önkormányzat az operatív törzs javaslatára az intézmények bezárása mellett dönt, akkor ennek ők is eleget fognak tenni, azaz bezárják az intézmény, és a majd a nyári szünet terhére pótolják a foglalkozást.

A DMJV Egyesített Bölcsődei Intézménynél az intézményvezető elfoglaltsága miatt csak hétfői napon tudnak a megkeresésünkre válaszolni.

Szombathely: a Waldorfban nem akartak foglalkozni a kérdéssel

A Waldorf Óvoda részéről megkeresésünkre senki sem akart felvilágosítást adni. Az önkormányzati fenntartású intézmények kapcsán az önkormányzattól várjuk a választ.

Győr: több gondot jelent az influenza, mint a koronavírus

A Győri Törpike Magánóvoda vezetője kérdésünkre elmondta, hogy tudomása szerint csupán egy gyermek szülei döntöttek úgy, hogy a koronavírusos veszélyhelyzet miatt nem engedik óvodába a gyereküket, igaz, ők is inkább megelőzés jelleggel tették ezt. Azt hozzátette, hogy jelenleg félgőzzel működnek, ugyanis más betegségek miatt sokkal többen hiányoznak. Egy másik győri magánóvoda, a Győri Csigabiga vezetőjét nem tudtul utolérni a cikk megjelenéséig. Akárcsak az önkormányzatot, amely nem válaszolt a kérdéseinkre a cikk megjelenéséig.

Miskolc: ahogy változik a helyzet, úgy változnak ők is

Az ide vonatkozó kormányrendelet értelmében Miskolc város jegyzőjének bölcsődékkel és óvodákkal kapcsolatos hatáskörét korlátozták, az intézményvezetőktől pedig az önkormányzathoz nem érkezett jelzés arról, hogy a szülők hasonló igényeket támasztottak volna – írták a miskolci önkormányzattól. Hozzátették: Miskolc városa kiemelt hangsúlyt fektet a megelőzésre, ezért ezen a területen is követi a kormány által meghozott intézkedéseket.

A fertőtlenítéssel kapcsolatban azt írták: a bölcsődék, óvodák megfelelő higiéniai állapotáról való gondoskodás az intézményvezetők feladata, ehhez

Miskolc önkormányzata minden elvárható segítséget igyekszik megadni,

jelenleg az intézményekben tapasztalható higiénés állapotok megfelelőek.

Az esetleges intézménybezárással kapcsolatban úgy fogalmaztak: a megyei jogú város mindenben a kormányzati intézkedéseknek megfelelően, azokkal összhangban jár el, amennyiben lesz erre vonatkozó kormánydöntés, az abban foglaltakat maradéktalanul végrehajtjuk.

Szolnok: speciális védelem a felületeknek

Az egyik szolnoki óvoda név nélkül nyilatkozó intézményvezetője lapunknak elmondta: tudomása szerint Szolnokon óvodánként egy-két gyerek lehet, akik a veszélyhelyezettel összefüggésben maradtak otthon, szülői hatáskörben; inkább továbbra is a hagyományos okok (influenza, hasmenés) miatt hiányzik a legtöbb gyerek. Azt kiemelte, hogy a megyei jogú városban az óvodákat fenntartó intézmény napi kapcsolatban van velük, és gondoskodott a megfelelő fertőtlenítésről, illetve a kézfertőtlenítő szerekkel való ellátottságról. Hozzátette, napi adatszolgáltatásukban most már jelenteniük kell a koronavírus-gyanús eseteket is.
Természetesen megkerestük az önkormányzatot is, ahonnan a következő válaszokat kaptuk: csütörtökön nem volt tudomása arról a fenntartó önkormányzatnak, hogy a veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedések nyomán tömegével maradtak volna távol a város óvodáitól a gyerek. Hozzátették, a pénteki nap összesítése még nem készült el, az csak hétfőn lesz nyilvános.

Az intézményekkel kapcsolatban azt a tájékoztatást adták, hogy azok fertőtlenítő takarítása, a fertőtlenítő kézmosás szorgalmazása a koronavírus megjelenése, azaz hetek óta folyamatos és rendszeres Szolnok oktatási és nevelési intézményeiben. Csütörtök éjszaka ezenfelül

egy speciális, ezüst-kolloid tartalmú szerrel is megtisztították a sokak által érintett felületeket

(mosdó, wc, kilincsek, kapcsolók stb.), ennek a szernek a hatása ugyanis az, hogy hosszú ideig nem engedi megtapadni a kórokozókat az adott felületen. (Mint ismeretes, egyes számítások szerint a koronavírus akár napokig fertőzőképes a műanyag és acél felületeken – a szerk.)

Az intézménybezárásokkal kapcsolatban aláhúzták: egyelőre nincs ilyen terv, de ha szükséges, akkor ezt a döntést az országos iránymutatásokkal, az egészségügyi szakemberekkel együttesen hozza meg a megyeszékhely vezetése.

Kecskemét: az önkormányzat szeretné, ha minél kevesebben mennének

Kecskeméten kicsit fordított a helyzet, mint az ország többi nagyvárosában: az önkormányzat ugyanis azt közölte a Mandinerrel, hogy annak érdekében, hogy a tömeges megbetegedés veszélye csökkenjen, már az óvodában és a bölcsődében „az emberi kontaktus” minimalizálására törekednek. Ennek fényében a helyi operatív törzs első határozatai között szerepelt, hogy

erősen javasolják, ahol a család meg tudja oldani a gyerekek otthoni felügyeletét, ott a gyereket ne vigyék közösségbe.

Mint írták, azt is javasolták, hogy amennyiben a gyermek vagy az intézmény munkavállalója családjában légúti megbetegedés tünetei jelennek meg, abban az esetben sem az érintett gyerek, sem pedig az intézmény munkavállalója ne menjen az óvodai, illetve bölcsődei közösségbe. Azt egy nappal az ajánlás kiadása után még nem tudták közölni, hogy hány gyerek maradt otthon, de remélik, hogy ezt minél többen meg tudják tenni.

Ezen túlmenően az önkormányzat óvodáiban hétfőtől zsiliprendszerrel működik a gyermekek fogadása és hazaadása. Megfogalmazásuk szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az óvodák belső bejáratánál a szülők elköszönnek gyermekeiktől. A kicsiket nem a szülők öltöztetik át, hanem a dadusok, óvónők. Hasonló módon délután a szülők a bejáratnál, illetve az udvaron várják gyermekeiket, akiket az óvónők, dadusok kísérnek ki. Ezzel az intézkedéssel is csökken a személyes érintkezések száma és időtartama – teszik hozzá.

Az intézmények fertőtlenítése alapesetben is jól működik, most még fokozottabb figyelmet fordítanak erre, továbbá a gyakori kézmosásra. Az óvodákban tájékoztatókat helyeztek ki, minden lehetséges módon biztosítva a tájékoztatást. Óvodák, bölcsődék bezárására egyelőre nem készülnek – tették hozzá.

Nagykanizsa: még nem sok szülő jelezte, hogy nem viszi a gyerekét

Némethné Kovács Edit, a nagykanizsai egyesített óvodák vezetője elmondta a Mandiner érdeklődésére, hogy vannak olyan szülők, akik a veszélyhelyzetre hivatkozva nem viszik be a gyerekeket, de ez az összlétszám egy-két százalékát érinti csupán. Azt is elmondta, hogy

folyamatos a fertőtlenítése az intézményeknek,

és a kézmosásra jobban odafigyelnek a koronavírus megjelenése miatt. Egy esetleges intézményzárásra jelenleg nem rendelkeznek cselekvési tervvel, de ha elrendeli azt a kormányzat, akkor mindenképpen lesz.

Az önkormányzat hétfőre ígért választ a megkeresésünkre.

***

Az ügyben a föntiek mellett további fővárosi kerületeket, illetve vidéki városokat is megkerestünk.

Amint válaszolnak, úgy frissítjük a cikket.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2020. március 14. 09:46
A III.kerületi balos gyurcsány maffia a kormányzattól függetlenül már döntött Nem lesz hétfőtől óvoda a kerületben. Az önkormányzatát arra kéri a szülőket ne vigyék a gyerekeket ovpdabaMost írt az exem hozzam el a kislányomat mert ő dolgozik nem tud rá vigyázni. Az óvodába a gyerekekre vigyáztak , fertőtlenítettek egészséges vitamindús ennivalót kaptak.. Ezek a köcsögök gerjesztik a pánikot és a problémákat amiket aztán majd felnagyítanak , és követelik a megoldást .
Aurora Borealis
2020. március 14. 07:39
Eddig az ismerőseim azért hisztiztek, hogy miért nincsenek már bezárva az iskolák. Most azért hisztiznek, hogy de akkor hová teszik a gyereket, ki fog rájuk vigyázni és ugye lesz megőrző? Vicces.
nemecsekerno_007
2020. március 13. 23:32
Na most lehet agyalni. Itt az iskolabezárás amit akartatok. Hajrá!
Senki Alfonz
2020. március 13. 23:15
Minden gyerek maradjon otthon, adja tovább a vírust mamónak és papónak, akik betegen meghalnak és így kevesebben lesznek a házban, vagy örökölnek egyet az öregektől. Ez nem a falusi CSOK, hanem a családi CSOK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!