A kormány elkötelezett az idősek társadalmi részvételének elősegítése mellett

2016. október 03. 20:37

A kormány elhivatott az idősek értékteremtő, tevékeny társadalmi részvételének elősegítése és a magányos, segítségre szoruló idősek támogatása iránt is, ezért a jövőben még több lehetőséget ad társadalmi szervezeteknek, hogy ösztönözzék a nemzedékek együttműködését és az önkéntes közösségi szerepvállalást – tájékoztatta az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága szombaton az MTI-t.

2016. október 03. 20:37

Az államtitkárság az idősek világnapja alkalmából kiadott közleményében jelezte: az idősebb korosztály életét több kormányzati intézkedés segíti. Ezek között említették, hogy a nők által 40 év munkaviszony után igénybe vehető nyugdíj bevezetésével a nők többszörös terhelését, szerepvállalását ismerik el, valamint segítik a nagymamák aktívabb szerepvállalását a család életében. 2011-es bevezetése óta mintegy 170 ezer nő vette igénybe a kedvezményt - közölték.

Kitértek arra is, hogy az elmúlt évek kedvező gazdasági folyamatainak köszönhetően a nyugdíjaknak nemcsak megőrizni sikerült a vásárlóerő-értékét, hanem az elmúlt négy évben emelni is, 8,4 százalékkal. A cél az egészségben eltöltött évek számának növelése, ezt szolgálja a szűrővizsgálatok, az egészségmegőrző intézkedések bővítése. Napjainkban nem csupán a születéskor, hanem a 65 éves korban várható élettartam is folyamatosan emelkedik az országban – emelték ki.

Emlékeztettek rá: az ENSZ 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává azzal a céllal, hogy elismerje az idősek családban és társadalomban betöltött szerepét.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!