Csökkent a kórházi fertőzések száma

2016. október 05. 12:56

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai alapján a három nagy fertőzéstípus összesített esetszáma 2015-re öt százalékkal csökkent a 2014-es adatokhoz képest – számol be a család.hu.

2016. október 05. 12:56

Hazánkban a jelentési fegyelem folyamatosan javul, ezért egyre átfogóbb a kép az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekről – áll az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közleményében. Minden kórház számára kötelező bizonyos fertőzéstípusok előfordulásának a bejelentése, ezért a fertőzések azonosítására nagyobb figyelem irányul - írja a család.hu.

Bár a fertőzések meghatározása nemzetközi szinten egységes, Európa különböző országaiban általában különböző módszertanokat alkalmaznak az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések felügyeletére. Egyes európai áttekintések alapján a hazai adatok átlagosnak mondhatók. A nagy járványügyi jelentőségű, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések (Clostridium difficile) előfordulását tekintve Magyarország Finnország és Németország között helyezkedik el. A publikusan elérhető országos jelentések alapján Németországban 2015. évben közel 2,5-szer nagyobb arányban jelentettek a kórházak MRSA okozta nozokomiális (egészségügyi ellátással összefüggő) fertőzést, mint hazánkban. Míg Németországban 13,9, Magyarországon 5,9 nozokomiális MRSA fertőzés jutott 100.000 ápolási napra.

A 2015. évi hazai adatokat a korábbi évek hazai adataival érdemes elsősorban összevetni. A magyarországi egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak, azok mindenki számára szabadon hozzáférhetők az Országos Epidemiológiai Központ honlapján.

Pozitív fejlemény, hogy a három nagy nozokomiális fertőzéstípus (Clostridium difficile fertőzés, MRK fertőzés, véráramfertőzés) 2015. évi összesített esetszáma érdemben, 688 esettel (5%-kal) csökkent a 2014. évi esetszámokhoz képest.

Az egészségügyi ellátásba bekerült betegek szervezete, immunrendszere gyakran legyengült, nem ritkán már fennálló fertőző betegséggel érkeznek az ellátó intézménybe. A gyenge immunrendszerű, bizonyos krónikus megbetegedésben szenvedő pácienseket a fertőzések is könnyebben elérik, esetenként a saját bőrükön természetes módon jelenlévő baktériumok okozhatnak fertőzést.

Ugyancsak gyakori eset, hogy a beteg immunrendszerét mesterségesen kell gyengíteni (pl. szervátültetés során, a kilökődés kockázatának csökkentése érdekében). Az ilyen esetekben előforduló fertőzések 30-50 százalékát sajnos a legnagyobb gondosság és higiénés rendszabályok betartása mellett sem lehet megelőzni - zárul a család.hu írása.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!