„Nincs hálózat” – a svéd NATO-csatlakozás elérése érekében magasabb fokozatra kapcsolt a balliberális médiagépezet

2024. február 04. 18:13

Intenzív és szoros összjáték volt megfigyelhető a napokban az ellenzéki pártok, a kormánykritikus média és az Amerikai Nagykövetség között.

2024. február 04. 18:13
French President Emmanuel Macron Visits Sweden

Látványosan összehangolt működésbe kezdet a hazai baloldali pártok és a kormánykritikus sajtó, hogy előmozdítsák a svéd NATO-csatlakozás ügyét. A pártok és a médiumok összehangolt kommunikációját még az Amerikai Nagykövetség is megtámogatta egy nyilatkozattal. A Magyar Nemzet cikke azt kérdést járja körül, hogy a látszólag egymástól teljesen független médiumok és szervek miként tudnak ilyen hatékonyan összedolgozni, a közös politikai cél érdekében.

A ratifikáció érdekében az ellenzéki pártok rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze, miközben az ellenzéki média is intenzíven faggatta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a témában a Kormányinfón. Ha ez még nem lenne elég, az ügyhöz kapcsolódóan kétrészes dokumentumfilmet készített a HVG, amelyet Finnországban forgattak. A film kendőzetlen célja az, hogy bemutassa Oroszország és a NATO új ütközőzónáját a térségben. 

A Fidesz nem támogatta az ellenzék által kezdeményezett ülést, így az Országgyűlés nem szavazhatja meg a svédek NATO-csatlakozását február 5-én sem.

A Telex nevében tíz kérdést tett fel a Parlamentből alvás miatt kitiltott Simor Dániel. A következő kérdésekkel próbálta sarokba szorítani Gulyás Gergelyt:

  • „Szjjártó Péter azt mondta, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, aki jóváhagyja a svédek csatlakozását. Mégis mi történt, hogy Magyarország lesz az utolsó?”
  • „Miért ígérte ezt tavaly Szijjártó Péter?”
  • „Biztonság szempontjából érdekünk hogy a svédek csatlakozzanak a NATO-hoz?”
  • „Több szakértő úgy nyilatkozott, hogy jelentős változás lenne, ha Svédország csatlakozna…”
  • „Egy labilis geopolitikai helyzetben egyensúlyban van az, hogy akadályozzák egy ország csatlakozását?”
  • „Jelenleg az országgyűlési képviselők azt gondolják, hogy ha a svédek csatlakoznának a NATO-hoz, ők nem védenének meg minket a szövetség kötelékében?”
  • „Önnek megvan a bizalma a svédek felé?”
  • „Hány tagja van a frakciónak, aki bizalmatlan velük szemben?”
  • „Emlékszik olyan esetre, hogy a kormány nem tudta átvinni az akaratát a frakción?”
  • „Ez a döntés kétharmados támogatást igényelne a parlamentben? 

Nem meglepő módon, a 24.hu is Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban tett fel kérdéseket Gulyás Gergelynek.

  • „Mire várnak a svéd NATO-csatlakozás ügyében?”
  • „Mondjon egy konkrét feltételt, konkrét lépést a bizalomhiány javítása érdekében!”
  • „Kerülgetjük a forró kását, de ez egy nyilatkozatot jelentene a svéd miniszterelnöktől?”
  • „A budapesti látogatás feltétel? Anélkül megszavazza a kormány a ratifikációt?”
  • „Ha Svédország nem fog bizalomépítő lépéseket tenni, akkor a kormány nem támogatja a ratifikációt?”
  • „Önt konkrétan mi nyugtatná meg a svédek részéről?”
  • „Ez azért furcsa, mert a törököknek konkrét igényei voltak, a magyar kormány felé találgatások vannak!”
  • „Akkor ezt a svédeknek kell kitalálni?”

A fentiekkel egy időben az Amerikai Nagykövetség honlapján is megjelent egy nyilatkozat, amely így reagált a közelmúlt eseményeire:

Mivel Magyarország marad az utolsó szövetséges, aki ratifikálja Svédország NATO-tagságát, az Egyesült Államok üdvözli a február 5-re, hétfőre összehívott rendkívüli parlamenti ülés bejelentését, amely közös biztonságunk e kulcsfontosságú kérdéséről szól. Orbán Viktor miniszterelnök megígérte, hogy Magyarország az első adandó alkalommal cselekedni fog. A hétfői ülésszak lehetőséget biztosít erre”.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Nils Petter Nilsson/Getty Images

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phm045
2024. február 05. 07:04
Nem igazán akarnak a svédek NATO tagok lenni. A takony meg azért nem jön ide, mert nehogy a felsőbbrendű árja bandájának szembesülnie kelljen a sok mocsokágával amit ellenünk már eddig elműveltek. Remélem a parlament nem ratifikálja a belépésüket. Mindent akadályozni! Amíg minket bármiben is akadályoznak!!!!!!!!!!!!
Namond
2024. február 05. 02:47
Talán a miniszterelnöknek fel kellene kérni FIDESZ elnökét, kéresse be a Karmelitába, hogy beszéljen a parlamenti FIDESZ frakció vezetőjével egy újabb Orbán Blamázs elkerülése érdekében.
Zsolakomarom
2024. február 05. 00:47
mindenn nappal kemenyebb megalaztatas var Orbanra
pandalala
2024. február 04. 23:37
:-DDD miért olyan sürgős?? ... valamelyik ország támadni akar?? ;-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!