Varga Mihály oda ütött, ahol az a legjobban fáj Karácsonynak

2024. január 20. 12:35

A pénzügyminiszter nyíltan elmondta a véleményét a főpolgármester közteher-fizetési hajlandóságáról.

2024. január 20. 12:35

Varga Mihály pénzügyminiszter példátlannak nevezte a Világgazdaság online kiadásában szombaton megjelent interjújában, hogy miközben a főváros polgárai és vállalkozásai eleget tesznek az adózási előírásoknak, addig a főpolgármester fittyet hány azokra. Varga Mihály arról is beszélt: idén 5,2 százalék lehet az éves infláció, az államadósság 21 százalékát a lakosság finanszírozza.

A pénzügyminiszter leszögezte, annak ellenére, hogy Karácsony Gergely felszólította rá, nem tervezi lemondását, de megjegyezte, lemondása sem mentesítené a főpolgármestert a törvények betartásának kötelezettsége alól. Kiemelte: a szolidaritási hozzájárulást Magyarország leggazdagabb városával, Budapesttel együtt 724 város fizeti, ez az összeg teljes egészében azt a mintegy 1800 települést segíti, amelyek adóereje szerényebb, azaz a kistelepülésekhez kerül. Az elv, hogy a gazdagabbak támogassák a szegényeket, találkozik a társadalom igazságérzetével, Karácsony Gergelyével viszont, úgy látszik, nem – fogalmazott a tárcavezető.

Ezt is ajánljuk a témában

Varga Mihály közölte: a Kúria, vagyis a magyar igazságszolgáltatás legfelső fórumának határozata szerint a főváros részben sem mentesülhet az adófizetés alól. Reményét fejezte ki, hogy a főpolgármester ezentúl befizeti az általa vezetett önkormányzatot terhelő adókat. Ha nem, „az igazságszolgáltatás egyértelmű döntései mentén követi a kormány a jog előírásait” – jelezte.

A tárcavezető kijelentette: a kormány egy eurócent uniós forrást sem hagy veszni. Maradéktalanul teljesítették a kifizetésekhez utóbb előírt mérföldköveket, és a hosszas vita után a folyamat az utóbbi hetekben felgyorsult, így január 17-ig 520 milliárd forint érkezett meg az eddig visszatartott forrásokból.

Most pedig azon dolgoznak, hogy a még blokkolt források kifizetése is megtörténjen” – mondta hozzáfűzve, hogy a folyamatot elsősorban a politikai elfogultság befolyásolhatja.

Tavaly egyébként mindent egybeszámítva 2200 milliárd forint uniós forrás jött, idén legalább 2000 milliárdra számítanak”

– tette hozzá Varga.

A pénzügyminiszter rámutatott: a magyar gazdaság az egyébként jog szerint járó uniós források nélkül is működött. Sőt, a magyar költségvetés az elmúlt négy évben kellő fedezetet teremtett a koronavírus-járvány elleni védekezéshez, a gazdaság újraindításához, a nemzetközi energiaválság kezeléséhez és az államadósság infláció miatt megugró kamatainak kifizetéséhez, mindeközben előfinanszíroztak megannyi uniós forrásból megvalósuló beruházást.

Ezt is ajánljuk a témában

Varga Mihály arra is kitért, hogy mára dominánssá vált a magyar családok vagyonában az állampapír, amelyek kiemelkedő hozamot ígérnek adómentesen és az állam garanciájával. Ennek köszönhetően míg 2010-ben csupán az államadósság 3 százalékát finanszírozta a magyar lakosság, manapság ez az arány 21 százalék. Emellett az adósság további több mint ötven százalékát hazai intézményi befektetők tartják a kezükben, a tisztán külföldi résztvevők aránya napjainkra harminc százalék alá szorult – ismertette.

Az inflációs adatokról szólva a tárcavezető úgy fogalmazott:

Harcba bocsátkoztunk az inflációval, és nem is eredménytelenül! Tavaly januárban 25 százaléknál is magasabb volt a mutató, ami decemberre 5,5 százalékra esett, de folytatni kell a munkát!”

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Becsléseik szerint idén 5,2 százalék lehet az éves infláció, ez a szint ugyanakkor még nem nevezhető alacsonynak, ráadásul veszélyeket is hordoz magában, ezért Varga Mihály szerint a gazdaságpolitikának három szempontot kell szem előtt tartania:

figyelni kell az egyensúlyra, féken kell tartani az inflációt, és olyan gazdasági növekedésre kell törekedni, amely fenntartható. Egyensúly nélkül a gazdasági növekedés csak látszólagos lehet”

– erősítette meg Varga Mihály.

A pénzügyminiszter várakozásai szerint idén számottevő reálbér-emelkedés jöhet, ezzel párhuzamosan a kamatok is mérséklődhetnek, mindezek pedig a kiskereskedelmi forgalom felpörgését vetítik előre. A nemzetközi becslések az unió élmezőnyébe várják az idei magyar GDP-adatot, és a kormány is 3,6 százalékos gazdasági növekedést vár.

Mivel a növekedés meghaladja majd a 3,5 százalékot, Varga Mihály reálisnak tartja, hogy november hatodszor fizethet nyugdíjprémiumot a kormány. A tárcavezető megjegyezte: a február elején érkező 13. havi nyugdíjnak – amellyel a 2,5 millió érintett együttesen nagyjából 520 milliárd forinthoz jut – nincs ilyen előfeltétele, majd emlékeztetett:

a kormány megvédte a nyugdíjakat, a béremelkedés egy évtizede dinamikus, lényegében nincs munkanélküliség, az államadósságot a 2010-es 82 százalékról 65-re csökkentették, az inflációt egy év alatt leszorították, a gazdasági teljesítmény folyamatosan a legjobbak között van az unióban.

Eközben a családtámogatásokat fenntartották, újraszabták a CSOK-ot, az átlagfogyasztásig mindenkinek garantálják a rezsicsökkentést. Mindezt olyan időszakban, amikor több súlyos háborús konfliktus zajlik a világban, az egyik éppen a közvetlen szomszédunkban, nemzetközi energiaválság bontakozott ki és az EU kizárólag politikai okok miatt két évig egy fillért sem folyósított a Magyarországnak járó forrásokból – derült ki Varga Mihály összegzéséből.

(MTI)

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2024. január 21. 10:05
"A magyar igazságszolgáltatás legfelső fórumának határozata szerint a főváros részben sem mentesülhet az adófizetés alól." Fazekas Mihály korában is voltak akik úgy gondolkoztak, mint Karácsonyék: Döbrögben vala hát ekkor Vásár, a’ hatalmas Döbrögi Úr örökös Jószágábann, ki magáról Azt tartotta, hogy ott neki a’ Felség se parantsol; A’ mit akart a’ vólt Törvény, ‘s tetszése Igazság. –
files32
2024. január 21. 07:51
Csak azért jött létre a Gyenes Resort Kft. 2019-ben, hogy megvegyenek egy balatoni luxusingatlant, majd potom pénzért eladják azt Varga Mihály pénzügyminiszter családjának. Ugyanis miután a legalább 169 millió forintot érő nyaralót Vargák megvették tőlük, le is húzták a rólót.
nagyferenc1922
2024. január 20. 22:17
Nem kellene már mindenkibő harcost faragni! Nem ütött Varga sehova, csak végzi a dolgát, szolgálja a rendszerét. Ép ez benne a szimpatikus, Szemben az állandóan hadakozó, folyton sértett hadfiakkal.
Pete2
2024. január 20. 19:39
Úgy látszik, este hét órakor kezdődik az esti műszak: tomasso elvtárs munkába állt! Amint látszik, megtörtént a munkakezdés előtti eligazítás is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!