Szintet lépett a törődés: ezért elsöprő a Gondosóra program sikere!

2024. február 05. 09:25

Segítségkérés gombnyomásra – töretlen népszerűségnek örvend a 65 év feletti idősek körében a magyar kormány ingyenesen igénybe vehető Gondosóra programja.

2024. február 05. 09:25
Szabó Péter

Egész Európában egyedülálló a magyar kormány által létrehozott Gondosóra program, amely a 65 év feletti időseknek nyújt alanyi jogon hozzáférhető jóléti háttérszolgáltatást – a rászorulók baj esetén értesíthetik az ingyenesen biztosított készülékkel az állandóan elérhető diszpécserszolgálatot. Az egyetlen gombnyomásra érkező segítség célja, hogy a társadalom legidősebb rétege szükség esetén azonnal jelezhesse, ha vészhelyzeti támogatásra szorul.

A 2023 júliusától a Miniszterelnöki Kabinetiroda által koordinált program indulása óta már több mint félmillióan regisztráltak a Gondosórára, a szakemberek pedig 6500 súlyos, életmentő helyzetben reagáltak a segítségkérésre.

A program mérföldkőnek és jelentős támogatásnak számít az idősgondozás területén.

Nagy segítséget jelent nemcsak azoknak, akik használják az eszközt, hanem biztonságot és megnyugvást nyújt a felhasználó családjának, szeretteinek, hozzátartozóinak is, tudva, hogy a segítség és a biztonság egy gombnyomásra elérhető.

Ezt is ajánljuk a témában

Kik igényelhetik a gondosórát?

A Gondosóra program minden 65 év feletti, saját otthonában élő, magyar állampolgár számára elérhető, a regisztráltakat biztonságban tudhatja a család, akkor is, ha adott esetben távolabb él az idős hozzátartozótól. A szerettekről való gondoskodás a közvetlen környezet – szükség esetén a formális szociális ellátórendszer – bevonásával valósul meg, ráadásul a készenléti szervek tehermentesítésével párhuzamosan.

Ahogy a program életre hívói ismertetőjükben jelzik, a szolgáltatással a generációk közötti szakadékok áthidalását, a törődésen keresztül a mélyebb emberi kapcsolatok kialakítását kívánják segíteni: „az elmúlt évszázadokban a családok életében még magától értetődő volt a fizikai közelség, több generáció együttélése. A közös, nagyobb háztartások egyfajta biztonságot nyújtottak, a családtagok egyszerűen és gyorsan tudtak gondoskodni egymásról, ám az idők során ez megváltozott, szétszóródtak a családok, ezáltal nehezebbé vált a távol élő idős hozzátartozókról, ismerősökről való gondoskodás. Az idősek támogatása fontos és felelősségteljes feladat, amelyet hozzá kell igazítani a megváltozott körülményekhez és a technológia fejlődéséhez.”

Gondosóra: egyetlen gombnyomás, amely akár életet is menthet
Fotó: YouTube-képernyőmentés

A Gondosórával a magyar kormány olyan digitális megoldást nyújt a családoknak, közösségeknek, amelynek segítségével tehát a gondoskodás, törődés úgy is megvalósulhat, ha a családtagok, ismerősök fizikálisan épp távol vannak egymástól – írja a program hivatalos honlapja, amely egyben a könnyed regisztráció lehetőségét is biztosítja. A program kizárólag magyar nyelven vehető igénybe, a regisztráció, a szolgáltatás és a diszpécserek segítségnyújtása is magyarul történik. Óriási segítség az időseknek.

A program elsődleges célja az otthoni és önálló életvitel meghosszabbítása. Sokszor az önellátás mellett is szükség lehet külső segítségre. A Gondosóra program segít abban, hogy az idős, többségében egyedül élő emberek szükség esetén egyszerűen elérjék azt a személyt, aki gyorsan, valódi segítséget tud nyújtani nekik.

Hogyan működik a program?

A Gondosóra program a már említett jelzőrendszerre épül, ehhez kapcsolódik egy országos lefedettségű távfelügyeleti és diszpécserszolgáltatás. A jelzőeszköz riasztásakor szakképzett munkatársak próbálnak segíteni a felmerülő problémákban.

Ezt is ajánljuk a témában

Az első számú kontaktszemélyek – a segítő családtagok, rokonok, ismerősök, szomszédok – önzetlen és felelősségteljes tevékenységet végeznek, hiszen általuk és a programnak köszönhetően

a biztonságérzet, az éjjel-nappali figyelem biztosítása és a segítségnyújtás bentlakásos ellátás igénybevétele nélkül is megvalósul.

Milyen esetek fordultak eddig elő?

A készüléket csuklón vagy nyakban is lehet viselni, víz- és ütésálló, erősebb ütést vagy esést érzékelve automatikusan jelzést ad a diszpécserszolgálatnak. Ha valaki elájul és a földre zuhan, azonnal értesítik a mentőszolgálatot. A közvetlen életveszély mellett olyan élethelyzetek is kialakulhatnak, amikor a diszpécserszolgálat segít, például egy kis településen a falugondnok, kazánszerelő értesítésével. A közelmúltban például eltévedt egy idős nő az erdőben a Tolna vármegyei Szakcs mellett. A gondosóráján keresztül segítséget kért, a riasztás után pedig kevesebb mint fél órával megtalálták a dombóvári hivatásos tűzoltók az eszköz által küldött GPS-koordináták alapján. A jelentések szerint a bejövő hívások száma nagyságrendileg háromszorosára nőtt a kezdeti időszakhoz képest: átlagosan napi kétezer hívás érkezik, ennek körülbelül 10 százaléka a sürgős eset.

Fotó: Pixabay

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2024. február 05. 11:18
Nem volt szép tőlem az irónai. mert a kezdeményezés remek! De a szüleim 70 évesek, és apám repülőt vezet, qwad-, terepezés, vadász, penge informatikus, stb. anyukámról, nem beszélve... Gondolom, hogy 90 évesen sem használná, inkább autóba ugrana és úgy menne a billentyű-cserére, ha éppen kellene. vagy prosztata-műtétre, ha kellene. Órát nem használ, mert van mobilja.
kambala2
2024. február 05. 10:36 Szerkesztve
maga az elképzelés jó , de hova ment 104 milliárd az az érdekes hogy 250.000 regisztráltak (ezek még nem mind kaptak órát ) , mondjuk mindenki fog kapni , akkor is egy óra költsége 416.000.-FT , nyilván hozzá kell számolni a diszpécserszolgálatott . Én az árat egy kicsit erősnek érzem , de az egyik kedvenc filmemben hangzott el az ilyeneknél : bekalkulált szivárgás
Átoperált Kiscsoportos
2024. február 05. 10:02
Nincs egészségügy, mert "felmerült a gyanú" :)))))))))) h Ukrajnába ment a magyarok pénze. Van helyette óra ... boldog meg pásztor.
flesh ripper
2024. február 05. 09:53
Szép.szép, de ez a fekete féltégla a csuklón nem szép! A vizsláimnak is van GPS nyomkövetője, 100 forintos méret.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!