Politikai stabilitás: krízishelyzetben a legfontosabb

2021. január 29. 16:32

Magyarország Európa egyik legstabilabb országa.

2021. január 29. 16:32
Deák Dániel
Deák Dániel

„A 2008-as gazdasági világválság félrekezelése, a 2015-ös tömeges bevándorlási hullám begyűrűzése, a Brexit folyamatának elhúzódása, a spanyol belpolitikai válság eszkalálódása csak néhány olyan példa, amely komoly próbatétel elé állította Európa országait az elmúlt bő egy évtizedben és rávilágított arra, hogy a kontinens számos országa a politikai, gazdasági és társadalmi stabilitás hiányától szenved. E három terület szorosan összefügg egymással, hiszen politikai stabilitás nélkül nem lehet sikeres gazdaságpolitikát folytatni, átalakítani a gazdaság szerkezetét, míg a gazdasági fejlődés és stabilitás elengedhetetlen a stabil társadalomhoz.

A legutóbbi erőszakos demonstrációra az ugyancsak négypárti koalíciós (már csak ügyvezető) kormány által irányított Hollandiában került sor, ahol azután kezdődött országos tüntetéshullám, hogy a holland kormány kijárási tilalom bevezetéséről döntött az éjszakai órákra.

A döntés hatására Amszterdam és Eindhoven mellett, több városban is tömegek vonultak az utcákra a korlátozás visszavonását követelve. A tüntetők egy csoportja Urk kisváros szabadtéri koronavírus-tesztközpontját is felgyújtották, míg a dél-hollandiai Steinben is összetűzésbe torkollott egy százfős illegális rendezvény feloszlatása. A tüntetéseken a jobboldali Szabadságpárt (PVV) tagjai is részt vettek, Geert Wilders pártelnök pedig nyilvánosan is a szabadságától való megfosztással vádolta meg a nemrég lemondott, jelenleg ügyvezető holland kormányt.

Bár a társadalmi nyomás hazánkban is egyre erősebb a korlátozások enyhítését illetően, azok esetleges feloldása könnyen egy harmadik hullám berobbanását eredményezheti, ami hosszútávon újabb komoly egészségügyi és gazdasági krízishelyzetet teremtene. Ebben a helyzetben csak azok a kormányok tudnak kitartani az ésszerű és a szakemberek által javasolt korlátozások mellett, amelyek nagy társadalmi támogatottsággal rendelkeznek és biztosítani tudják a politikai stabilitást. Magyarország ezen országok között van, így várhatóan nálunk nem kerül sor a Hollandiában látott zavargásokra”.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. január 30. 10:04
Van az a pénz amiért ilyet állít. Azért szánalmas na!
Belakiss
2021. január 29. 20:51
Deák, az ilyen ocsmány stréber seggnyaló figurákat közösítették ki annak idején minden mormális osztályból, csoportosulásból, társaságból, mint te...
egyvilág
2021. január 29. 20:13
Egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól: https://egyvilag.hu/temakep/076.shtml Benne, hogy valóban, krízishelyzetekben hasznosabb a szigor.
Kiscsillag
2021. január 29. 19:32
Amíg Orbán és a Fidesz van kormányon, Magyarországon stabilitás és nyugalom van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!