Elváltak és áldozás: Ferenc pápa újra összezavarta a katolikusokat

2014. április 24. 16:10

Egyre nagyobb fejfájást okoz Ferenc pápa a sajtósainak. A Vatikán szóvivője például annyit tudott hozzáfűzni Ferenc pápa legutolsó, nagy nyilvánosságot kapott telefonhívásához, hogy az a pápa magánjellegű akciója volt, amit nem kívánnak kommentálni, és ami nem része a pápai tanítóhivatalnak. Ferenc pápa állítólag azt mondta egy nem egyházi házasságban élő nőnek, akinek a férje már kötött egy templomi házasságot, hogy nyugodtan áldozhat. Mindezt annak ellenére, hogy a nő plébánosa nem engedte sem áldozni, sem gyónni az illetőt.

2014. április 24. 16:10

Egyre nehezebben kezeli a vatikáni sajtószolgálat Ferenc pápa megszólalásait. Legutóbb az szivárgott ki, hogy Ferenc pápa húsvét hétfőn felhívott egy argentin nőt, egy bizonyos Jacquelina Lisbona, aki 19 éve él együtt civil házasságban egy korábban elvált férfival (a hír először az volt, hogy a nő házasodott újra), akivel két közös gyermekük van.

A hívásról a La Stampa tudósított az alapján, hogy a nő férje kiposztolta Facebookra, hogy felhívta őt a pápa és „Bergoglio atyaként” mutatkozott be, mondván, hogy a feleségével akar beszélni, aki szeptemberben levelet írt a pápának arról, hogy a plébánosa nem engedi áldozni. A pápa állítólag azt mondta a feleségnek: nyugodtan mehet áldozni, nincs abban semmi rossz, és vannak papok, akik pápahűbbek a pápánál. 
 
A Vatikánban ősszel tartják a család témájában a rendkívüli püspöki szinódust, amelynek Erdő Péter a főrelátora, és egyik témája az elváltak és újraházasodottak lelkipásztori ellátása, valamint esetleges áldozási lehetőségük. 
 
A katolikus hívek az egyház tanítása szerint nem áldozhatnak, ha ők vagy párjuk korábban mással érvényes szentségi házasságot kötött, amelynek nem mondta ki érvénytelenségét egyházi bíróság, de ennek ellenére újraházasodtak államilag. Sem az a fél nem áldozhat, aki érvényes szentségi házassága után újra házasodott, sem az, aki hozzáment vagy elvett valakit, akinek korábban szentségi házassága volt, hisz mindkettő házasságtörésnek számít. Viszont áldozhat az, aki olyasvalakivel kötött szentségi házasságot, akinek korábban csak civil házassága volt; és az is áldozhat, aki pusztán külön él házastársától, akivel templomi házassága van, és nincs új kapcsolata.
 
A pápa által felhívott nő esetében nem lehet tudni mindent, például hogy a férj korábbi házassága egyházi házasság volt-e, de az elég ok az áldozás megtagadására, hogy jelenlegi férjével nem kötöttek szentségi házasságot (persze ha a férjnek korábban érvényes szentségi házassága volt, akkor nem is tudnak templomi házasságot kötni). 
 
Egy ismert katolikus gondolkodó, David Gibson, aki könyvet írt XVI. Benedek életéről, azt írta: a Vatikánnak tisztáznia kell a telefon körülményeit, különben a katolikus világ két részre szakad, egy pánikolóra és egy ünneplőre. Hozzáteszi: számos részlet tisztázatlan, így semmit nem lehet biztosan kijelenti a telefonhívással és Ferenc pápa megjegyzéseivel kapcsolatban. Elsőként egyébként szerinte a Telam írt a sztoriról, ezután jötta férj Facebook-posztja.
 
A Vatikán szóvivője, Federico Lombardi azonban annyit reagált hivatalos közleményében: ez a hívás egy Ferenc pápa számos magánemberi, személyes lelkipásztori elkötelezettségéből fakadó beszélgetéséből, így Ferenc pápa személyes lelkipásztori tevékenységének kontextusában kell értelmezni is, emellett magánjellege miatt a vatikáni sajtószolgálatnak nem feladata kommentálni és magyarázni azt.  De hozzátette: a pápa magánjellegű telefonbeszélgetései nem képezik tanítóhivatalának részét, így nincsenek hatással az egyház tanítására sem. 
 
Korábban a nagycsütörtöki lábmosással kapcsolatban, amikor a pápa a 12 megkeresztelt, katolikus férfiember előírását megszegve a börtönben az utolsó vacsora emlékére muszlim nők lábát is megmosta, egy a volt anglikán, ma katolikus pap Dwight Longenecker atya azt írta: nem az a baj, hogy pápa megszegi a szabályokat, ő a pápa, megteheti. A fő baj az, hogy a hétköznapi papok nem szeghetik meg a szabályokat, viszont a pápa egy-egy, ilyen népszerű aktusa után sokan összezavarodnak, félreértik, félremagyarázzák, és ezeket a problémákat nekik, a hétköznapi papoknak kell kezelni, miután a pápa learatta a népszerűség gyümölcseit.

Összesen 1097 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2017. október 05. 13:31
Van úgy, hogy akad egy kis időm és jó hangulatban vagyok. Ilyenkor kimondottan szórakoztatnak. :)
ottapont
2017. szeptember 29. 00:10
Aki egy fiatal ember halálán röhög az beteg! Az együttérzés és az emberi jóindulat ilyetén hiánya szörnyeteget feltételez. Nekem eszembe se jutott röhögni amikor arról olvastam anno, hogy 350 mekkai zarándok pánikhelyzetben agyontaposta egymást. Vagy az a több tucat szerencsétlen hindu akik Indiában jártak ugyanígy. Ahol sok az ember, nagy a tömeg sajnos előfordulhat ilyen szerencsétlenség, de ezen hahotázni visszataszító dolog.
egysegelem
2017. szeptember 29. 00:10
"Rádőlt egy II. János Pál pápa tiszteletére emelt feszület egy zarándokra csütörtökön Olaszországban, a 21 éves fiatalembert nem tudták megmenteni, életét vesztette. A baleset okát vizsgálják, egyelőre nem tudni, miért tört ketté és dőlt le a feszület a Brescia közeli Cevóban." :-)))))))))))))))) 5 perce rohogok es nem tudom abbahagyni, ha valami ironikus, akkor ez az.
Kiscsillag
2017. szeptember 29. 00:07
"Annyit lovagolsz a témán, hogy lehet, hogy te egy pedofil vagy? Vagy látens pedofil?" Miféle “keresztény” szöveg ez? Hogy mersz engem rágalmazni? A katolikus egyházban ezt tanítják? Ez a katolikusoknál az Jézusi szeretet? Szégyeld magad! Egyébként TE miért véded a pedofil papokat? Most mondjam azt én is, hogy biztos te is látensen pedofil vagy? Nem teszem mert nem akarlak megbántani, csak felnyitni a szemed: Az egész világon beismerte a katolikus egyház hogy tudtak a pedofil papokról, csak nem tettek semmit.... Ne az én bűneimmel foglalkozz - mert ahhoz semmi közöd – hanem a képmutató, hamis tanokat terjesztő, pedofil papokat és szadista apácákat védő katolikus egyház tévelygéseivel! Nézd meg a Philomina című filmet! A katolikus egyházz több szenvedést okozott mint a kommunisták... A pedofil papokról a világsajtó mellett a magyar is beszámolt, de úgy látszik, te nem olvasol újságot. http://hvg.hu/cimke/pedofil_papok Ülésezett a vatikáni pedofíliaellenes bizottság: http://hvg.hu/vilag/20140503_Ulesezett_a_vatikani_pedofiliaellenes_biz Vatikáni papokat faggatott az ENSZ kínzás elleni bizottsága http://hvg.hu/vilag/20140505_Vatikani_eloljarokat_faggatott_az_ENSZ_ki 2004 óta 848 pedofil papot zárt ki a katolikus egyház http://www.origo.hu/nagyvilag/20140506-2004-ota-848-pedofil-papot-zart-ki-a-katolikus-egyhaz.html Újabb pedofil botrány a katolikus egyházban http://www.hir24.hu/kulfold/2013/09/05/ujabb-pedofil-botrany-a-katolikus-egyhazban/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!