Kínos! Karácsony nem fizetne adót, lemondatná Varga Mihályt, csakhogy a Pénzügyminisztérium tételesen cáfolja a vádjait

2023. november 24. 16:07

Felmerül a kérdés: mindenkinek kell adót fizetni, csak Karácsonynak nem? A szegényebb településeket segítő szolidaritási hozzájáruláson akadt ki most épp a Főváros, újabb pert is indít a hivatal.

2023. november 24. 16:07
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Érthető a főpolgármester kétségbeesett reakciója, állításai ugyanis sem jogilag, sem a matematika szabályai szerint nem állják ki a valóság próbáját – közölte a Mandiner megkeresésére a Pénzügyminisztérium (PM).

Ismeretes: Karácsony Gergely péntek reggel Facebook-bejegyzésben szólította fel Varga Mihályt, hogy azonnal távozzon a kormányból. A főpolgármester amiatt rohant ki a pénzügyminiszter ellen, mert az államkincstár 5,5 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról.

Lapunknak is megküldött válaszában a tárca rámutatott:

a Fővárosi Ítélőtábla csak a másodfokú eljárást lezáró végzés közléséig nem tette lehetővé, hogy a Magyar Államkincstár beszedje azt az adót, amelyet Karácsony Gergely nem hajlandó befizetni,

és amely a szegényebb településeket támogatná.

Kifejtették: a másodfokú eljárást lezáró végzést a Kincstár október 17.-én kézhez kapta. Ettől az időponttól kezdve nem volt jogi akadálya annak, hogy Magyar Államkincstár beszedési megbízást nyújtson be.

„A törvényeket mindenkinek be kell tartania és az adót mindenkinek be kell fizetnie. Ez alól a Főváros sem kivétel. Megjegyezzük, Budapesten kívül 723 önkormányzat fizet szolidaritási hozzájárulást, mégis kizárólag az ország leggazdagabb városának jelent ez indokolatlanul problémát” – húzták alá a minisztérium részéről.

A PM kitért arra is, a Főváros saját beszámolóiból azt látják, hogy minden korábbinál több, 250 milliárd forint iparűzési adót szedett be szeptember végéig. Ehhez képest 

szeptember 30-án 113 milliárd forint volt a Főváros számláján, tegnap, azaz csütörtök reggel pedig már csak 4 milliárd forint.

„A főpolgármester most azt állítja, hogy a kerületi önkormányzatoknak utalták tovább az általuk beszedett iparűzési adót. Ha így tettek, a jogszabályi rendelkezések alapján ez esetben is a befizetések nagyobbik részének, 54 százalékának a Fővárosnál kellett maradnia” – írták.

PM: Karácsony téved

Hozzátették, nincs új a nap alatt:

a főpolgármester csődbe vitte Budapestet, a felelősségvállalás helyett a kormányra mutogat.

„Budapest megérdemli, hogy a főpolgármester ne politikai hangulatkeltéssel, ne álhírek terjesztésével, ne a kormány összetételével, hanem a Főváros ügyeivel foglalkozzon.”

Hasonlóképp fogalmazott közleményében a Magyar Államkincstár is:

„A Fővárosi Ítélőtábla 2023.10.17.-én közölte a Kincstárral a másodfokú eljárást lezáró végzését – melyben az elsőfokon eljárt Fővárosi Törvényszéket az eljárás lefolytatásra kötelezte – , így az azonnali jogvédelmet biztosító ideiglenes intézkedés hatálya azzal a nappal megszűnt.”

Úgy fogalmaztak, aMagyar Államkincstár mint jogalkalmazó szerv, minden esetben a hatályos jogszabályoknak megfelelően és annak keretei közt jár el.

A törvényeket mindenkinek be kell tartania és az adót mindenkinek be kell fizetnie. Ezalól a főváros sem kivétel!

Reagált a Fidesz és Karácsony helyettese is

A Karácsony-féle kirohanásra a Fidesz közleményben reagált, amelyben rámutattak:

Karácsony és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke tönkretették a fővárost, ahol már az adót és a számlákat sem tudják fizetni. 

Mint írták, Karácsony és Gyurcsány miatt négy év alatt a csőd szélére került a főváros, annak ellenére, hogy több mint kétszázmilliárdos megtakarítást örökölt az új városvezetés Tarlós Istvántól.

Persze a Fővárosi Önkormányzat nem éri be az államkincstár és a Pénzügyminisztérium tételes cáfolatával, 

illetve magyarázatával a szolidaritási hozzájárulás befizetése kapcsán. Kiss Ambrus, Karácsony helyettese szerint „ez egy egészen furcsa jogértelmezés, ami szerint az azonnali jogvédelem ugyanabban az eljárásban csak úgy elpárolog”. Szerinte a jog szerint ez a védelem automatikusan fennmarad a folyamat során, ezért most egy újabb eljárásban, hivatali hatalommal való visszaélés gyanúja miatt is feljelentést tettek.

 

nyitókép: MTI/Mónus Márton

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. november 25. 15:10
Dani ez 🐑🐑🐑🐑🐑-kaja…
KBA98
2023. november 25. 11:09
Szemét!
evpus
2023. november 25. 07:32
A jó szakember útban van a libsiknek. Karácsonyt kéne már régen elküldeni jó messzire az országtól! Meg azt a sok idiótát aki rá szavazott!
Gullwing
2023. november 24. 21:56
Ezt a pert is elveszítik, mint az elmúlt 4 választást....🤣 Mert kretének...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!